problem z gardłem - doradźcie coś proszę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Idź na trening, jak sie powtórzy to skocz do lekarza, żeby zobaczył czy coś tam złego nie dzieje się.. jak wszytko ok to poprostu klep wcześniej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lekarz oczywiście może pomóc, ale założę się, że będą Cię przekazywali z rąk do rąk i z badań na badania, aż sam odpuścisz.
Napisano Ponad rok temu
Ja bym się udał do przychodni sportowej bo tam mogą skojarzyć to z judo(duże prawdopodobieństwo, że ktoś to miał, rodzinny nic nie zobaczy i powie, że wporzo ). Musisz jakąś gadkę wkręcić żeby dostać skierowanie do przychodni sportowej a nie żeby rodzinny na to patrzył.
Np. możesz powiedzieć, że to było na treningu judo i, że to ponoć zdarza się sportowcom więc chciałbyś skierowanie do przychodni sportowej.
ps.
Czy pierwszy raz zdarzył się po jakimś mocnym duszeniu, którego nie chciałeś klepnąć?(ten pierwszy pierwszy)
p2.
nie próbuj tłumaczyć co to bjj, robiłeś judo i chuj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no to jesteśmy w domu, na skutek mocnego nacisku coś się przesunęło i cię uwiera, może jakaś chrząstka się czy co tam jest i/lub masz stan zapalny w gardle. nawet po bardzo mocnym duszeniu powinno w rozsądnym czasie minąć (np ja kiedyś po wyjątkowo mocnym i przeciągmniętym ezekielu przez ponad tydzień mówiłem zachrypłym szeptem ale po ok 10 dniach wszystko wróciło do normy) i się nie odnawiać po byle czym. jeśli ból wraca to znaczy że się nie wygoiło i coś nadal tam jest -> lekarz sportowy.Tak , problemy zaczęły się po treningu na którym zostałem dosyć mocno przyduszony, koleś miał ciężką rękę. Na 100% mam coś podrażnione tylko nie wiem czy mam zrobić dłuższą przerwę czy w ogóle zrezygnować
a doraźnie: przed kulanką uprzedzaj sparingpartnera żeby nie robił duszeń bo masz kontuzję szyi (normalne postępowanie w takich przypadkach) i nie ma że wstyd itp, a jak przeciwnik, będzie kozaczył że on to walczy na całego albo wcale, to po prostu nie sparuj z nim i niech walczy na całego ze sobą samym
stan zapalny szyi można łagodzić powszechnie znanymi sposobami na anginę itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jesli faktycznie to czujesz odpuściłbym na jakiś czas treningi z duszeniami- miałem kiedyś do czynienia z medycyną sądową i spotkałem się z opisem bardzo rzadkiego zjawiska zejścia smiertelnego- pod wpływem podraznienia nerwów w okolicach krtani (podczas duszenia) może dojść do zatrzymania akcji serca
jak napisałem wyzej jest to przypadek niezwykle rzadki ale jesli masz jakies mechaniczne uszkodzenie chrząstki albo kości gnykowej- nie da się wykluczyć zajścia takiego przypadku
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oboz letni bjj Linke Gold Team Kolobrzeg 2012
- Ponad rok temu
-
Obóz letni Berserkers Team & Mighty Bulls
- Ponad rok temu
-
Wakacje z CrossFit