Uderzanie otwartą dłonią itp. w systemach/sztukach walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale jak to się mawia" lepiej jak dwunastu sądzi niż czterech wynosi - niestety wszelkie interwencje a których używamy argumentu siły ponad siłę argumentów są obarczone ryzykiem zrobienia krzywdy przynajmniej komuś jeżeli nie sobie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(przynajmniej mnie tak uczyli na parenastu treningach w których brałem udział).
Napisano Ponad rok temu
WingTsun,czyli przy pełnym opanowaniu systemu uderza się potem tylko otwartymi rękoma? Jeśli tak to czemu wpierw naucza się uderzanie pięściami?
(przynajmniej mnie tak uczyli na paręnastu treningach w których brałem udział).
Uhm. Może to wynikać z pewnego nieporozumienia czego dotyczy ostatni etap nauki walki bez broni (manekin). Manekin uczy pracy na sile z przeciwnikiem (zazwyczaj) silniejszym od nas - czyli musimy mieć już dość bliski dystans - pozwalający na dotykanie się kończynami.
Uderzenia pięścią są o dobre kilka cenytmetrów dłuższe przez co "nie mieszczą" się w odpowiednio bliskim zwarciu. Poza tym ze względu na stoją anatomie uderzając nasadą otwartej dłoni da się uzyskać lepsze ułożenia przedramion. (wyjątkiem są uderzenia sytuacyjne np na splot słoneczny, wynikające z wiązania przeciwnika w danej chwili - ich się dłonią poprostu nie da wykonać...)
Także - kiedy nie ma kontaktu - raczej uderza się pięściami. Szczególnie przy praktyce sparingowej - istnieje spore ryzyko, że ktoś złośliwie zaatakuje palce...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem, ale to juz moje zdaie, sa tez takie miejsca gdzie uderzenie nasada dloni dziala lepiej niz piescia ze wzgledu na powierzchnie w ktora sie uderza i budowe dloni; bok zuchwy, zebra, obojczyk.
Nikt nie wspomniał ... czoło!
Jedno z niewielu miejsc gdzie nie uderzę pięścią tylko liściem lub nasadą dłoni i uzyskam właściwy efekt.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Droga otwartej dłoni
Damn, przerwał kartkę papieru, prawdziwy miszcz. Tak w ogóle, stare jak węgiel. Chyba z tych samych okolic czasowych co walenie cytryny w garażu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Utwardzanie (argumenty przeciw)
- Ponad rok temu
-
Ku zawodowym turniejom Yiquan
- Ponad rok temu
-
dobre kluby w okolicach Zielonej Góry
- Ponad rok temu