Hendo vs Shogun [spoilery]
Napisano Ponad rok temu
akurat u kogos w dobrej formie ( pomijam przypadki permanentnego przetrenowania) wytrzymałość w wieku lat 40- tu moze byc większa niż w wieku lat 20 tu
problemem bywa z reguły zmieniająca się szybkość reakcj ( zgrubienie włókien nerwowych) a w konsekwencji gorsza koordynacja i eksplozywność niż u porównywalnego 20 latka. 40 lat to jeszcze długo przed andropauzą a więc zmiany w fizjologii nie bęą aż tak znacząće
jakos tak się składa, że 40 letni faceci bardzo czesto biegaja maratony
wiele lat temu natknąłem się na badania dowodzące, ze w przypadku katastrofy np morskiej ( czytaj trudne warunki atmosferyczne) najwieksze szanse przeżycia mają właśnie faceci 35-45 lat- 20-25 latkowie wypadali znacznie gorzej
wiem też po sobie, że obecnie w wieku 34 lat prowadząc siedzący tryb zycie zabiegałbym siebie samego na smierć z okresu, gdy miałem lat 20 ścia i boksowałem i biegałem.
Napisano Ponad rok temu
Czy to samo dotyczy krótszych dystansów - 40 letni faceci mają dobre wyniki na 10 km :roll:jakos tak się składa, że 40 letni faceci bardzo czesto biegaja maratony
Wątpię. Maraton to specyficzny wysiłek. Ani płuca, ani serce nie odgrywają tak kluczowej roli jak przy znacznie krótszych wysiłkach.
Sam przebiegłem maraton 3 razy. A za pierwszym wyprzedził mnie dziadek co miał 75 lat 8O
Napisano Ponad rok temu
Czy to samo dotyczy krótszych dystansów - 40 letni faceci mają dobre wyniki na 10 km :roll:jakos tak się składa, że 40 letni faceci bardzo czesto biegaja maratony
Wątpię. Maraton to specyficzny wysiłek. Ani płuca, ani serce nie odgrywają tak kluczowej roli jak przy znacznie krótszych wysiłkach.
Sam przebiegłem maraton 3 razy. A za pierwszym wyprzedził mnie dziadek co miał 75 lat 8O
rozwijając mysl kogana- cypis jaki ty musaileś być zapuszczony, ze cie wyprzedził dziadek co koganowi w ogóle z tabelek węglowych wypadł ;-)
zmierzam do tego ,że nadmiernym uproszczeniem jest zakładanie z góry, ze 40 latek w dobrej formie na pewno ma wszystkie charakterystyki wysiłkowe gorsze niż dwudziestolatek. zwłaszcza w mma, gdzie wysiłek jest niezwykle zmienna kombinacją czynników, takze psychologicznych.
Napisano Ponad rok temu
tak na zakonczenie, bym jeszcze powiedzial ze BMI KAZDEGO niemal fightera, ktory nie jest wyjatkowo wysoki i nie zrzuca duzej ilosci wagi przed walka wskazuje na solidna nadwage. ale bmi nie jest wyznacznikiem kondycji fizycznej ani ogolnego stanu danej osoby.BMI Shoguna wskazuje na solidną nadwagę.
Napisano Ponad rok temu
BMI jest współczynnikiem, którym mogą się badać ludzie prowadzący siedzący tryb życia. Nawet tutaj w wielu przypadkach on zawodzi. To bardzo ogólne narzędzie wyznaczania optymalnej wagi. Stosowanie go do Shoguna, zawodowca w sportach walki, jest jakąś - delikatnie mówiąc - abstrakcją.
Walka bardzo dobra: krwawa i nieprzewidywalna do samego końca.
Napisano Ponad rok temu
A jesli chodzi o kondycje - na tym poziomie spotykaja sie najlepsi i mowienie, ze ktos moglby miec lepsza kondycje, jest nieuprawnione - oni na pewno dobili w tej dziedzinie do swojej sciany....
Z naszego podworka... Antoni Chmielewski, ogladam, iles tam jego walk i jemu zawsze brakuke kondycji, a nie sadze, zeby nie chcial i nie potrafil sie, kto jak to, ale on - profesjonalnie przygotowac do walki. Te "zabawki", ktore mu pomagaly w okresleniu poziomu przygotowania, przed ostatnia walka, to wiekszosc nas widziala tylko w necie.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Brzuszek nie jest wyznacznikiem kondycji.
Słaby wynik w walce nie jest wyznacznikiem kondycji.
BMI + Brzuszek + Słaby wynik w walce -> Może świadczyć o słabym przygotowaniu do walki.
Hipotezę można potwierdzić na dwa sposoby:
- pewny: gdybyśmy znali wyniki testów Shoguna
- aposterioryczny: gdyby w rewanżu zmiótł Hendo przygotowaniem fizycznym
Koledzy polecić Wam jakieś książki o logice?
Napisano Ponad rok temu
ups... to chyba nie poczytamy
Napisano Ponad rok temu
Jesteś świetny, że czytasz książki - szacun.
Wrócę na forum w styczniu sprawdzić jak zmierzyłeś BMI Lesnara i Overeema. Nie mogę się doczekać. Wesołych świąt wszystkim forumowiczom.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium z Maciejem “Irokezem” Jewtusz
- Ponad rok temu
-
XIV Grand Prix Polski w walce wrecz i grapplingu
- Ponad rok temu
-
Mirek vs Pudzian
- Ponad rok temu
-
Kurs Instruktora Samoobrony Gdańsk
- Ponad rok temu
-
Dos Santos v Velasquez live online? SPOILER ALERT
- Ponad rok temu
-
Aleks Emelianenko vs Magomed Malikov
- Ponad rok temu
-
UFC On FOX 1: Velasquez vs. Dos Santos - kursy u buków!
- Ponad rok temu
-
MMA w TV
- Ponad rok temu
-
MMA attack do obejrzenia w knajpie
- Ponad rok temu
-
UFC 137 wyniki spoiler
- Ponad rok temu