Kamulce!
Napisano Ponad rok temu
Zdjęcia w bardzo dużej rozdzielczości, możecie sobie przybliżyć i pooglądać
No to jedziemy: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Najpierw opiszę co jest na tej półeczce, od górnego lewego rogu do prawego,i potem niższa linijka od lewej do prawej - jak komiks:D
Pierwsze dwa okienka to skamieniałe trylobity, jedne z pierwszych żyjątek morskich. Następnie niewielki kryształ gipsu, dalej kwarcowe sokole oko.
Niższa linijka: kalcyt, dalej chryzopraz, gips w postaci tzw "róży pustyni", szczotka fioletowych kryształów ametystu, mały kawałek łodygi liliowca - bardzo stare wodne organizmy (też skamieniałość)
Niżej: Zestaw skamieniałych muszli ramienionogów, dalej niebieski plaster agatu, i formacja czerwonych kryształów wanadynitu na białym barycie. Obok cytryn, a w ostatnim okienku czarny granat, i skamieniała muszla
Teraz od lewej: Ta jaskinia to geoda ametystu, dość drogi okaz (koło 150zł), cała w środku jest wyłożona małymi kryształami ametystu. Obok niej stoi taki biały "las" - chalcedon, forma naciekowa. Między nimi ta biała pała, to selenit, czyli gips włóknisty. Na prawo od nich między innymi zielony kulisty uran. Ten plaster w metalicznym kolorze to ruda ołowiu i złota. Obok niego plaster agatu. Te dwa wibratory na froncie, to belemnity - wymarłe głowonogi morskie (też skamieniałości). To okrągłe lezące, ucięte w kadrze - skamieniała gąbka morska. No i obok mały ząb rekina kredowego.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tutaj reszta tej samej półki, w dwóch prawych, górnych okienkach - te 3 czarne bobki, to tektyty, czyli skały stopione przez udeżenie meteorytu. Obok mała geoda agatowa. Pod spodem i na lewo, ten mały zielony kamyczek pod tektytami - to szmaragd. Na dole duży niebieski plaster agatu, o niego oparty jest opal (to niewielkie, brązowo- kolorowe), i skamieniały liść paproci w węglu (czarny). Na tej karteczce leży fragment meteorytu
tutaj nic specjalnie ciekawego nie ma, te złote błyszczące się - to piryty
Na półce w gablotce zamknięty kawałek meteorytu, na dole po lewej średniowieczna waza. Oprócz tego na obrazku: Skamieniały koralowiec, ametyst, skamieniałe drewno, belemnity, jeżowiec (to kuliste)
tutaj ładne zbliżenie na chalcedon naciekowy
Tutaj same skamieniałości: gąbki, muszle itd
środkowy rząd od lewej: Amonit, jakaś wielka muszla, znowu dwa amonity
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] to jest szczotka kryształów gipsu, obok znowu czarny granat
Mam tego więcej, ale nie chciałem was zanudzać, więc najciekawsze tylko pokazuję;p
Kawałek na ten tydzień:
http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kawałek na ten tydzień:
Napisano Ponad rok temu
Sam zbierałeś te all kamienie czy coś w spadku po rodzicach/dziadkach ???
Swoją drogą babcia zawsze mi mówiła, że kamienie w domu pecha przynoszą
Może dlatego ci masa nie idzie.
Napisano Ponad rok temu
Kawałek na ten tydzień:
Napisano Ponad rok temu
Przyznaj sie ze zdjecia porobiles w szkole w jakiesjs klasie a tak serio to spoko kolekcja, dobrze ze jakies zainteresowanie kolekcjonerskie masz tez mialem pare krysztalow ale przepadlyzbierałem sam, trochę też dostałem od ojca i chrzestnego, którzy też zbierali. Ale większość moja:P
Kiedy spojrzysz w oczy pięknej dziewczynie
nie odmowisz mi tych slow, ze jest zycie pozytywne...
Jedyne granice są w Twojej głowie !
Nie potrzebuje plusików, wazne jest to, że mogłem pomóc.
Napisano Ponad rok temu
Kawałek na ten tydzień:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
teksty
- Ponad rok temu
-
-
Maxim Hot 100 - GINA CARANO (Knocked out by Cyborg)
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Sprzedam Horse Power!
- Ponad rok temu
-
Spotkanie Forumowiczów
UkaniU - Ponad rok temu
-
[sprzedam] APC Back UPS 325 CS + AKUMULATOR 12v 7AH
- Ponad rok temu
-
do hip-hopowców