JKS - IJKA
Napisano Ponad rok temu
Risk gdzie się je w końcu wbija???
Napisano Ponad rok temu
Pytasz, a wiesz...Kitsune a po co wbija się te dwa paluszki i jednocześnie stoi na jednej nodze?
Napisano Ponad rok temu
Mam to w domu i jakoś nie zauważyłem żeby w opisach było to mocno akcentowane. Karate do kyohan skupia sie na przekazie czysto technicznym bez jakieś głębszej analizy bunkai.w Karate do kyohan były rzuty i dźwignie...
Co do nikute to rzeczywiście, karate jako sztuka chłopska mogła definiować uderzenia prostymi paluszkami na chudan. W końcu nie jeden chłop (z całym szacunkiem) ma tak wypracowane dłonie, że nie może ich zakmnąć w pięść i jak pier...nie sztywnymi od pracy paluchami to zabić może.
Mnie natomiast osobiście bardziej przekonuje interpretacja, że to uderzenie było kierowane we wcięcie szyjne mostka, krtań. W końcu to zazwyczaj jest technika kończąca jakąś sekwencję, a więc ... ikken hissatsu.
Napisano Ponad rok temu
@chemik: porównywanie Roberta Sworka do T.O i M. jest lekko mówiąc głupstwem. najprawdopodobniej go nie poznałeś, bo w innym przypadku byś tak nie pisał. Jeżeli trener mistrzów świata i Europu jest "magikiem" to nic więcej nie trzeba tłumaczyć...
Poznałem, ale chyba nie z tej dobrej strony.
Przez pół karateckiego życia ćwiczyłem u ludzi co byli trenerami mistrzów Świata i Europy a co niektórzy nawet na pudłach stawali, więc mam porównanie (niestety znowu niezbyt korzystne dla R.S.).
Napisano Ponad rok temu
-wiem że te dwa palce nie mają nic wspólnego z uderzeniem i szukam logicznego wytłumaczenia, dlaczeo tak się to interpretuje.Pytasz, a wiesz...Kitsune a po co wbija się te dwa paluszki i jednocześnie stoi na jednej nodze?
Napisano Ponad rok temu
Tegumi i Itosu?
jest jeszcze tekst Funakoshi, który btwierdzi że tegumi były zupełnie niezalezną formą walki grapplerskiej...
-poproszę o żródło
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
G. Funakoshi Karate-Do . Moje życie
Laser
McCarthy twierdzi że Tegumi to Naha-te. czyli raczej później niż Funakoshi sie uczył. równiez późno na Okinawę trafiło kata Hakaku (Hakutsuru) z Białego Żurawia i Funakoshi raczej nie miał szans go poznać, i to nie z powodów ideologicznych, jak niektórzy twierdzą.
Napisano Ponad rok temu
Tegumi w okręgu NAHA i Mutou w okręgu TOMARI i SHURI to to samo . Istniało równolegle ale tylko pierwsza nazwa się upowszechniła.
W książce KARATE-DO KYOHAN Funakoshi pisze
"...in karate, bitting, thrusting and kicking are not the only methods, throwing technigues and pressure against joints are included..."
Shigeru Egami w książce THE HEART OF KARATE-DO pisze
"...w karate są również techniki rzutów. Rzuty były bardzo praktyczne w moich czasach i zalecałbym ponowne zapoznanie się z nimi..."
(-wolny przekład)
Były dwa systemy
-graplerski z el.uderzanymi (jak judo)
-karatecki z technikami rzutów i dźwigni
Napisano Ponad rok temu
Jedyny wniosek jaki wysnuwam to przekaz interpretacji kata został przerwany na Itosu. Nic ponadto, bo moja iwedza w tej kwestii jest zbyt mała. Nie ma jednoznacznego określenia Tegumi w dawnym Shuri-Te i Tomarite. Dopiero napotykamy je w Naha-Te
Napisano Ponad rok temu
Opowiedz co ćwiczył tak naprawdę Oyata i skąd zna bunkaje
Zresztą panowie, myślę, że niezależnie od stylu warto pójść bo będzie on w warszawie robił seminarium przecież
Napisano Ponad rok temu
Skąd wiesz że to ty nie wyciagnąłeś złych wniosków? To, że były w karate dźwignie i rzuty wcale nie oznacza że automatycznie były Tegumi. Również zapominasz o Gotente. Nie da się jednoznacznie powiedziec czy tegumi o którym pisze Funakoshi jest tym samym o którym pisze McCarthy. Jeśli wierzyć Funakoshi to Tegumi były rdzennie okinawska sztuką, natomiast sporo rzutów i dźwigni pochodzi z Chin (niektórzy uważają że za to odpowiada Chin Na).
Jedyny wniosek jaki wysnuwam to przekaz interpretacji kata został przerwany na Itosu. Nic ponadto, bo moja iwedza w tej kwestii jest zbyt mała. Nie ma jednoznacznego określenia Tegumi w dawnym Shuri-Te i Tomarite. Dopiero napotykamy je w Naha-Te
-najprostszy dowód to Koryu-Uchinadi
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
lub tradycyjny Bushikan
Napisano Ponad rok temu
Ten najprosztszy dowód tylko potwierda to co napisałem, poczytaj więcej o Koryu Uchinadi. McCarthy sam stwierdza że jego szkoła nawiązuje do Naha-Te, z tym że wprowadził do swojego systemu kilka kata z Shuri-Te. Nic ponadto.
Napisano Ponad rok temu
Co z tymi palcami na jednej nodze?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
O kata raz jeszcze.
- Ponad rok temu
-
gratulacje
- Ponad rok temu
-
Meibukan Goju Ryu
- Ponad rok temu
-
Podskakiwanie (pulsing).
- Ponad rok temu
-
a imię demona brzmi - Kara-te
- Ponad rok temu
-
"common body called the World Kyokushin Union."
- Ponad rok temu
-
Poszukiwany tłumacz z Japońskiego na Polski mający pojecie..
- Ponad rok temu
-
Życzę wam
- Ponad rok temu
-
35 British Open IFK Kyokushin
- Ponad rok temu
-
PROPAGANDOWA ANKIETA OCENY RYUTE :)
- Ponad rok temu