mawashi geri - ciekawe kombinacje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mawashi geri (jodan/chudan/gedan) jest wiele. Rozni mistrzowie maja rozna technike i rozne podejscie do tego. Ale kazda ich mawacha ma jedna rzecz wspolna- jest skuteczna.
I tak naprzyklad Hiroki Kurosawa tlumaczy ze mawashi geri chudan powinno wychodzic delikatnie od przodu piszczelem w zebra (co ma nas uchronic przed rozbiciem stopy o lokcie) i w tej technice wieksza sila wychodzi z biodra niz przy tym co pokazuje Narushima. Yamaki kopal swoje potezne mawashi geri gedan mocno z gory i w dodatku w kolano.- sa to przyklady ze nie ma jednego dobrego mawashi a technika zalezy od nas.
Co do mozliowsci zlapania kontuzji: mozliwosc jest ogromna a do tego zazwyczaj zawody koncza sie licznymi i powaznymi stluczeniami piszczeli i stop (mowie o zawodach w kartate kyokushin). Wyzej wspomniany Hiroki Kurosawa wielokrotnie nie kontynuowal zawodow z powodu kontuzji nog... .
A co do kombinacji nie bede pisal bo nie mam jakos jednej wybranej. Trzeba w walce dostosowac sie do bledow przeciwnika. A pare zagadnien ktory wykorzystuje przy kopaniu nie da sie wyjasnic tlyko piszac a filmikow nie znam z tym na yt)
Wiec nie wazne kto jak kopie wazne zeby bylo to skuteczne
Napisano Ponad rok temu
ciekawe jaka jest szansa na rozwalenie sobie nogi o łokieć, jak sie kopie pod kątem do góry - czy też ten ruch jest tak wyćwiczony że omija łokieć i ląduje na wątrobie bez ryzyka?
pewnie spora, łokieć to twarda sztuka
gdzieś słyszałem że na wątrobę to Hitoshi Kiyama kopał dużym palcem:) więc wszystko zależy od klasy zawodnika i jego przeciwnika.
ja osobiście to lubię i uczę się dalej kopać na głowę a wykrocznej nogi. najczęściej stosuję w walce jak sytuacja pozwoli to po lewym ciosie ręką(w lewej pozycji)od razu mawacha na głowę nawet ten cios czasem jest taki bardziej dla zmyłki.
ładne trafienie też z wykrocznej na głowę po akcji w zwarciu kiedy z reguły jest ostra wymiana rękami i jest taki moment ''zawieszania'' po ''nawalance"kiedy przeciwnik wycofuje się do dystansu (robi krok w tył, w bok, różnie bywa) i błyskawicznie z wykrocznej takie wyciągnięte w przód.
na głowę z zakrocznej nogi
(w lewej pozycji )po zakrocznym uderzeniu ręką kiedy mamy skręcone biodra, tułów przygotowany jakby do ciosu z wykrocznej ale zamiast uderzenia ręką lewą ciągniemy błyskawiczną mawache prawą nogą (zakroczną).
nie wiem czy ktoś po przeczytaniu wie o co mi chodziło.
przykładowych kilka wydaje się ''prostych'' kombinacji
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dojo Stara Wieś
- Ponad rok temu
-
a jednak mozna
- Ponad rok temu
-
Moja osobista opinia odnośnie genezy współczesnego karate