i sie ich dobrze pędziło do kopania rowów przeciwczołogowych tudzież z mołotowami na czołgi. i to w rozwiniętych kulturach.Starcy, kobiety i dzieci, przykładowo, nie brały udziału w Bitwie o Helmowy Jar między innymi dlatego, że we wszystkich rozwiniętych kulturach starcy, kobiety i dzieci podlegały szczególnej ochronie ze strony wojowników.
aikiżłobek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja sie wyłaczam i proponuje nie zasmiecać watku.
Napisano Ponad rok temu
Internets are serious business. :roll:Haha! Nie ma to jak walnąć argumentem z fantasy w dziale aikido - bardzo adekwatnie ;-)
Napisano Ponad rok temu
marniejemy w oczach
aikido dla dzieci to sciema, dla rodzin to tez sciema, aikido to sciema nie ma chyba innego kierunku jak narazie....
jesli aikido jest sztuka walki, to albo bedziemy tak cwiczyc zeby bylo albo bedzie tylko sciema jako sztuka walki...
mozna wiele dobrego zrobic dla dzieci, rodzin, staruszkow niepelnosprwanych obojetnie co tu napiszemy... ale nie nazywajmy wtedy tego sztuka walki moze zajeciami dla... z elementai sztuki walki, sam nie wiem
kiedys rozmawialem z PMaszem, powiedzial ze bardzo powaznie traktuje dzieci, bo one zarabiaja na utrzymanie sali doroslych...
chyba nie jest wyjatkiem w tej kwesti...
Napisano Ponad rok temu
Ja tam wiem z jakich powodów ludzie się nabijają. Bo "robimy" popelinę w większości. Ktoś nieobeznany w magiczno-mistycznej racjonalizacji aikido widzi jedynie fizyczny aspekt, który wedle normalnych obowiązujących w sportach i sztukach walki standardów się nie broni.Ja sie nie wstydzę, ze cwicze Aikido.
Wstydze sie za ludzi, którzy dla niewiadomych powodów staraja sie za wszelka cene obrażac i poniżać innych. Czymże jest pogardliwe stwierdzenie o starcach?
A starcy? Jak to ładnie Smail podkreślił: nie mam nic przeciwko aktywności osób w podeszłym wieku, z kontuzjami, dzieci, matek dzieciom etcetera. Tylko, że nie widzę ich na treningu sztuk walki, a na dedykowanych ich potrzebom i możliwościom zajęciach rekreacji ruchowej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż z s. S. Benedetti -16-17.01.11 Szczecin
- Ponad rok temu
-
AIKIDO TO SPORT
- Ponad rok temu
-
Seminarium w Redzie -Daniel Vetter 6 dan
- Ponad rok temu