Skocz do zawartości

Zdjęcie

AIKIDO TO SPORT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

budo_dikseb
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

AIKIDO TO SPORT
16 października weszła w życie nowa ustawa o sporcie.
Według tej ustawy Aikido to sport, przestało istnieć pojęcie "rekreacja fizyczna", poza tym przestały obowiązywać dotychczasowe przepisy określające zasady organizacji zajęć rekreacji. Jak dla mnie nowa ustawa o sporcie całkowicie pomija aikido. Wszystkie przepisy odnoszą się wyłącznie do dyscyplin które organizują rywalizację sportową.

Może wiecie coś na ten temat?
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Re: AIKIDO TO SPORT
trudno cos powiedziec bo to calkowita nowosc...
tutaj krotki komentarz
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

interesujace jest to o tym ze nie bedzie mozna prowadzic dzialalnosci sportoej jako osoba fizyczna prowadzaca dzialalnosc gosp...
czyli albo wszyscy zalozymy jakies zwiazki, albo znajdziemy inna forme powadzenia naszych zajec?

tu tekst ustawy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_muha
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Trzeba będzie przeczytać ustawę, żeby poznać szczegóły - ale chyba czym innym jest "sekcja, klub, dojo" itp. "podciągane" pod indywidualną działalność gosp, a czym innym indywidualna działalność polegająca na nauczaniu SW.

To dopiero parę dni - może wkrótce zaczną się wypowiadać fachowcy ds. interpretacji prawa :)
  • 0

budo_dikseb
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

" Działalność sportowa jest prowadzona w szczególności w formie klubu sportowego."
Myślę że ten zapis nie wyklucza prowadzenie działalności przez sportowej przez osobę fizyczną.
  • 0

budo_jon snow
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

interesujace jest to o tym ze nie bedzie mozna prowadzic dzialalnosci sportoej jako osoba fizyczna prowadzaca dzialalnosc gosp...
czyli albo wszyscy zalozymy jakies zwiazki, albo znajdziemy inna forme powadzenia naszych zajec?

Skąd ten wniosek? Z tekstu ustawy to nie wynika. Nadal będzie można prowadzić działalność gospodarczą jako osoba fizyczna z odpowiednim PKD dotyczącym rekreacji sportowej / sportu. Tyle tylko, że nie będzie już pojęcia instruktora rekreacji ruchowej, tylko instruktor sportu (art. 41 pkt. 6), ale uprawnienia uzyskane wcześniej, pozostają w mocy.
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jesli ustawa stanowi ze wszystko jest sportem a sport mozna prowadzic tylko w formie klubu lub zwiazku, to odpada dzialnosc osobista...
chyba ze zalozymy jakies zwiazki w ktorych nie bedziemy pelnic zadnych funkcji a bedziemy sie zatrudniac jako instrzuktorzy na etacie lub jako firmy wspolpracujace ...

trzeba rzeczywiscie chwilke odczekac i zobaczyc jak si eto potoczy...
  • 0

budo_przemek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1208 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak w sumie to nie wiadomo co dalej.
niby z punktu 2.2 wynika ze sport jest czescia kultury fizycznej wiec tam gdzie rekreacja (bez zawodow sportowych) to powinno byc chyba inaczej-czyli przypisane do kultury fizycznej a nie sportu?
nie wiem czy ta ustawa w ogole likwiduje cos takiego jak rekreacja czy do tego beda (sa) osobne przepisy/ustawy
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak dla mnie nowa ustawa o sporcie całkowicie pomija aikido. Wszystkie przepisy odnoszą się wyłącznie do dyscyplin które organizują rywalizację sportową.

Nieprawda! Stoi jak byk, czym jest sprt:

Art. 2. 1. Sportem są wszelkie formy aktywności fizycznej, które przez uczestnictwo doraźne lub zorganizowane wpływają na wypracowanie lub poprawienie kondycji fizycznej i psychicznej, rozwój stosunków społecznych lub osiągnięcie wyników sportowych na wszelkich poziomach.

W tej definicji jest: "lub osiągnięcie wyników sportowych".

niby z punktu 2.2 wynika ze sport jest czescia kultury fizycznej wiec tam gdzie rekreacja (bez zawodow sportowych) to powinno byc chyba inaczej-czyli przypisane do kultury fizycznej a nie sportu?

Ja pierdziu! :evil:
Jest napisane wyraźnie, że w skład kultury fizycznej wchodzi: sport, wychowanie fizyczne i rehabilitacja ruchowa. Skoro w definicji sportu jest "lub osiągnięcie wyników sportowych", nie ma potrzeby wydzielania z niego rekreacji ruchowej.

W ustawie nic takiego nie jest napisane. Jest napisane, że:

Art. 3. 1. Działalność sportowa jest prowadzona w szczególności w formie klubu sportowego.

"W szczególności" nie oznacza "wyłącznie". Jak będzie faktycznie, to się okaże.
Jak dla mnie definicja sportu z ustawy jest jasna i oczywista. Zawsze twierdziłem, że aikido to sport będący w zasięgu np. teorii nauczania techniki sportowej.
  • 0

budo_kiwi
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 54 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

" Działalność sportowa jest prowadzona w szczególności w formie klubu sportowego."
Myślę że ten zapis nie wyklucza prowadzenie działalności przez sportowej przez osobę fizyczną.

a ja myślę że nie masz racji. jeśli działalność jest prowadzona w szczególności to oznacza że ustawodawca przewidział także inne formy ale z racji ich wielości nie wymienił ich w ustawie. Co zaś tyczy się uprawnień do prowadzenia zajęć pozwolicie, że zacytuje art.41 ust.7 ustawy o sporcie :
"7. Zorganizowane zajęcia w zakresie sportu w klubie sportowym uczestniczącym we współzawodnictwie organizowanym przez polski związek sportowy mogą prowadzić wyłącznie osoby posiadające tytuł zawodowy trenera lub instruktora sportu".
Z powyższego wynika jasno, że trener lub instruktor i tylko on uprawniony jest do prowadzenia zajęć w klubie sportowym uczestniczącym we współzawodnictwie. Judo, karate itp. sporty walki mieszczą się w ramach cytowanej normy prawnej bo adepci tych sportów biorą udział w zawodach, ale aikido itp. jako typowa rekreacja ruchowa już nie. Nowa regulacja wydała mi się dość dziwaczna więc wykonałem telefon do ministerstwa sportu i tam uzyskałem potwierdzenie mojej interpretacji . Polecam kontakt :
Departament Kształcenia i Doskonalenia Zawodowego
Dyrektor Cezary Grzanka
e-mail: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tel.: (022) 2443 118
fax: (022) 2443 272

pozdrawiam gorąco
  • 0

budo_dikseb
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak dla mnie nowa ustawa o sporcie całkowicie pomija aikido. Wszystkie przepisy odnoszą się wyłącznie do dyscyplin które organizują rywalizację sportową.

Nieprawda! Stoi jak byk, czym jest sprt:

Nie w tym rzecz że aikido nie jest sportem, tylko że w dalszej części ustawy wszelkie przepisy dotyczą dyscyplin w których organizowane jest współzawodnictwo. A w większości klubów aikido współzawodnictwo nie jest organizowane.

dikseb napisał:

a ja myślę że nie masz racji. jeśli działalność jest prowadzona w szczególności to oznacza że ustawodawca przewidział także inne formy ale z racji ich wielości nie wymienił ich w ustawie.

Właśnie o tym napisałem 8O
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jesli ustawa stanowi ze wszystko jest sportem a sport mozna prowadzic tylko w formie klubu lub zwiazku, to odpada dzialnosc osobista...
chyba ze zalozymy jakies zwiazki w ktorych nie bedziemy pelnic zadnych funkcji a bedziemy sie zatrudniac jako instrzuktorzy na etacie lub jako firmy wspolpracujace ...

trzeba rzeczywiscie chwilke odczekac i zobaczyc jak si eto potoczy...

A co to za filozofia jest?
Zakladasz stowarzyszenie , UKS itp i zatrudniasz się jako instruktora tam. A miesięczne składki tytułujesz jako składki członkowskie stowarzyszenia. Bo Stowarzyszenie/UKS nie moze byc o działalności zarobkowej i moze utrzymywac się z dotacji lub składek członkowskich, natomiast może ponosic rożne koszty w tym opłacenie instruktora prowadzącego zajęcia. Mało tego - bedąc prezesem tego stowarzyszenia , możesz dokonać samozatrudnienia jako instruktor. Do tego mozna się starać o dodatkową kasę od sponsorów/ gminy/ miasta. I masz kasę na dofinansowanie staży, na zakup nowych mat itp. Czyli coś czego zdaję sie nie mogłeś dostać prowadząc działalnośc gospodarczą. Jak dla mnie to są plusy. Jedyny minus to taki ze jak zbierze się walne zgromadzenie to mogą Cie w drodze glosowania zdjąć z funkcji prezesa czy wogole z zarządu... :) W takiej sytuacji lepsza jest działalność , bo sam jesteś sobie Panem... :)
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przeciez nie o filozofie chodzi :)
tylko o ewentualna koniecznosc zmian, a wiesz jak sie zmienia skostaniale struktury :)
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ha, dodatkowym plusem jest to, że można bedzie bez obaw organizować obozy aikido bez obawy podciągania tego pod ustawę o turystyce.
Tak, takie przygody miałem z urzędem marszałkowskim. Wymagano ode mnie zabezpieczeń jakbym prowadził biuro podróży :wink: :) + wpis do rejestru wojewódzkiego jako organizator turystyki i wypoczynku. :)
  • 0

budo_kiwi
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 54 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ha, dodatkowym plusem jest to, że można bedzie bez obaw organizować obozy aikido bez obawy podciągania tego pod ustawę o turystyce.
Tak, takie przygody miałem z urzędem marszałkowskim. Wymagano ode mnie zabezpieczeń jakbym prowadził biuro podróży :wink: :) + wpis do rejestru wojewódzkiego jako organizator turystyki i wypoczynku. :)

17 września weszła w życie nowelizacja ustawy o usługach turystycznych. Z jednej strony wprowadziła nieco ułatwień biurokratycznych a z drugiej strony pojawiły się utrudnienia ze strony finansowej. Pomimo tego organizowanie wycieczek i etc. w myśl ustawy jest działalnością regulowaną i tymże przepisom prawa podlega. Wymaga m.in. wpisu do rejestru organizatorów turystyki, który to rejestr prowadzony jest przez marszałka województwa. Ułatwieniem niewątpliwie jest fakt, że do kierowania takim przedsiębiorstwem nie są wymagane ani wykształcenie ani praktyka. Nie ma się jednak co wyśmiewać z marszałka ponieważ wpisowi podlega każdy organizator turystyki.
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A no nie masz racji:) Zwolnione z tego typu wpisu są szkoły, związki sportowe i kluby oraz osoby mające odpowiednie uprawnienia. Sprawdzone w ZNP i w zapisach ustawy o prowadzeniu działalności gospodarczej i usługach turystycznych.

Dla przykładu - koszt ubezpieczenia przedsięwzięcia turystycznego wynosi 25 K PLN - jest to minimalna gwarancja jaką dają towarzystwa ubezpieczeniowe. Takie zabezpieczenia trzeba mieć aby mysleć o 2 tygodniach obozu na starych zasadach.
W obecnej sytuacji - nie ma takiego wymogu :wink:
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A no nie masz racji:) Zwolnione z tego typu wpisu są szkoły, związki sportowe i kluby oraz osoby mające odpowiednie uprawnienia. Sprawdzone w ZNP i w zapisach ustawy o prowadzeniu działalności gospodarczej i usługach turystycznych.

Dla przykładu - koszt ubezpieczenia przedsięwzięcia turystycznego wynosi 25 K PLN - jest to minimalna gwarancja jaką dają towarzystwa ubezpieczeniowe. Takie zabezpieczenia trzeba mieć aby mysleć o 2 tygodniach obozu na starych zasadach.
W obecnej sytuacji - nie ma takiego wymogu :wink:
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja mam firme zarejestrowana jako inne uslugi zwiazane ze sportem i rekreacje, i tam szczegolach w pkwiu jest zapis ".... w tym organizacja imprez i obozow sportowych"
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i ten zapis wzbudził w urzędnikach chęć sprowadzenia nas do poziomu biur podróży. Też to mam :) Na szczęście obecna ustawa wytrąca im argument :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024