poczatek treningu Smile'a :)
Napisano Ponad rok temu
a teraz prosze jeszcze o wyjasnienie bo nie znam sie na "chinszczyznie"
Mistrz Zhang Feng Jun - to znany mistrz?
cwiczy ponad 30 lat i posiada stopien 7 Duan - co to znaczy? cos jak 7 dan w japonii?
z histori mistrza:
W wieku 10 lat rozpoczął naukę stylu Shaolinquan w szkole mistrza Li Yong Wang, pozniej u Xie Zhi Quei, skonczyl ChAWuShu, Style Baguazhang i Xingyiquan cwiczy u mistrza Sun Zhi Jun, a Chen Taijiquan u mistrza Feng Zhi Qiang. byl ich "Tudi".
co to za droga przekazu ?
zaznaczam ze nie pytam po to zeby oceniac, tylko zeby poznac o co tutaj chodzi...
jesli beda miejsca na obozie to pojade z przyjemnoscia bez wzgledu na Wasze odpowiedzi
ale chcialbym wiedziec bo dla mnie wszystkie te nazwiska brzmia identycznie
Napisano Ponad rok temu
Moje wątpliwości budzi fakt, że jest to chłowiek po Chińskim Instytucie wu shu , gdzie nie uczy się oryginalnych styli a ich nowoczesne odpowiedniki :wink:
7 duan to nie to samo co 7 dan.....
W chińskich sztukach walki wprowadzono stosunkowo niedawno stopnie od 1 do 10 duan...pierwsze 6 można dostać za umiejętności. Nie jestem na 100% pewien ...ale.wyższe stopnie uzyskuje się już za pracę i propagowanie wu shu ( jeśli się mylę to niech ktoś poprawi ;-) )
Na pewno coś tam znajdziesz dla siebie na początek a potem warto poszukać samemu jakiegoś oryginalnego przekazu (jeśli Cię to zakręci ;-) ) :wink:
Powodzenia i miłej zabawy :-)
Napisano Ponad rok temu
W chińskich sztukach walki wprowadzono stosunkowo niedawno stopnie od 1 do 10 duan...pierwsze 6 można dostać za umiejętności. Nie jestem na 100% pewien ...ale.wyższe stopnie uzyskuje się już za pracę i propagowanie wu shu ( jeśli się mylę to niech ktoś poprawi ;-) )
czyli tak jak stopnie DAN (poziom) w japonskich systemach
jest ich najczesciej 10 i najczesciej do 4-6 za umiejetnosci, a reszte za reszte
najczesciej 7 dan to dosc wysoki stopien i najczesciej sa to "dobrzy" mistrzowie.
co do Mistrza o ktorego pytalem, to ze znany jest w Polsce mnie nie dziwi, bo w Chinach takich mistrzow jest pewnie z 1000 lub 3 tys :-) a tutaj na krancu swiata ludzi espotykajac takiego czlowieka czuja si ejakby boga za nogi lapali, w japonszczyznie jest tak samo :-)
no to czekam na odpowiedz od Pana Krzysztofa Skwarki, a jak sie uda to sie podziele wrazeniami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - oczywiście szukaj pod "K" :wink:
Prowadzi także stronę Akademia Yiquan. Jest tam mnóstwo artykułów o historii, teorii i praktyce stylu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ciekawostką jest brak form w Yiquan. A sam system jest mocno nastawiony na praktykę czytaj - na walkę.
Napisano Ponad rok temu
szkoda, ale widac tak mialo byc :-)
poszukam cos jeszcze, moze na innych obozach beda wolne miejsca
a moze wszyscy sie boja wziac Smile'a na oboz
jakies propozycje, organizujecie jakies obozy?
mam tylko zajety termin 9-18 lipiec, poza tym luzik
Napisano Ponad rok temu
sa staze i obozy.przyjedz na motorze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale to nie na temat w tym temacie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no to wyglada na to ze jade na oboz Modliszki
gratulacje, pozdrow chlopakow 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kurde luknale na filmik z Twojego opisu, dawno go nie widzalem hehehe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no to trzymajcie za mnie kciuki, w poniedzialk jade na oboz zabojczych modliszek
mam nadzieje ze sie ubezpieczyles :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bylem , przezylem, wrocilem... jak odespie te nocne treningi to sie podziele wiecej
krotki jakis ten oboz, wyrzucili Cie :wink: ?
Napisano Ponad rok temu
niestety moglem wyjechac dopiero w poniedzialek, czyli dotarlem w trakcie obozu ale udalo mi sie zostac do konca i wyszedl w sumie tydzien
powiem tak
niesamowite bylo to ze ludzie cwiczacy cos zupenie innego, nie do konca sie wzajemnie rozumiejacy jesli chodzi o swoje systemy, nagle znajduja wspolne mianowniki, ba nawet widza swiatlo w tunelu na wzajemne doswiadczanie na przyszlosc...
to ciekawe jak to wszystko jest ze soba polaczone, jak wzajemnie moze sie uzupelniac i napelniac...
jak ludzie moga sobie wzajemnie duzo dac....
co do samego obozu i grupy do ktorej dolaczylem
buziaki dla wszystkich przy okazji
jedno powiem, nie ma lipy, oni naprawde cwicza solidnie, poziomy umiejetnosci sa rozne, co jest normalne, ale nie ma sciemy, daja z siebie naprawde duzo, maja tego efekty i tego im naprawde gratuluje i zazdroszecze ba, do tego maja z tego co robia naprawde frajde...
jak zawsze widac ze przyklad idzie z gory, na gorze jest orka to i na dole sa efekty, to dla mnie tez nauka, moge jeszcze wiecej pracowac niz do tej pory myslalem ...
jechalem na oboz z pewnymi oczekiwaniami, oraz watpliwosciami, a wrocilem bardziej spelniony niz sie spodziewalem oraz majacy zupelnie inne watpliwosci niz przed obozem
Dziekuje Marku za ten tydzien, to bylo dla mnie jak zreszta wiesz wspaniale przezycie i ciesze sie ze moglem tez wniesc cos w Twoj swiat i Twoich uczniow.
moze jakas fotka wspolna sie znajdzie zeby upamietnic to wydazenie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
moje tai chi
- Ponad rok temu
-
style kung fu w polsce
- Ponad rok temu
-
Yang Jwing Ming