W co się bawić
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Funny! Ale przecież mieliśmy tutaj rozmawiać o aikido, a nie o sushi. :wink:myślę że ten kot spróbował
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak ma byc?
i w kesti formalnej co to jesty mune tsuki? udezenie prostym w piers?
a katate kosa tori? kosa tori to zamiennik ai hanmi katate tori, wiec poco to katate?
Napisano Ponad rok temu
Mune tsuki to chudan tsuki, a katate kosa dori to ai hanmi katate dori.
Smailu, jak ćwiczysz pół życia aikido, to mógłbyś się nauczyć terminologi stosowanej w innych stylach ( tu konkretnie aikido Sensei Tohei ). A "kosa" to nie tylko chwyt za rękę. Może być np. kata kosa dori. I co wtedy?
Napisano Ponad rok temu
Słusznie; "kosa" znaczy po prostu "w poprzek, na drugą stronę".A "kosa" to nie tylko chwyt za rękę. Może być np. kata kosa dori. I co wtedy?
Napisano Ponad rok temu
To tez i z naszego podwórka :>
Napisano Ponad rok temu
Ja pierdaczę, ale macie problemy! .... Smailu, jak ćwiczysz pół życia aikido, to mógłbyś się nauczyć terminologi stosowanej w innych stylach?
a co, sezon ogorkowy to i problemy ogorkowe
katate kosa tori slusznie, nie bylo to wieloslowie, jak w pierwszej chwili sobie zasugerowalem
mune w sumie to tez nie tylko czesc tulowia, ale caly tulow, klatka piersiowa, wiec tez jest oka
no co tam, uczymy sie cale zycie , moze i innych terminologi sie naucze kiedys
choc powiem Wam miedzy nami ze cora mniej mnie to interesuje jak ktos na cos tam mowi... stazeje sie chyba
Napisano Ponad rok temu
Tak ma być, bo prawa i lewa kolumna ma obrazować impuls ataku różną ręką, czy też ogólnie, kończyną. Środkowa kolumna podobnie, i stąd, przy pierwszej wersji skryptu, nastąpiły nieporozumienia. Jeśli zaprogramowało się sekwencje ataków tylko jedną ręką, wszystko było w porządku. Jednakże losowe (opcja Random) ataki, przy moim wyjaśnieniu, że należy optymalizować ruch ciała w stosunku do poprzedniego, wzbudziły wątpliwości. Stąd zmiana.u mnie lewa i prawa kolumna sa takie same?
tak ma byc?
Może winien jestem dodatkowych wyjaśnień. Cwiczenie ma na celu skoordynowanie odchylenia tułowia (unik) z pozycją przedramienia, z łokciem będącym zawsze w kontakcie z własnym tułowiem. W momencie 'przepuszczenia' przed sobą atakującej kończyny, ręka podąża za nią by uniemożliwić jej kontrolowany powrót, poprzez zablokowanie, lub wypchnięcie. Kontaktem jest otwarta dłoń (pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym lub środkowym) i nasada nadgarstka ręki atakującej. Na uchwyt, w tym momencie, nie ma czasu. Do wykonania techniki (a więc uchwyt, załamanie w łokciu czy nadgarstku, lub zamach w kierunku ataku) niezbędna jest chwilowa destrukcja atakującego, będąca tego wynikiem.
Nie muszę chyba dodawać, że opanowanie tego, przyda się na treningu, bez względu na to, co sobie myślimy o aikido, czy też, po co je uprawiamy.
Napisano Ponad rok temu
Może prościej by było nakręcić film. Mi się ten poprzedni z panem Mordasque bardzo podobał, znacznie lepszy od tego z robotem. Klasyk już dawno stwierdził, że "Kino najważniejszą ze sztuk".Może winien jestem dodatkowych wyjaśnień.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Letnia Szkoła Aikido z A. Sato Sensei (6dan Aikikai) w Gdyni
- Ponad rok temu
-
Gietkosc ciala zasadnicza fizyczna cecha w treningu aikido
- Ponad rok temu
-
Na ile Aikido poza Japonią jest japońskie i czy ma być
- Ponad rok temu