gdzie w Kakowie karate rekreacyjne dla ludzi po 30-stce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o ostatnie zdanie w Twoim poscie
Poul prawda jest taka, że codzienny trening nastawiony na osiągnięcie czegoś, a może lepiej na rozwój, jest ciężki i niezbyt wdzięczny. Wiem, że na zachodzie Europy jest tendencja to treningu rekreacyjnego lekkiego i niewymagającego, a jeśli senpai czy sensei chce więcej od uczniów to po prostu odchodzą gdzie indziej. Pewnie to jest znak czasów i wynik nastawienia współczesnego człowieka na łatwiznę i szybkie bezwysiłkowe osiąganie celów. Ale czy wtedy nie zatraca się sens karate? To jest sztuka walki nie balet (który zresztą też wymaga mnóstwa pracy i siły, więc porównanie głupie :? , ale rozumiesz, o co mi chodzi?). Nie zrozum mnie żle, na pewno nie można wymagać od ludzi niemożliwego, ale karate to nie fitness i w moim odczuciu nigdy nie powinno się nim stać :wink: .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że problemem jest definiowanie. Też patrzysz dość jednostronnie. To, że ktoś szuka rekreacji nie oznacza, że szuka łatwizny. Dla niego to równie dobrze może być ciężka praca. Po prostu nie stać go na więcej i nie chce się mordować bez sensu, bo to też niewiele daje, oprócz np. tego, że zdrowie ci siądzie. Chodzi o to, żeby codziennie stawać się lepszym, a nie próbować robić coś ponad swoje możliwości.(...)
Ja np. mam astmę i kilka innych dziwnych rzeczy. Nie szukam morderczych treningów, bo to się zwyczajnie mija z celem. Nie oznacza to jednak, że idę na łatwiznę i na treningu też staram się dać z siebie wszystko. Tylko, że to wszystko czasami może wyglądać jak zabawa. Dla mnie nie jest.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Acha, tak na wszelki wypadek dodam (żebyście znowu na mnie nie krzyczeli :wink: ), że pewnie, że liczy się i możliwośc poruszania i miłe spedzenie czasu (bez tego ostatniego to żadne z nas by pewnie nie wytrzymało :-) ), ale musi się za tym wszystkim kryc coś więcej choc niekoniecznie musi to byc chęc zostania mistrzem świata :-) .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moze wam pomoze cos , ilekroc bym nie czytal forum nigdy nikt nie potrafi sie zgodzic , moim zdaniem forum sluzy do wymieniania pogadow a nie dogadywaniu komus.
To czy czlowiek cwiczy i co cwiczy zalezy tylko od niego.. nikt nie kaze mu nic robic wiec sam fakt ze ktos juz cwiczy jakas sztuke bądz sport walki sprawia ze wykorzystuje swoj czas w celach rekreacyjnych .. chyba ze ktos traktuje to jako obowiazek wiec to juz jego sprawa
Napisano Ponad rok temu
Grupy mieszane (lub z osobami zaawansowanymi wiekiem) zniechęcają do pewnych działań, która są dla nich bezsensowne (z powodu celu ).
Nie zgodzę sie z Tobą. Moim zdaniem wszystko zależy od zdrowego rozsądku instruktora. Oczywiste jest, że 45-latek nie będzie śmigał jak 20 latek. Grupa mieszana jednak wcale nie zniechęca do ćwiczeń. Ja mam u siebie w grupie kilku panów w wieku od 40 do 55 lat i muszę powiedzieć, że im ostrzej, tym dla nich lepiej. Oczywiście wszystko robią w swoim tempie a jak serduszko nie wydala lub kondycja daje żółte światło, to sobie chwilę odpoczywają na boku i wracają do ćwiczeń. Efekt jest taki, że i elementy walki robią jak i pełne kumite, różne kombinacje samoobrony itp. Nie maja z tym zadnego problemu. Ale tak jak powiedziałem - najważniejsze jest podejście samoego instruktora. Nie każę im walnąć 100 pompek, bo akurat tyle młodzi robią itp.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zawsze można :-)
Napisano Ponad rok temu
coś dla vaccy
zawsze można :-)
jest kilka roznic, ja trzymam garde, tan pan nie i pewnie lepetyne straci
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-