Ryż - który wybrać?
Napisano Ponad rok temu
I teraz pytanie - tabelki pokazują naprawdę niewielkie różnice, w Basmati na przykład jest trochę więcej białka. Jak już jeść, to który najlepiej? Są jakieś konkretniejsze różnice, których na pudełkach nie ma?
Napisano Ponad rok temu
Slava
Napisano Ponad rok temu
Moje typy to brązowy i basmati.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
P.S. W ryżu brązowym jest ok. 7g białka, a w dzikim amerykańskim chyba nawet 13, ale biorąc pod uwagę, ile ma węgli, nie robi to większej różnicy.
Napisano Ponad rok temu
Ja uzywam paraboiled. Ale jak akurat nie mam to zwyklym tez nie pogardze Nie wiem czy wogole jest sens roztrzasac sie o te pare gram bialka czy wegli. Chyba ze szykujesz sie do mister universum
Napisano Ponad rok temu
Ja do tej pory jadłem głównie basmati i jaśminowy.
Dziki niezły, ale drogi jak cholera.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ma to dość duże znaczenie dla osób z tendencją do tycia- produkty z wysokim IG powodują duży wyrzut insuliny, co przeważnie kończy się gromadzeniem tkanki tłuszczowej- dlatego lepiej jeść ryż brązowy, basmanti czy długoziarnisty niż biały (ponadto są one mniej przetworzone- a więc zdrowsze). Wyjątkiem jest posiłek potreningowy- wrażliwość insulinowa w mięśniach po treningu jest wyższa niż w tkance tłuszczowej, więc można sobie pozwolić na węgle o wyższym IG. W przypadku treningu na siłowni, potreningowy wyrzut insuliny jest wręcz pożądany.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tak samo. Najczęściej jem go z twarogiem albo popijam białkiem.Dla mnie brązowy jest sto razy smaczniejszy niż biały, moge go nawet bez niczego zajadać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS
myslalem novo ze gardzisz pozywieniem zbozowym :twisted:
Slava
Napisano Ponad rok temu
ale co tu rozwijac? bardzo lubilem, jak mi matka robila na obiadnovo mogłbys rozwinac temat gryki, kefiru i jajka? (widze wsyzstkie skladniki tró slawik madafaking diety)
bo teraz gardze kaszy niestety nie jadlem od jakichs 2 lat. kefiru zreszta tez nie pilem ;(PS
myslalem novo ze gardzisz pozywieniem zbozowym :twisted:
Slava
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zdrowy / Niezdrowy szpagat
- Ponad rok temu
-
Taśmy
- Ponad rok temu
-