Hyakuhachiho
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzięki
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Tak na poważnie jak coś znajdę w "archiwach" to podeślę ... Tylko to na pewno nie jest Shotokan
Napisano Ponad rok temu
Tylko to na pewno nie jest Shotokan
W archiwalnych wypowiedziach np. Nakayamy Hyakuhachiho widnieje jako pelnoprawne kata shotokan. W Goju-Ryu nosi nazwe Superinpei. Wersja Shotokan bedzie bardziej podobna do tej z Shito-Ryu.
Serdeczne dzieki Fudo jesli cos bys znalazl.
Pozdr
Itosu
PS. Dla zainteresowanych do obejrzenia rowniez na Youtubie.
Napisano Ponad rok temu
Pytam bo jako praktyk Goju Ryu wiem, że tu występowało "od zawsze", ale żeby Shotokan... Poza tym wersja Goju (co oczywiste) jest bardzo różna od tej z Shotokan. Poza tym nie wiem czy ta "inność" nie gubi całego sensu najbardziej zaawansowanego kata Goju Ryu?
Napisano Ponad rok temu
Sens każdego kata nie tyle leży w zewnętrznej formie ile w umiejętnościach, wiedzy i zrozumieniu ruchu wykonującego.
Do sekcji Goju-Ryu nie mam niestety dostępu, a w ruchach Shotokan się szybko połapię, bunkai też będzie mi łatwiej zakumać na bazie formy z Shotokan. Dlatego pytam 8)
Pozdrawiam
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Specjalnie nie chciałem poruszać tematu pochodzenia tego kata, bo ani to proste ani oczywiste (jeżeli wejdziemy głębiej w temat).
Co do umiejętności itd to oczywista sprawa i wcale nie mam zamiaru tu polemizować...
Ale właśnie sprawa "przesłania" kata, jego zawartości i treści spowodowała moje pytania.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
shuto uke - shuto mawashi uke w Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Iken
- Ponad rok temu
-
Ile MISTRZA w "miszczu" - tradycja a skuteczność
- Ponad rok temu
-
SENSEI T.HEAP W POLSCE-7 DAN WADO RYU KARATE
- Ponad rok temu
-
"Legendarni mistrzowie karate"
- Ponad rok temu
-
Karate tradycyjne - co dalej ?
- Ponad rok temu
-
SHINKYOKUSHINKAI - POS
- Ponad rok temu
-
Kimona do ćwiczeń, nowe z likwidacji magazynów
- Ponad rok temu
-
Karate Wado Ryu w Polsce?
- Ponad rok temu
-
ZMIANA ORGANIZACJI, CO LUB KTO NAS DO TEGO ZMUSZA????
- Ponad rok temu