Jak zadbać o Gi?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
na sherdogu jest krótka dyskusja odnośnie tych GI - szukamy tematu "Rickson Gracie Mizuno single weave gi"
Napisano Ponad rok temu
btw: nice offtop.
Ja wiem czy offtop ?
Generalnie jak kupisz Judoge za 100zł. to co bys nie robił (pod warunkiem, że trenujesz sensownie) to i tak ją szlag trafi w porywach do roku.
O ile ktoś Ci jej wcześniej nie rozszarpie. :-) (Kiedyś jak szapnałem gościa w walce w Judo-na treningu- to udarłem mu rękaw i pół pleców. :roll: )
Kupując Judoge o konkretnych parametrach masz jak by problem pielęgnacji z głowy.
Bo...
Generalnie choćbyś się zesrał to i tak nie wydłużysz żywota marnej jakości Judogi.
Taki sprzęt jest przewidziany do rekraacji a nie sportu. . .Gdzie brane jest pod uwage, że adeptów, Judoga o gramaturze 900 może doprowadzić do zawału serca podczas robienia fikołków.
Tanie jest drogie ...zawsze tak będzie.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co mi wiadomo zawodnicy Ricksona nie startują w klasycznych GI do judo takich jak Ichiban czy Supreme ( mowa oczywiście o produktach mizuno) ale w zmodyfikowanych nieco dla potrzeb BJJ modelach:
Jasne....są z domieszką specjalnie wyselekcjonowanej brazylijskiej bawełny.
Bo tylko brazylijska nuta wpleciona w Gi( zgodnie z tradycją i trendami wypracowanymi na potrzeby BJJ już za czasów niewolnictwa) dostarczy adeptowi niebywałych-niezapomnianych doznań podczas walki w parterze - która de facto w innym niż brazylijskie GI, jest niczym innym niż odartą z głębszych wartości-gorszą walką w parterze.
No chyba, że modyfikacja do ptrzeb BJJ polega na doszyciu 35ciu naszywek.
W takim razie przepraszam :roll:
Napisano Ponad rok temu
Rickson od dawna paraduje w gi Mizuno. Są to jednak robione na zamówienie gi do bjj o innym kroju, niż te do judo. Różnice jak przy innych gi: bardziej dopasowane, węższe rekawy, krótszy dół i tak dalej. Przez jakiś czas można było je kupić na Kodokan Gear, w trzech wariantach plecionki, ze znaczkiem akademii Ricksona (żółty trójkącik na niebieskim tle, który widać również u jego syna). Teraz już ich nie ma, ale są na stronie Mizuno podanej powyżej.
Napisano Ponad rok temu
Bogumił jak zwykle teoretyzuje, a dobrej szmaty do bjj osobiście nie widział..
Shabu no przyznaje się, że nie widziałem.
Różnice jak przy innych gi: bardziej dopasowane, węższe rekawy, krótszy dół i tak dalej...
Bardziej dopasowane znaczy ciężej złapać uchwyt, nie da się np związać barku judogą gdyż jest "metrycznie" za mało.
Węższe rękawy uniemożliają należyte złapanie uchwytu w stójce, o wiele łatwiejsze zerwanie uchwytu itp.
Krótszy dół to samo mozliwości wiązania szmatą przeciwnika są ograniczone.
Czyli podsumowując Rickson nic nowego nie wymyślił(zwyczajnie jakby oszukując na szmacie żeby zyskać przewage w walce) bo takie Judogi trenerzy Judo czu JU-Jitsu już dawno kombinowali dawając krawcą do odpowiedniego przeszycia....a dodatkowo po dziś dzień Judocy (min z Czarnych ) krochmalą kołnierze i miejsca w których łapie się uchwyt.
Efekt jest taki, że jak zawodnik "pokrochmalony" uchwyt złapie to użytkownik zerwie uchwyt razem z opuszkami palców. A w parterze jak się przytuli szmatą do twarzy, to obedrze cały ryj oponentowi przy każdym kontakcie. -(to a propo pielęgnowania Judogi)
Zakładam, że BJJGI różni się od JudoGI tym że nikt na zawodach nie sprawdza parametrów sprzętu w jakich zawodnice startują przez co można zwyczjanie jakby kantować, zwiększając swoje szanse specjanie spreparowaną szmata.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do tanich judog to ja mam jakieś "tochi gi" za 70 zł, kupiłem ją 2 lata temu i już przeżyła 4 zawody i ..odpukać.. nic z nią się nie dzieje jedynie spodnie poszły na kolanach. Jak na takie tanie cuś to ma nawet wzmocnienia i trzyma się całkiem spoko. Jednak profilaktycznie odkładam kasę na nową
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
takie pytanko Panowie bo zamawiam Gi od kolesia ktory jest gdzies tam za gramanica i myslicie ze gi naja rozmiar a3 bedzie na mnie dobre jak waze 98kg i mam 190cm ? i jest jakas szansa zeby utrzymac naturalny kolor gi ?
Rozmiar to nie wiem, mam A2 na 175/75. A co do koloru to nie ma co się łudzić. Niebieskie mi wyblakło trochę, czarne piorę w jakimś płynie do czarnych rzeczy w temp. 40 stopni i też powoli szare się robi. Zresztą białe też będzie szare prędzej czy później. Może jakby białe wybielaczem jechać to na dłużej kolor się utrzyma, za to tkanina straci elastyczność i wytrzymałość.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą rozumiem Twój sentyment do judockiej Mizuno bo sam trenowałem judo i wiem jak dobry to jest sprzęt, obecnie jednak z przyczyn ekonomicznych judo robie w DAX'ie i też nie narzekam.
Napisano Ponad rok temu
Z tanich szmat to tylko wspomniany Howard jest gwarancja trwałości ale trzeba go porzadnie doprać by dopasował się jak należy. Reszta modeli single nie moze sie równać trwałością do ciężkiej judogi ale też kupuje sie je w innym celu. Żeby właściwie dbać należy prać w 30 stopniach i nie suszyć na kaloryferze.
Napisano Ponad rok temu
wystarczyło kiknąć na tą fotkę Krona aby zrozumieć, że to nie jest zwykłe Mizuno, no ale wg Bogumila to był worek tylko, że dopasowany :D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
praktycznie co inna firma to inny krój gi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Strefa Walki Łódź
- Ponad rok temu
-
berserkers gold top team?
- Ponad rok temu
-