SPOILER: Mist, na podstawie S. Kinga
Napisano Ponad rok temu
moze czulbym sie przekonany jakby uciekinierzy przejechali kawalek kraju/stanu i przekonali sie ze wszedzie sa jedynie trupy i slady ataku obcych bez zadnych ocalalych...
uwazam tez ze koncowka ksiazki zrobiona bardziej ala cube gdzie nie jest wytlumaczone wszystko co sie stanie i jak zostanie to rozwiazane jest bardziej pasujaca do klimatu tej historii
w filmie juz od poczatku jest praktycznie jasno powiedziane ze to wojsko winne - patrz ciezarowki wojskowe jadace w przeciwnym kierunku jak bohater jedzie do supermarketu, w opowiadaniu jest to bardziej subtelne
kolejna rzecz ktora mnie w koncowce dobila bylo nagle ustapienie tej magicznej mgly ktora ni z tego ni z owego nagle opada aby ukazac liczne grupy ocalalych i wojsko walczace z obcymi
zgadzam sie ze koncowka jest zdecydowanie nie hollywoodzka i jak juz chyba napisalem jest lepsza niz czysty happyend aczkolwiek bardziej enigmatyczna wersja z ksiazki IMO bardziej pasuje do klimatu historii, podobnie jak definytywnie wyjasniony watek zony - w ksiazce nie jest powiedziane czy zginela
mimo wszystko uwazam ze film jest udana (i dosyc wierna) ekranizacja mgly,podobal mi sie , zmienilbym zakonczenie na wierniejsze ksiazce ale jak na hollywood jest ono lepsze niz moznaby przypuszczac, a i ekranizacja lepsza niz niektore inne (ekranizacje) kinga
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie decyzja o samobojstwie byla dosc logiczna poniewaz w momencie gdy sie do niego sposobili to slychac bylo zewszad odglosy insektow - moze nie chcieli czekac az zaatakuja ich samochod. Poza tym te kilkadziesiat kilometrow mogli zrobic, widzieli same zniszczenia wiec faktycznie mogli pomyslec ze caly swiat juz jest spisany na straty.
Ostatnia scena mi sie nie spodobala - za szybko NAGLE pojawilo sie wojsko i mgla rozpierzchla - niby jak? I dlaczego tak szybko po samobojstwie? Mogli to lepiej zrobic choc i tak mocna akcja. Przy okazji jakbym byl generalem odpowiedzialnym za bezpieczenstwo i stluemienie klopotow to zarzadzilbym naloty wodorowe 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tam. Mgła pojawiłą się nagle i z nikąd (z punktu widzenia zwykłych ludzi) więc czemu nie miałaby w ten sam sposób zniknąć? Może żołnierze zamknęli portal, a jego zamknięcie wciągnęło mgłę i potworki z powrotem do ich wymiaru? Rozwiązania można sobie wymyślać, ale zniknięcie mgły jest tylko na tyle "nielogiczne," na ile nielogiczne jest jej pojawienie się. Poza tym efekt dramatyczny jest zwielokrotniony.ale w tym momencie to nagle opadniecie mgly i pokazanie wojsk, ocalalych jest IMO nielogiczne (z punktu widzenia wykreowanego swiata)
Napisano Ponad rok temu
Poza tym efekt dramatyczny jest zwielokrotniony.
raczej śmieszący i na siłę
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze: zdania są podzielone. Po drugie: czy dramatyczny, czy śmieszny, nadal pozostaje zwielokrotniony.raczej śmieszący i na siłę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja sie przymierzam do Tego ale chyba sobie odpuszcze bo przeczytalem ksiazke a o ile wiem nie jest lesze od niej... bastion ksiazka byl dobry ale nie wiem czy to sie da sensownie przeniesc na ekran...
shabu co do mgly to hmm ona nadciagala od wyspy jakby fala a pod koniec filmu rozwiewa sie jak zwykla mgla... portal nie portal IMO to bylo dziwne... i bynajmniej nie potegujace dramaturgie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ogladal ktos To? zastanawiam sie czy warto... chociaz o ile wiem przynajmniej zolwia wycieli
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wystarczyło udać się z tą kobietą poszukać jej dzieci..
nic pewnego. jednej osobie latwiej pozostac niezauwazonym niz calej bandzie.
Napisano Ponad rok temu
Oglądałem go dobre 6 lat temu albo i więcej.to powstal film na podst Bastionu? kiedy?
Mnie się podobał, miał klimat.ja sie przymierzam do Tego ale chyba sobie odpuszcze bo przeczytalem ksiazke a o ile wiem nie jest lesze od niej... bastion ksiazka byl dobry ale nie wiem czy to sie da sensownie przeniesc na ekran...
Ale ja ksiązki nie czytałem.
Napisano Ponad rok temu
No dobra, ale myślę, że o to właśnie chodziło autorowi :wink: . Poza tym, kto mówi o całej bandzie. Wystarczyłoby, żeby znalazł się jeden gotowy do poświęcenia, a nie tylko dbający o własny zadek (nie, żebym potępiał zachowanie bohaterów).nic pewnego. jednej osobie latwiej pozostac niezauwazonym niz calej bandzie.
Napisano Ponad rok temu
To ksiazkowe bylo takie... jakby to rzecz... nie sprawialo, ze wypuszcze ksiazke z rak i stac bede wryty z powiekszonymi zrenicami. Filmowe robilo wrazenie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PZK
- Ponad rok temu
-
na wesoło
- Ponad rok temu
-
Police Story 1,2,3 BOX [DVD] PL
- Ponad rok temu
-
Najlepsze z judo
- Ponad rok temu
-
2H2H Hotter than Hot
- Ponad rok temu
-
Sztuki walki w starych dobrych filmach ;)
- Ponad rok temu
-
Kimbo vs Tank
- Ponad rok temu
-
muzyka z filmiku
- Ponad rok temu
-
Co to za muzyka w Tle
- Ponad rok temu
-
Bokser vs 4 zgredów