Napisano Ponad rok temu
Re: Polska Federacja Brazylijskiego Jiu-Jitsu
Choć ten temat niespecjalnie mnie interesuje, wtrącę się bo rozmowa zeszła na temat ADCC. Panowie, roczna składka w wysokości 350zł ( lub jak kto woli 100 Euro ) wydaje mi się naprawdę śmieszna w proporcji do tego, co oferuje ADCC. Nawet dla małych klubów. A nawet dla pojedynczego zawodnika. Jeżeli byłbym zawodnikiem, mającym realne szanse i umiejętności na dostanie się na finały ADCC, wolałbym powiększyć swoje szanse o możliwość startu w Kwalifikacjach Europejskich, niż postawić wszystko na jedną kartę na Mistrzostwach Europy. Teraz mając w klubie 2-3 zawodników i 2-3 utalentowanych juniorów, odbijacie w zasadzie całą składkę na ME. Jak dla mnie rachunek jest dość prosty. Pomijam już zwykły fakt, że płacąc składkę pomagacie nam w organizacji, która niestety też kosztuje a nie ma na to pieniędzy, że wymienię stronę internetową ( którą trzeba utrzymać, zrobić, prowadzić, a robią to pasjonaci za "dziękuję" ), formalności rejestracyjne Związku, czy nawet moje obowiązkowe podróże na seminaria sędziowskie. Część z tych pieniędzy pójdzie na Federację Europejską, a to co zostanie, pomoże nam w pracy, której jest niemało a wszyscy zaangażowani robią ją jak na razie z pasji. Cieszę się, że doceniacie naszą pracę, ale zrozumcie, że my też potrzebujemy wsparcia, a przyszedł moment, że samo dobre słowo może nie wystarczyć.
W chwili obecnej trwają starania, żeby można było rejestrować krajowe związki sportowe, które otrzymają od państwa dotacje. Potrzebne do tego są struktury w 29 krajach, a jak na razie są w 24. Brakuje naprawdę niewiele. Jak będą dotacje, sytuacja zmieni się diametralnie, ale na razie trzeba na to zapracować, wspólnymi siłami.