Nóż monterski
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o nóż który będzie służył do :
- przede wszystkim obierania izolacji z przewodów
- wycinania/podcinania/skrobania w płytach gipsowych
- cięcia kartonu, sznurka, szmat itp.
a musi być :
poręczny (ciągła praca)
nieduży (by mieścił sie bez problemu w kieszeni)
składany, blokada ostrza nie koniecznie.
Używałem kilka rodzai noży i prawdę mówiąc najlepiej sprawdzają sie (do tej pory) dość tanie noże monterski ale trzeba je codziennie ostrzyć i szybko sie zużywają :?
Jakieś pomysły ?
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, do tych celów to do dziś używam starego Gerlacha z węglówki, który leży sobie gdzieś w skrzynce narzędziowej. :wink:Używałem kilka rodzai noży i prawdę mówiąc najlepiej sprawdzają sie (do tej pory) dość tanie noże monterski ale trzeba je codziennie ostrzyć i szybko sie zużywają :?
Jakieś pomysły ?
Nawet wypasiony nóż będziesz musiał ostrzyć w takich zastosowaniach, o których pisałeś.
Cudów nima. :wink:
Mógłbym się uprzeć i kombinować z czymś innym, ale po cholerę?
Napisano Ponad rok temu
Trochę go szkoda do ryćkania w płytach gipsowych, ale do zabawy w elektrykę czemu nie.
Napisano Ponad rok temu
Nawet wypasiony nóż będziesz musiał ostrzyć w takich zastosowaniach, o których pisałeś.
Cudów nima. :
Heh ... no to uświadczyłeś mnie w przekonaniu że dobrych przyzwyczajeń (narzędzi) sie nie zmienia.
Ale ten SOG ciekawe ... zastanawiam sie tylko czy przy ściąganiu izolacji gdy trzymam nóż w połowie rączki i ostrza i kciukiem podtrzymuje przewód pod ostrzem, to czy ta profilowana rączka nie będzie przeszkadzać ale ... fajne, fajne.
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się, że on ma z tyłu dodatkowe ustrojstwa do ściągania izolacji. I to chyba na różne przekroje kabli. Oczywiście trza by się było upewnić, ale na to mi wygląda. Miałem kiedyś ściągacz do izolacji, który wyglądał podobnie jak to coś.Ale ten SOG ciekawe ... zastanawiam sie tylko czy przy ściąganiu izolacji gdy trzymam nóż w połowie rączki i ostrza i kciukiem podtrzymuje przewód pod ostrzem, to czy ta profilowana rączka nie będzie przeszkadzać ale ... fajne, fajne.
Napisano Ponad rok temu
Ciulkwens - dzieki za tego linka, kupie tego SOGa ojcu na urodziny.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Podrobki CRKT na allegro?
- Ponad rok temu
-
Nóż dla Cassiniego
- Ponad rok temu
-
Swiss Tool Spirit
- Ponad rok temu