Skocz do zawartości

Zdjęcie

Propozycja nowego podziału zaawansowania - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

budo_deprawator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Propozycja nowego podziału zaawansowania - dyskusja

najlepiej niech od razu wszyscy dostana czarne. nie bedzie problemu.

Po dwóch latach treningu chyba należy mu się niebieski 8) Tym bardziej, że trener go wystawia na zawodach w niebieskich. Sam Paiva o tym mówił. Po dwóch latach treningów, masz umiejętności i powinieneś mieć niebieski pas. Odpuść sobie pienia głupie teksty o czarnych, bo nie tędy droga. Niebieski to pierwszy kolor w bjj, bo biały ma każdy kto przyjdzie. pozdr
  • 0

budo_krystian lodz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam Panowie, moje stanowisko w tej sprawie jako organizatora MP wygląda tak. Myślę ,że pomysł Przemka jest bardzo dobry i nie jest to jedyna sprawa jaką nalezałoby zmienić podczas zawodów. Inna sprawa to system repasaży , który w przypadku pecha w losowaniu pozwoliby walczyć dalej. Wszystkie te pomysłysą dobre ale ich realizacja powinna nastąpić od następnych Mistrzostw. Co rok organizacja i standart imprez idzie w górę,organizatorzy dbają o to by wszystko wyglądało bardziej profesjonalnie,natomiast nie da się zrobić wszystkiego na raz. Na ostatnim turnieju w Gnieżnie startowało ponad 200 zawodników, ta liczba zdziwiła organizatowrów którzy nie spodziewali sie takiej frekwencji ( oczywiście ten fakt liczby zawodników to plus). W związku z tym na mistrzostwach Polski powinna być wieksza frekwencja przynajmniej teoretycznie.Ja z swej strony nie wiem ilu zgłoszeń mam się spodziewać a chcę zadbać o to by całe zawody przebiegły szybko i sprawnie ,tak jak zostały zaplanowane.Do tej pory pomimo,iż przybyło wyższych pasów nie widać tylu chętnych na starty. myślę,że ta sytuacja się zmieni i wroku następnym nastąpi podział na trzy grupy-białe,niebieskie i elite.W tym roku nie chcę doprowadzić do sytuacji,że będzie tylko dwóch lub trzech zawodników w wadze. Nie wynika to z mojej niechęci tylko obawy przed zlością tych co przyjechać i walczyć. Pozdrawiam
  • 0

budo_bagi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Myśle, że pomysł jest ok, lecz sądze że te MP jeszcze zostaną rozegrane po staremu.
Wcześniejszy pomysł był taki iż do "drużynówki" wliczane są punkty z kolorowych i to miało być magnesem dla wszystkich zawodników którzy mają umiejętności a "kryją się" za białym pasem :D
Jeśli chodzi o podział na białe, niebieskie i elite to było tak na Copa Posnania i niestety w elicie było bardzo mało zawodników często 1 -2 w wadze.
To że w Polsce są klorowe pasy to jedno ale ile ich walczy na krajowych zawodach to drugie. Jeszcze rok i sytuacja się troszke zmieni.
Oczywiście jestem za dążeniem do podziału na poszczególne pasy i kat. wiekowe (wtedy przestane "blokować" młodym, utalentowanym zawodnikom podium :) ) tak jak to jest na świecie.
Wkrótce BJJ w Polsce zacznie funkcjonować tak jak tego od dawna chce grupa instruktorów czyli federacja,struktury itp. itd. i myśłe że wszystkie sprawy zostaną wtedy uregulowane.
Natomiast pamiętajcie o jednym, że sam pas nie walczy tylko robi to człowiek.
Aha i prosze nie wypisywać bzdur na temat judoków bo uwierzcie mi, że kilku może zamieszać w naszym światku BJJ i to w parterze.
pozdrawiam
bagi
  • 0

budo_cypis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1272 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po dwóch latach treningu chyba należy mu się niebieski...

Ja chłopu ziemia :lol:

...Po dwóch latach treningów, masz umiejętności i powinieneś mieć niebieski pas...

Pozwól, że o poziomie moich umiejętności będzie decydował ktoś inny.

Uważam, że staż o niczym nie powinien przesądzać. Jeden trenuje dwa razy w tygodniu, inny pięć. Ich umiejętności po dwóch latach znacznie się różnią.
  • 0

budo_deprawator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uważam, że staż o niczym nie powinien przesądzać. Jeden trenuje dwa razy w tygodniu, inny pięć. Ich umiejętności po dwóch latach znacznie się różnią.

A trzymaj sobie chłopie ten biały pasek, jesli tak cię to boli :lol:
  • 0

budo_cran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 207 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Pomysł fajny, ale czy podział na aż trzy kategorie zaawansowania nie spowoduje zbytniego rozbicia zawodów? Nie byłoby chyba za dobrze, żeby kategorie na MP liczyły po 10 zawodników.

To już chyba nie te czasy, teraz ćwiczących jest dużo i przybywa...
  • 0

budo_cran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 207 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

trenujesz powyżej 2 lat ale masz biały - startujesz w niebieskich
trenujesz powyżej 4 lat ale masz wciąż biały - startujesz w elicie
trenujesz powyżej 4 lat ale masz niebieski - startujesz w elicie

A co jezeli ćwiczysz 4 lata, ale raz w tygodniu? Wydaje mi się że kryterium lat jest tu bardzo niedoskonałe, równie dobrze możnaby wprowadzać kategorie dla ćwiczących do 2 razy w tygodniu i powyżej, heheh.
Oczywiście często kryterium lat stażu, jakkolwiek mało miarodajne, jest jedynym, jakie można zastosować, ale skoro już dyskutujemy to chciałem poruszyć ten temat.
  • 0

budo_deprawator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie
Jeśli trenujesz i startujesz na zawodach oznacza to, że traktujesz ten sport poważnie i wyczynowo. Jeśli trenujesz raz w tygodniu od czterech lat, to nie rycz na zawodach. Albo podchodzimy do tematu profesjonalnie, albo typowo amatorsko. Trening raz w tygodniu to amatorszczyzna, oczywiście nikt nie broni startu w zawodach, ale nie można ryczeć, że wprawdzie trenuje cztery lata, ale tylko po razie w tygodniu :lol: Chcesz startować na zawodach, ale i chcesz być wiecznym białym paskiem? Coś tu nie gra. Może lepiej zostań maskotką klubu, albo waterboy`em :lol:
  • 0

budo_cran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 207 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Deprawator, nie atakuj od razu, mówiłem przykładowo. Czyli twierdzisz, że wszyscy startujący w zawodach to zawodowcy - wyczynowcy? W takim razie mamy ich w kraju cholernie dużo;P
  • 0

budo_cran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 207 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...a przykład z treningami raz w tygodniu przez 4 lata był przykładem SKRAJNYM, mającym udowodnić, że prawdopodobieństwo błedu w omawianej klasyfikacji jest co najmniej spore 9aczkolwiek czesto nieuniknione, o czym pisałem powyżej).
  • 0

budo_cypis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1272 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Deprawator, robisz off topa. Temat dotyczy podziału na białe, niebieskie i elitę. Ty rozpisujesz się na temat Dlaczego niektórzy trenują dwa lata i jeszcze nie mają niebieskiego.

Albo podchodzimy do tematu profesjonalnie, albo typowo amatorsko.

95% ludzi startujących w zawodach to amatorzy. Profesjonalista to ktoś kto traktuje udział w zawodach jako pracę - bierze za to pieniądze, a nie płaci.

Może lepiej zostań maskotką klubu...

Już nią jestem. Mów mi Żółwik.
  • 0

budo_deprawator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No dobra. To że nie biorą pieniędzy za to nie znaczy, że trenują amatorsko. Jeśli ktoś trenuje 5 razy w tygodniu, jeździ na obozy, szkolenia, zawody... to dla mnie jest wyczynowcem. A to że mu za to nie płacą, może się wkrótce zmienić. Dla mnie mata to pasja, zajebiste hobby, ale nie sposób na chleb. Nigdy nie chciałem w ten sposób zarabiać, nie traktuję tego sportu zawodowo. Co nie znaczy, że nie trenuję wyczynowo. koniec OT

Podział P.G. jest zajebisty i też uważam, że cytuje Bagiego "odblokuje pudło młodym i utalentowanym zawodnikom"
  • 0

budo_pinczer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

podział p.g. jest dobry, jeżeli ktoś z innych stylów czuje się poszkodowany to trudno to są zawody BJJ i to BJJ dyktuje warunki. a co do wypowiedzi deprawatora to niestety ma rację, jeżeli ktoś startuje na zawodach a chodzi raz w tyg na treningi to jest sam sobie winny.
  • 0

budo_gbłódź
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 190 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja jestem jak najbardziej za takim podziałem i dobrze by było wprowadzić go jak najszybciej po MP. Powinniśmy tez ujednolicić przepisy i zrobić jakieś seminarium sędziowskie żeby tych pomyłek i niejasności na zawodach było coraz mniej. Jeśli chodzi jednak o nieuczciwych zawodników i trenerów to ja wprowadziłbym jakieś kary. Moja propozycja: po wykryciu nieuczciwości danego klubu dyskwalifikacja całego teamu i anulowanie wyników tego klubu na danych zawodach. Myślę, że tak rygorystyczne przepisy odbiorą wszystkim zawodnikom oraz ich trenerom chęci do nieuczciwej rywalizacji.
Pozdrawiam wszystkich.
Rodżu.
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W zasadzie ta zaproponowana kara działałaby chyba lepiej niż nowy podział(czasowy) wobec cwaniaczków(nie chodzi mi o podział białe-niebieskie-elita, bo jest cacy :) ) ale nie mówie, że jest niepotrzebny, wręcz przeciwnie. Zawsze znajdzie się ktoś kto albo ma niebieski judo,LL i właśnie od 1,5 roku trenuje bjj albo trenuje judo na tyle żeby mieć brąz ale nie chciało mu się zdawać itd. itp.
Taka kara udupi cały team więc myślę, że będą mniejsze chęci zarówno trenerów jak i zawodników żeby "przywieźć wygraną" bez względu na wszystko.
  • 0

budo_vankiler
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wg mnie podzial Przema musi wejsc ale dopiero tak za rok albo poltora.jestem ciekawy ile mamy w polsce elity do kategori np -57,-64 czy -94.30,-100.50.a przydaloby sie tak z 16 zawodnikow na kategorie zeby to jakos wygladalo.. :)
  • 0

budo_insanity22
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 104 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

wg mnie podzial Przema musi wejsc ale dopiero tak za rok albo poltora.jestem ciekawy ile mamy w polsce elity do kategori np -57,-64 czy -94.30,-100.50.a przydaloby sie tak z 16 zawodnikow na kategorie zeby to jakos wygladalo.. :)

Tylu zawodnikow nie bylo w Gnieznie w kategorii kolorowych pasow -94,3.

Ilosc purpur, brazow i czarnych to jedno. Pozostaje kwestia ile takich pasow startuje. Moim zdaniem podzial jest OK ale za rok.
  • 0

budo_demian
  • Użytkownik
  • 9 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam
Zgadzam się z pomysłem P.G aby wprowadzić taki własnie podział w niedalekiej przyszłości spowoduje to ,,konkurencyjność" i uatrakcyjni zawody. Jadnakże chciałbym nadmienić, że podział na długość stażu równiez jest sprawiedliwy bo jest to kwestia własnego sumienia albo chce się być dobrym zawodnikiem i się rozwijać albo woli bić słabszych od siebie. Co do judoków sam osobiście trenuje u trenera judo, który nie ma żadnego paska w BJJ (odbył 8 lat temu staż z Royem Harrisem) mimo to uważam, że z wieloma ,, lolorowymi paskami" by sobie poradził. Wracając do tematu trzeba jasno sobie powiedzieć, że najbliższej przyszłości należy wprowadzić istotne zmiany w podzale na stopnie zaawansowania treningowego podczas zawodów może wspomniana federacja (która jest wręz niezbędna przy tak dynamicznie rozwijającej się dyscyplinie!!!) ureguluje tą kwestię. Jak również wprowadzi jasne zasady przyznawania kolorowych pasków. Bo co ma zrobić uczeń , którego trener nie może nadawać stopni a nie stać go na staże i seminaria?? Tak jak jest w przypadku osób trenujących w ,,moim" mieście. Jeszcze jedno nie uważam, że osoba trenująca a nie startująca w zawodach jest amatorem, ponieważ sam faktu treningu i poświęcania swojego prywatnego czasu czyni z tej osoby kogoś wytrwałego co może mu tylko pomóc w przyszłości. Porzez doskonalenie samego siebie na macie doskonali się również w innych dziedzinach życia.Dzięki
  • 0

budo_prodi
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A nie sensowniej byłoby wprowadzić podział: białe i niebieskie razem, oraz pozostałe kolorowe?
  • 0

budo_sawosz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1121 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Luta Livre

Napisano Ponad rok temu

nie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024