pojęcie ostrości
Napisano Ponad rok temu
ostry.czy ktoś ma argumenta który obali moją teorie [moją] że trzymanie ostrza jest
wprost proporcjonalne do trudności ostrzenia.
Napisano Ponad rok temu
Niekoniecznie.jak to jest z tą ostrością. na kilku forach już wyczytałem że latwo sie ostrzy i długo jest
ostry.czy ktoś ma argumenta który obali moją teorie [moją] że trzymanie ostrza jest
wprost proporcjonalne do trudności ostrzenia.
To zależne jest też od stali.
Czasem może być tak, że stal lepiej daje się ostrzyć i trzyma ostrość co najmniej tak dobrze, jak ta, którą trzeba ostrzyć z zachowaniem większej staranności. :wink:
Napisano Ponad rok temu
i które składniki czy właściwości decydują o łatwości ostrzenia
a które o trzymaniu ostrza
w/w wnioski widziałem przy stalach np 440- kompletna bzdura ale i przy 1095 a to już
ciekawe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ostrze z ręki na popierach wodnyćh, całkiem fajna robota
co do s30v nie miałem okazji ,jak dorwę to odpowiem ,ale może ktoś miał niech się
wypowie będe wdzięczny
cały temat zacząlem, bo porównuję d-2 do rn15x i wychodzi mi na to że,
trudniej się ostrzy i dłużej jest ostra
a inne gatunki chm.... napewno ktoś ma dużo do powiedzenia
Napisano Ponad rok temu
Generalnie zauważyłem, że wykańczjąc 154CM należy postępować bardzo delikatnie, by nie powstał drut.
Resztę załatwi kawałek skóry przyklejony do deseczki z pastą polerską i na koniec pasek. :wink:
Napisano Ponad rok temu
a może by tak trochę analizy co do składu dlaczego tak jest .na pierwszy rzut oka widac
różnice w węglu czyli twardość .440c [h18 ] ma dośc węgla lecz mało węglikotworów i dlatego łatwiej się ostrzy-tak sądze a jak jest ze składem 154cm i s30v
jakieś wnioski !
o ile w d-2 przy ostrzeniu pojawia się drut [bardzo minimalny] o tyle rn15x nie ma mowy o takim zjawisku. d-2 się poleruje na lustro a jak się polerują w/w stale jeśli ktoś może się wypowiedzieć będę wdzięczny.rn15x jest zawsze lekko satynowa sądze ilośc węglikow
nie pozwala na pełny poler
Napisano Ponad rok temu
Jeteś dzigitem jak widzę w stalach.
Z pewnością dużo wiecej o nich wiesz niż przecietny użytkownik tego forum.
Pamiętam na wykładach z metalurgii, że stale charakteryzują się trzema podstawowymi własnościami fizycznymi:
Twardość - czyli odporność stali na odkształcenia (czyli w uproszczeniu ma to dużo wspólnego z tzw trzymaniem ostrza)
Odporność na ścieranie - za co odpowiadają siły między krystaliczne (czyli w uproszczeniu - łatwość ostrzenia)
Parametry sprężyste (odporność na rozciąganie, zginanie, skręcanie, ścinanie itp - czyli w uproszczeniu czy zginany nóż zegnie się trwale czy pęknie)
Wydaje mi się że powinieneś wśród stali poszukać takiej która ma stosunkowo wysoką twardość i wysokie parametry sprężyste (no bo po co nóż w którym kruszy się ostrze) i stosunkowo niską odporność na ścieranie - Wówczas jednak po wypolerowaniu należy pamiętać, że będzie się szybko rysował.
A czy jest coś przyjemniejszego niż ostrzenie starego kumpla, któremu można zaufać w pełni?
Pozdr. Zenobee
Napisano Ponad rok temu
twardość,to głównie węgiel , myślę że 1 do1,5. odporność na ścieranie-abrazja ,tu
bym rozumiał rozkład pierwiastków węglikotwórczych w stopie.i pozostaję jeszcze
odpornośc na wykruszenia-adhezja[kompromis twardości z udarnością]
i tu rodzi się pytanie do wszystkich jakie gatunki na rynku spełniały by najlepiej
takie wymagania
Napisano Ponad rok temu
może tak ,trzymanie ostrza ,mocno odporny na zarysowania,no i luks by było nierdzewny
a jeszcze w miarę odporny na wykruszenia
według was ,jaki bułby kompromis tych właściwości [gatunek]
Napisano Ponad rok temu
a tak bliżej ziemi
Napisano Ponad rok temu
C-2,10, Cr-12, Mo-0,8 V-3,8 [stal specjalna ,nie proszek]
może ktoś miał już.
proszę o opinię.
Napisano Ponad rok temu
a tak bliżej ziemi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a skrawanie dobrymi narzedziami w stanie zmiekczonym nie nastrecza wiekszych problemow
po hartowaniu to zapomnij, tylko diamenty do wykonczeniowki IMO
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kolega?
- Ponad rok temu
-
Ostrzałka elektryczna?
- Ponad rok temu
-
Nóż w USA
- Ponad rok temu
-
Cold steel TI-lite Zytel - opinie
- Ponad rok temu
-
Czyszczenie ostrza z węglówki
- Ponad rok temu
-
niob
- Ponad rok temu
-
Jaki nóż?
- Ponad rok temu
-
Ka-Bar
- Ponad rok temu
-
Gerber Mark 2
- Ponad rok temu
-
Ostrzenie noża - Wrocław
- Ponad rok temu