szkoleniówki JUDO
Napisano Ponad rok temu
osobiście podoba mi się MIKE SWAIN - pokazuje podstawowe rzeczy i tłumaczy co i jak robić. ale przyznam że innych nie widziałem. kumpel pożyczył i.. spodobały mi się.
możecie podać tytuły poszczególnych serii/części?
...na początek chodzi mi o parter. chcę pokulać się po macie; przytrzymać partnera; zakończyć jakąś dźwignią, albo duszeniem..
kolejny etap to próbować nieco bardziej skomplikowanych technik z bjj..
Napisano Ponad rok temu
osobiście podoba mi się MIKE SWAIN...
Jeju - co za wyznanie. Mi osobiście się nie podoba ale szkoleniówki ma całkiem fajne (;
Z innych szkoleniówek poszukaj sobie coś z Kosen Judo.
...na początek chodzi mi o parter. chcę pokulać się po macie; przytrzymać partnera; zakończyć jakąś dźwignią, albo duszeniem..
kolejny etap to próbować nieco bardziej skomplikowanych technik z bjj..
Dlaczego myślisz że techniki BJJ są bardziej skomplikowane od technik judo? Zdecydowana większość technik BJJ jest taka sama jak w judo. A i te techniki które występują wyłącznie w judo nie są bardziej skomplikowane od pozostałych. Może z małymi wyjątkami. Te dwie sztuki walki różni jednak regulamin walki co sprawia że rózni się metodyka szkolenia tych samych technik.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
1. Toshihiko Koga new Wind. Najbardziej zajebista instruktażówka jaką widziałem, może dlatego, że nie jestem zwolennikiem padania na kolana przy seoi nage Film zawiera także wypowiedzi Kogi dzięki czemu wszystko bardzo fajnie się ogląda. Oczywiście jak są omawiane zarówno uchwyty jak i same rzuty to są do tego odrazu przykłady z zawodów.
Oczywiście nie jest to judo od A do Z tylko skupione na tym co robił Koga.
Z tego o to filmu dowiedziałem się, że swoją firmową seoi nage z pojedyńczym uchwytem zrobił bo miał kontuzje łokcia i musiał wyćwiczyć seoi nage w odpowiedni sposób.
2. Igor Yakimov Russian Judo. Pierwsza część filmu to rzuty z różnych nietradycyjnych uchwytów, druga to parter. Bardzo fajna instruktażówka. Raczej tak jak Kogi jest adresowana do kogoś kto już zaczął walczyć na treningach. Pokazuje troche możliwości i jakoś inaczej się patrzy na walke jak pokażą jakąś fajną kombinację.
3. Xtreme judo with Steve Bell. Kolejny film z nietradycyjnymi uchwytami i jakimiś innowacjami. Przezajebiste intro. Chciałem je wyciąć ale coś z kodekami na kompie nie tak Parteru jest mniej w stosunku do stójki ale film jest warty obejrzenia.
4. Neil Adams. Są 2 filmy. Jeden zwie się Gokyo a drugi jakoś "Ground fighting". Gokyo to takie od A do Z. Dodać do tego przykłady z zawodów i mamy niezbędnik. Drugi film to już nie jest od A do Z ale pare ciekawych parterowych technik z pewnością można podpatrzeć.
Jest jeszcze instruktażówka koreańczyka Ki Young. Jest w identycznej formie jak film Kogi ale nie oglądałem jeszcze.
No i jest Mike Swain ale nie spodobał mi się ani troche jego film.
Oczywiście jak wspomniano jest także Kosen Judo. Po japońsku ciężko się to ogląda ale jest multum technik. Po angielsku byłoby niezbędnikiem.
Oglądałem także "Brian Jones: Judo for Bjj". Siakieś takie to nijakie. Niby są niskie pozycje ale raczej już lepiej obejrzeć sobie film Igora Yakimova, milion razy lepsze.
Dokładnie, dlatego polecam obejrzeć sobie Kosen Judo które jest na video google. Daje do myślenia szczególnie, że film jest dość stary.Dlaczego myślisz że techniki BJJ są bardziej skomplikowane od technik judo? Zdecydowana większość technik BJJ jest taka sama jak w judo. A i te techniki które występują wyłącznie w judo nie są bardziej skomplikowane od pozostałych. Może z małymi wyjątkami. Te dwie sztuki walki różni jednak regulamin walki co sprawia że rózni się metodyka szkolenia tych samych technik.
Napisano Ponad rok temu
co do judo i bjj..
w judo np w parterze jest kilka dźwigni na prosty łokieć i chyba 2x ude garami..
no i na tym chciałbym się skupic..
+ w judo są punkty za utrzymanie przeciwnika na plecach - też chcę sietym pobawić- posiłować (w bjj trzymanie na łopatkach niczego nie daje - z tego co wiem)
w bjj jest chyba więcej możliwości "wykończenia"
nie chcę wszczynać dyskusji o judo i bjj.. chodzi mi o szkoleniówki i za nie wielkie DZIĘKI!!
pozdro
Napisano Ponad rok temu
complete judo 1 - trzymania (katame - waza chyba się to zwie) - jest chyba 5 części - dalej dźwignie i duszenia, ale to już chyba w osobnych filmikach..
basic judo 2 - uczy jak balansować i jakichś prostych technik.. dokładnie nie pamiętam, bo to dawno oglądałem..
a może basic judo i completed judo to jedno i to samo??
bo np na emulu znalazłem część 5 obu serii - ma ten sam tytuł (combinations & counters)..
Napisano Ponad rok temu
może orientuje się ktoś w tytułach i liczbach części Mike'a Swain'a?
complete judo jest na emulu 1-5 i cz.8..
basic judo - 1,2 i 8..
no i teraz nie wiem..
Napisano Ponad rok temu
... niestety jeszcze nie obejrzałem..
Hehe - ja miałem jakieś 10GB szkoleniówek judo i około-judo i jak obejrzałem w sumie 5 minut to jest dobrze (:
może orientuje się ktoś w tytułach i liczbach części Mike'a Swain'a?
Jeżeli chodzi o szkoleniówki Mike'a Swain'a to z serii Complete Judo ja miałem 5 części - i z tego co mi wiadomo to miałem wszystkie. A z serii Basic Judo są 2 części.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poszukaj sobie w googlach sklepu ze szkoleniówkami Swain'a i zobaczysz ile ich tak naprawdę jest (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Adams Neil – Gokyo
Adams Neil – Advanced Ne Waza
Adams Neil – Effective Fighting – Grappling
History of Judo
Kanae Hirata – Kosen Judo
Kimura – Kosen Judo
Ki Young Jeon – Korean Judo Master
Kodokan JUDO – Old footage
Swain Mike – Basic Judo – tape 1-2
Swain Mike – Complete Judo – tape 1-5
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pokaz
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski Seniorów i Seniorek
- Ponad rok temu
-
Treningi Judo w Japonii
- Ponad rok temu
-
Czy judogi biało-niebieskie mają z obu stron plecionkę ?
- Ponad rok temu
-
najblizsze zawody??
- Ponad rok temu
-
Jakie macie judogi ?
- Ponad rok temu
-
Zawody w Bukareszcie
- Ponad rok temu
-
Żółknąca judoga !!