Stopnie w jiujitsu
Napisano Ponad rok temu
Sportowe Jiu jitsu
Tradycyjne JJ
Modern JJ
Czy stopien zdobyty w sportowym JJ może być uznany w sekcji z takim typowo tradycyjnym?
PS Szukalem na necie i nic nie moglem znalezc, albo szukac nie potrafie.
Napisano Ponad rok temu
Program szkolenia - info o wymaganiach egzaminacyjnych.
Napisano Ponad rok temu
Z mojego skromnego doświadczenia wiem jakie jest, lub powinno byś stopniowanie w tradycyjnym jujutsu.
Zaczyna się od 6 kyu i tak kolejno do 1 kyu, następnie 1 dan.
Każdy stopień jest oczywiście nadawany adekwatnie do umięjętości, a nie do stażu, może to kogoś obrazić lub nie, zasobu portfela czy znajomości.
Na każdy stopień uczeń dostaje certyfikat, sygnowany oczywiście odpowiednimi pieczęciami, które są oczywiście akceptowane oficjalnie przez organizacje i zrzeszenia w Japonii.
Jeszcze jedna praktyczna zasada, moim zdanie sprawdzająca się, de facto również stosowana w Japonii. To że wszyscy uczniowie noszą białe pasy za wyjatkiem 1 kyu, i tutaj można juz włożyć "brąz". Każdy ćwiczący w klubie zna swoich kolegów i koleżanki, wiedzą jakie posiadają stopnie i umiejectności, i w ten sposób nie ma podziałów i niezdrowej chierachii. :-)
pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Są podziały, tylko jest ich (teoretycznie) mniej. Sztywna hierarchia to akurat rzecz bardzo japońska, więc nie wiem, czemu się na nią wypinać albo nazywać niezdrową. Tworzą ją między innymi uzyskane stopnie, kolorowe pasy zaś to jedynie ich wizualizacja.w ten sposób nie ma podziałów i niezdrowej chierachii. :-)
pozdrawiam.
A brazylijskie?Chodzi mi o :
Sportowe Jiu jitsu
Tradycyjne JJ
Modern JJ
Napisano Ponad rok temu
A o brazylijskie nie pytałem , bo mniej więcej wiem jak tam się zdobywa poszczególne stopnie.
Napisano Ponad rok temu
Hmm ,a jest jakaś różnica między Modern JJ ,a sportowym JJ?
Tak jak między szachami a warcabami :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze jest oczywiście Ju-Jitsu tradycyjne , Ju-Jitsu Brazylijskie
i jeszcze sto milionów innych
więc zanim rozpoczniesz egzamin upewnij się że to jest to prawdziwe...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja mam od 7 lat 3 dan i zdany egzaminem (nie był łatwy i przyjemny !!) mam tż dwie czwórki szufladowe (czyli honorowe) ale nie wiele osób o tym wie bo się nimi nie chwalę !!
dajcie sobie luz z tym kto co ma (owszem dewiantów i kretynów trzeba ścigać ) ale to środowisko MA może znać "wielkigo miszcza" i jego szybką drogę budo ale środowisko Pcimia dolngo nie ma o tym pojęcia i możemy sobie bić piane podnosić cisnienie a "mistrzu" i tak wielki będzie - do puki czegoś nie spartaczy skutecznie.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
6 kyu Jiu-Jitsu Goshin-Ryu
5 kyu Jiu-Jitsu Goshin-Ryu
4 kyu Jiu-Jitsu Goshin-Ryu
3 kyu Jiu-Jitsu Goshin-Ryu
2 kyu Jiu-Jitsu Goshin-Ryu
1 kyu Jiu-Jitsu Goshin-Ryu
od 7 do 1 kyu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Goshin-Ryu ... jest czas na zastanowienie czy aby jiu-jitsu to coś dla osoby, która zaczęła to ćwiczyć
jiu jitsu to nie tylko goshin - ryu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
NAJSTARSZY TURNIEJ MMA W POLSCE JUZ PO RAZ 6 W BYTOMIU
- Ponad rok temu
-
MARIUSZ LINKE NA SLASKU
- Ponad rok temu
-