wiezienne akcje nozami
Napisano Ponad rok temu
fajnie pokazane jest urzywanie przez wiezniow prowizorycznych ostrzy, co ciekawe zadnemu nieudalo sie "wylaczyc" kolesia od razu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podrawiam,
MN
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chociaz raz nie mialem wiekszych watpliwosci - co do kolesia ktory siedzial sobie przy lawce. To nie byly strzaly na twarz.
Napisano Ponad rok temu
To raczej takie sztyletu - tępe, tylko ze szpiczastym czubkiem i lichym chwytem. A często ukrywane np. w odbycie, stąd raczej małe muszą być :wink:
Rodzaj noża dla jego "mocy obalającej" najważniejszy nie jest, ale jakieś znaczenie ma....
A kolesie atakują niezbyt technicznie, "na chama", bazują na wysokim poziomie agresji i ilości ciosów.
Napisano Ponad rok temu
Parę razy miałem okazję widzieć na tym forum posty sugerujące, że walka nożem toczy się do pierwszego trafienia, troche to nie pasuje do tego co na tym filmie widać... Jakiś komentarz?
Podrawiam,
MN
Widziałem kawałki tego filmiku w NG albo na Dicovery... dlatego nie jest do pierwszego trafienia że oni nie walczą na noże tylko utwardzane szczoteczki do zębów, rozklepane gwoździe i kawałki metalowych łóżek... wszystko jest małe, tępe i skrajnie improwizowane... często nawet nie metalowe...
Napisano Ponad rok temu
proszę mam filmik, z tego co mniej więcej trenuje - dużo właśnie walk na noże, rozbrajanie itd: Pencak Silat (tu odmiana Silat Suffian - jak mówiłam istnieje 7000! odmian: Arnis Defense Silat, Bahala Na (Giron Arnis Eskrima), Balintawak, Balitok Eskrima (Warriors Eskrima), Black Eagle Eskrima, Cabales Serrada Eskrima, Cinco Teros, DeCampo JDC-IO (DeCampo 1-2-3 Orihinal), DeCuerdas Eskrima, Doce Pares Eskrima, FCS Kali (Filipino Combat Systems), Ilustrisimo Kalis, IKAEF - Kali Sikaran, Inayan Serrada Eskrima, Kali Silat - Sina Tirsia Wali, Kombatan, Lameco Eskrima, Lapunti Arnis de Abanico, Lightning Scientific Arnis, Modern Arnis, Pekiti Tirsia Kali, Rapid Arnis, Silat Kuntaw, Tapado, WEDO itd itd itd..... ;P).
Gun & Knife Infight (czyli Broń & Nóż Walka wewnętrzna)
+ SPEED KILL (zauważcie wszystkie cięcia i ukłucia idą w ważne dla życia organy lub w szyję, pod pachę, wewnętrzna strona łokcia, kolana, pachwina --> tam gdzie tętnice przebiegają! - jak już - to już! )
Tu jeszcze parę innych odmian:
Pekiti Tirsia Kali [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kali Sikaran [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
FCS Kali (Filipino Combat Systems) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tutaj mam jeszcze dla zainteresowanych - za***isty board (gdzie jestem też aktywna! :-) ), niestety po niemiecku - zajmujący się wszystkimi stylami walk: od właśnie arnis/kali/eskrima, japońskie style walki (Koryu, Bujutsu, Kobudo, Te, Kempo, Aikido, Sumo, Judo, Ju-Jutsu, Ken-Jutsu, Kendo, Iaido, Iai-Jutsu, Bo-Jutsu, Ninjutsu...), Capoeira, Akrobatik i inne sztuki walki "dla sztuki" (walki z cieniem itd), i tradycyjne chińskie sztuki walki (Gongfu, Kung Fu, Wushu, Quanfa, Taijiquan, Qigong, Qigong-Neigong Tuishou, Baguazhang, Xingyiquan itd), Greppling, Hybryd i inne "nowoczesne" sztuki samoobrony (Krav Maga, Esdo i inne Close-Combat's), poprzez Jeet Kune Do (Jeet Kune Do, Jun Fan Gung Fu, Bruce Lee itd), Karate (Shotokan, Kyokushinkai, Goju-Ryu itd), Kickbox/Savate/K-1/Box, MMA Mixed Martial Arts (Free Fight, MMA, Mix Fight, Vale Tudo itd), tajlandzkie sztuki "wojny" ( Muay Boran, Krabi Krabong, i oczywiśćie Nationalsport Muay Thai), Taekwondo/Hapkido aż do Wing Chun/Yong Chun + ich derywaty.....[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - w wielu tych podpunktach znaleźć można kupę filmów demonstracyjnych i treningowych np.: te filipinskie Martial Art's [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] czy Capoeira Vids [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] czy z grapplingu - walki na ziemi [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] czy z Vale Tudo [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]..... - poszukajcie, dla każdego coś się znajdzie
PS
A tu mam cóś dla uśmiechu! - tak też idzie : ROFL )))) UFC Africa....Bang!Bang!Bang! - that was cool. rocky katanga!!!
aaaaaaaaaa! szok muszę zaproponować to na treningu..... oh man... welcome in XXI wieku! nie wiem..... zaraz to się chyba popłaczę ze śmiechu ;°°D ))) a najlepszy to ten koniec.... tssssssssss....
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
w Polsce mało chyba znane tzw. Philipino Martial Arts - czyli Escrima/ Arnis / Kali / Pencak Silat
A zdajesz sobie sprawę, że jest tutaj osobne podforum dla praktyków tychże sztuk?
btw. Pencak Silat to chyba akurat Indonezja...?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
sorka - nie zauważyłam, i mi też chodziło o knife-fight - dlatego tutaj akurat napisałam - chyba pozwolisz ? A Pencak Silat to jak już to Filipiny..... chyba że Polska i Ukraina to też to samo....w Polsce mało chyba znane tzw. Philipino Martial Arts - czyli Escrima/ Arnis / Kali / Pencak Silat
A zdajesz sobie sprawę, że jest tutaj osobne podforum dla praktyków tychże sztuk?
btw. Pencak Silat to chyba akurat Indonezja...?
@2up - do Pana Instruktora nade mną.... tam stoi że mieszkam w Niemczech - a nie że jestem od razu Niemka... to chyba różnca....
a po drugie przepraszam że uraziłam - nie miałam pojęcia że jest to popularne w Polsce sorry - nie chciałam też nikogo pouczyć, zaszpanować czy się pochwalić - Pan instruktor wybaczy też mój - "piękny" polski - to naprawdę komplement i nie zdawałam sobie z tego sprawy, że któś to aż tak wogóle zauważy...
pozdro
księżniczka
Napisano Ponad rok temu
Mow do mnie "trenerze". Lubie to od kiedy przeczytalem "Disneyland" Stanislawa Dygata, a bylo to lata swietlne.
Pozdrawiam Ksiezniczko
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sorka - nie zauważyłam, i mi też chodziło o knife-fight - dlatego tutaj akurat napisałam - chyba pozwolisz ?
Zabronić Ci niczego nie mogę, ale troszkę pisania na temat jeszcze nikomu nie zaszkodziło
A Pencak Silat to jak już to Filipiny..... chyba że Polska i Ukraina to też to samo....
Nie bądź taka pewna swego. Ja zawsze słyszałem o tym jako o "indonezyjskiej sztuce walki", nie kojarzyło mi się nigdy z Kali, czy Escrimą. I też mam częśc racji:
Pencak Silat or Silat ("fighting by using techniques of self-defense") is a Southeast Asian martial art with roots in the culture of the Malay World. This art is widely known in Indonesia, Malaysia, Brunei, Singapore and the Philippines but can also be found in varying degrees among the Malay-affiliated communities in Thailand and Cambodia.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
obojętnie - już ci wcześniej to powiedziałam - nie mam zamiaru się tu z nikim wykłócać - ani nie wydaje mi się - że muszę się tobie z wszystkiego spowiadać...capichi ?
Napisano Ponad rok temu
obojętnie - już ci wcześniej to powiedziałam - nie mam zamiaru się tu z nikim wykłócać - ani nie wydaje mi się - że muszę się tobie z wszystkiego spowiadać...capichi ?
Wybacz mą ciekawość i rządzę wiedzy. Idę się wychłostać.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
ty chyba mylisz ciekawość i rządzę wiedzy - ze zwykłym chamstwem...
E tam, wcale nie mylę. To, że ze mnie cham i prostek, to nie znaczy, że ciekawy nie mogę być 8)
że jeste już Niemrą i takie texty
Powiedziałem "Niemką", to raz. Że jeszcze kilka lat potrzebujesz, to dwa.
wiesz co - nie mów już nic - bo otwierając usta rozwiewasz wszelkie wątpliwości
Jawohl!
Widzisz, gdybyś czasem spoglądała poza koniec własnego nosa (albo chociaż udawała z uprzejmości), to ta rozmowa przebiegałaby zupełnie inaczej, przesympatyczna koleżanko.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"nozownicy" z Gliwic (sparingi)
- Ponad rok temu
-
Baton znowu piszcie proszę
- Ponad rok temu
-
Pytanie
- Ponad rok temu
-
Grzmiący kij
- Ponad rok temu
-
Sklepy z nożami
- Ponad rok temu
-
miotacz plomieni
- Ponad rok temu
-
Jodo w Krakowie 27-28 stycznia
- Ponad rok temu
-
Potrzebuje porady odnośnie wyboru broni do samoobrony.
- Ponad rok temu
-
KGB i trucizny
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Lodzi - walka batonami
- Ponad rok temu