VIII Liga BJJ - 17 marca 2007, Kraków
Napisano Ponad rok temu
Wyniki:
Juniorzy:
- 66 kg
1. Held Marcin B
2. Szklarz Paweł LGT
3. Dęga Daniel SR
- 71 kg
1. Woźniak Dominik GK
2. Oliwa Sebastian M
3. Lewandowski Bartosz CC
- 76 kg
1. Wojtkowski Piotr CC
2. Touahri Salim GK
3. Boberek Jan LGT
- 81 kg
1. Krawczyk Albert GK
2. Parafińczuk Krzysztof RW
3. Wolniewicz Robert BT
Seniorki:
- 61 kg
1. Gdula Agnieszka GK
2. Majchrzan Kinga SW
3. Grzybowiska Dorota CC
+ 61 kg
1. Zawodnik Karolina BS
2. Januszewska Marta BS
3. Książek Katarzyna GK
Seniorzy (białe pasy):
- 61 kg
1. Domagała Sebastian CC
2. Sikora Marek LO
3. Łach Rafał GK
- 67 kg
1. Kozak Maciej GK
2. Zimny Alan GK
3. Popiołek Kamil B
- 73 kg
1. Herman Roman B
2. Żyła Rafał GK
3. Książek Maciej GK
- 79 kg
1. Kamiński Tomasz B
2. Grywalski Wojciech M
3. Stępnik Sławomir GBŁ
- 85 kg
1. Koch Marcin LGT
2. Paszek Tomasz B
3. Kostarz Przemysław B
- 91 kg
1. Karasiewicz Marcin GK
2. Olszewski Kamil CC
3. Wosiek Marcin CC
- 97 kg
1. Matera Tomasz SR
2. Kołodziej Sebastian CC
3. Moliński Michał LO
+ 97 kg
1. Matejko Marek GK
2. Masłowski Sławomir GK
3. Frydrych Krzysztof CC
Seniorzy (kolorowe pasy):
- 67 kg
1. Pawlęga Leszek CC
2. Polok Maciej B
3. Szamota Sławomir B
- 73 kg
1. Kloc Grzegorz BT
2. Pasierbski Marek CC
3. Cholewicki Tomasz LGT
- 79 kg
1. Łukasiewicz Krzysztof CC
2. Michałowski Tomasz BT
3. Maciejewski Mieszko CC
- 85 kg
1. Rymarz Mirosław LO
2. Kiciński Michał GK
3. Bagiński Piotr BT
- 91 kg
1. Kaczmarek Sławomir GK
2. Habas Hubert CC
3. Mucha Michał BT
- 97 kg
1. Błachowicz Jan OR
2. Kułaj Karol CC
3. Majka Tomasz BT
+ 97 kg
1. Zapadka Kornel BT
2. Woźniak Marcin CC
3. Jędrzejewski Grzegorz CC
Punktacja Drużynowa:
1. Grappling Kraków (GK) – 81 pkt (7 złotych, 5 srebrnych, 3 brązowe)
2. Copacabana (CC) – 60 pkt (4 złote, 6 srebrnych, 6 brązowych)
3. Berserkers Team (BT) – 37 pkt (3 złote, 2 srebrne, 4 brązowe)
4. Bastion ( – 36 pkt (3 złote, 2 srebrne, 3 brązowe)
5. Linke Gold Team (LGT) – 14 pkt (1 złoty, 1 srebrny, 2 brązowe)
6. Lutadores Opole (LO) – 13 pkt (1 złoty, 1 srebrny, 1 brązowy)
7. Sirius (SR) -10 pkt (1 złoty, 1 brązowy)
8. Octagon Rybnik (OR) – 9 pkt (1 złoty)
9. Myślenice (M) – 6 pkt (2 srebrne)
10. Strefa Walki (SW) – 3 pkt (1 srebrny)
10. Rio Wrocław (RW) – 3 pkt (1 srebrny)
11. Gracie Barra Łódź (GBŁ) – 1 pkt (1 brązowy)
Napisano Ponad rok temu
A teraz pytanie czysto techniczne: 0:0, 1:1 w przewagach. Zawodnik A przeszedl 2 razy z gardy do polgardy, zawodnik B zapial dosc dobrego trojkata (zawodnik A jednak nie odklepal). Ktory zawodnik powinien wygrac przez wskazanie, a moze powinna byc dogrywka?
Pozdrawiam
Dobre pytanie ale musisz już napisać do końca jak było... trójkątem nie można nazwać techniki gdy zawodnik ma obie ręce wsadzone między nogi zakładającego, a w tym przypadku jedna z nich była bardziej cofnięta, co dla kogoś z tyłu lub z boku wyglądało jak trójkąt... gdyby to był trójkąt to i by był punkt przewagi.. zresztą swoją drogą za obejście gady do pół gardy też powinien być punkt przewagi...
Z wielkim szacunkiem ale trener zawodnika, który USIŁOWAł dopiąć trójkąta widział tylko tyłki zawodników, a szczekał, że jest trójkąt mając pretensje do sędziego że nie dał punktu przewagi... kompromitacja.
P.S. Ci którzy mają (jak zwykle) pretensje do sędziów.. proszę bardzo podajecie swoje nazwiska i nie ma problemu.. na następnych zawodach będziecie mieli okazje wykazać się w tej roli.. ciekawe czy wtedy też będziecie tacy wygadani.
Pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
To dlaczego nie zostal przyznany??zresztą swoją drogą za obejście gady do pół gardy też powinien być punkt przewagi...
Walka byla bardzo wyrownana (chyba sie ze mna zgodzisz) i ja sie tylko zastanawiam czy nie warto bylo dac zawodnikom szansy na pokazanie swoich umiejetnosci w dogrywce.
Po co komu tak duzo sedziow?P.S. Ci którzy mają (jak zwykle) pretensje do sędziów.. proszę bardzo podajecie swoje nazwiska i nie ma problemu.. na następnych zawodach będziecie mieli okazje wykazać się w tej roli.. ciekawe czy wtedy też będziecie tacy wygadani.
Ja sie na sedziowaniu dobrze nie znam, wiec nie mam zamiaru sedziowac. Ba, uwazam, ze sedziowie powinni miec conajmniej purpure. Bo to zawsze jakis wykladnik doswiadczenia w bjj.
Ogolnie proponuje skonczyc rozmowy na temat sedziowania, zastrzezenia sa zawsze uniknac sie ich nie da. Zawsze mozna troche porozmawiac na ten temat, zeby poziom sedziowania caly czas rosl i bledow bylo coraz mniej. Ale chyba nie nalezy ciagnac tego dlugo bo i tak co sie stalo to sie nie odstanie.
A wiec gratulacje dla wszystkich zawodnikow, organizatorow, klubow, trenerow za swietne zawody. Dla sedziow tez gratulacje, bo sedziowali dobrze, a wszystkiego zauwazyc sie nie da.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
to zależy od sędziego i chyba szkoda, że te punkty przewagi nie pojawiły się na tablicy, bo może wtedy już byś nie miał wątpliwości..To dlaczego nie zostal przyznany??
a co do ilości sędziów to jest ich mało i wczoraj wielu z nich musiało sędziować po kilka godzin
Napisano Ponad rok temu
No i szczególne gratulacje dla klubów z Gracie Barra Polska
Don't mess with Gracie Barra Family :twisted:
Napisano Ponad rok temu
To są zawody rangi ogólnopolskiej, zdarzyło się parę błędów. Pomyślcie jednak, że w takich organizacjach jak UFC czy Pride też bardzo często zdarzają się kontrowersyjne decyzje sędziów, a do najczęstszych należy chyba zbyt szybkie przerwanie walki. A po podjęciu kontrowersyjnych decyzji sędziowie z pewnością analizują tą sytuację i nabierają doświadczenia, więc następnym razem na pewno będzie lepiej. Co oczywiście nie oznacza, że głównym tematem na forum nie będą błędy w sędziowaniu:)
Gratulacje dla wszystkich startujących!
Napisano Ponad rok temu
Faktycznie nie mialbym, tym bardziej, ze nie chodzi mi o sama przegrana naszego zawodnika. Po prostu byl to dla mnie lekki szok i zdziwienie, bo po kazdej remisowej walce ktora widzialem byla dogrywka i dopiero wtedy wskazanie. Skonczmy juz ten temat albowiem:to zależy od sędziego i chyba szkoda, że te punkty przewagi nie pojawiły się na tablicy, bo może wtedy już byś nie miał wątpliwości..
A po podjęciu kontrowersyjnych decyzji sędziowie z pewnością analizują tą sytuację i nabierają doświadczenia, więc następnym razem na pewno będzie lepiej.
Swiete slowa
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem problem jest szerszy i dotyczy ogólnie systemu sędziowania na zawodach bjj. Jedyne zawody na których byłem gdzie moge powiedzieć że sędziowanie było ok to był Mundial, choć jest to tylko moja opinia.
Jeżeli chodzi o wczorajszą Lige to wielkie brawa dla Dudu za doskonałą organizację, bardzo fajną i sympatyczną imprezę. Oby takich jak najwięcej i nie ośmieliłbym się krytykować kogoś kto robi tyle dla strony sportowej bjj. Wiadomo- błędów się nie popełni na pewno siedząc w domu przed klawiaturą
Moim zdaniem powinniśmy razem znaleźć jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu i polepszeniu jakości sędziowania w polskim Bjj. Żeby nie było że dotyczy to tylko wczorajszych zawodów proponuje założyć oddzielny wątek i wklejanie tam pomysłów. Podkreślam! - nowych pomysłów na rozwiązanie problemu a nie biadolenie nad rozlanym mlekiem. Wiemy z doświadczenia że podobne krytyki można sobie poczytać po każdych zawodach i jest to już nudne, bo prawda jest taka że większość i zawodników i trenerów przepisów nie zna, jak i również sędziów (podkreślam większość, nie wszyscy).
Mój pomysł:
Zorganizować zebranie trenerów kluczowych klubów w Polsce organizujących zawody. Ustalenie jednolitych przepisów, oraz osób odpowiedzialnych za przeszkolenie osób dopuszczanych do sedziowania w swoich klubach. Czyli inaczej- uważam że osoby dopuszczane do sędziowania powinny spełniać pewne wymogi i na zebraniu powinniśmy te wymogi ustalić. Nie chodzi mi oczywiście o kolor pasa, dla mnia sędzia może mieć biały pas ale musi znać przepisy.
To tylko mój pomysł wymyślony tak na szybko. Mam nadzieje że pozostałe będą dużo lepsze
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Startowało 186 zawodników a zawody skończyły się o 17 - trwały 6 godzin. Ogromny szacunek dla organizatorów, w szczególności dla Dudu, który temu ojcował i matkował na najwyższym poziomie.
Co do sędziów - to mimo błędów, uważam, że tak źle nie było, choć jest nad czym pracować.
Jeszcze raz wielkie brawa za te zawody!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do sedziowania to pomylki zawsze sie zdarzaja ale jestem pewien, ze nikt ich nie robil z krzywych pobudek.
natomiast mysle, ze same przepisy wymagaja nieco dyskusji, chodzi mi glownie o definicje sweepa.
przyklad: polgarda, zamieszanie przy probie przejscia w wyniku ktorej zawodnik z dolu rozpina nogi, zawodnikowi z gory udaje sie wstac podczas gdy ten z dolu idzie na kolana. w tym momencie zawodnik z gory lapie za kolnierz, z wlasnej woli siada i wciaga przeciwnika do swoej gardy, np w celu duszenia krzyzowego etc. moim zdaniem bledem jest przyznawania w tym wypadku punktow temu wciaganemu w garde, za sweepa.
nie jest to krytyka sedziowania, tylko zwrocenie uwagi na problem ktory trzeba troche uscislic/wyjasnic.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
.... Po prostu byl to dla mnie lekki szok i zdziwienie, bo po kazdej remisowej walce ktora widzialem byla dogrywka i dopiero wtedy wskazanie...
tu również była dogrywka
Napisano Ponad rok temu
jezeli masz racje to musialo mi sie z emocji niezle popieprzyc... mea culpa
Ps. Nadal nie wiem co to za skakajacy brazylijczyk z Copy :-)
Napisano Ponad rok temu
Jarek "Kochaś" Koch
niebieski pas bjj.
Czy to może błąd jakiś.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam[/b]
Napisano Ponad rok temu
nie dopatrzyłem moja wina sorki bardzo. Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
- 81 kg juniorzy
1. Protasiewicz Sebastian LGT
2. Jaskólski Marek LGT
3. Sabela Mikołaj BT
+ 81 kg juniorzy
1. Krawczyk Albert GK
2. Parafińczuk Krzysztof RW
3. Wolniewicz Robert BT
Napisano Ponad rok temu
1. Kumpel (junior) wpadl na balache, lecz nie klepal. Sedzia przerwal walke bo uwazal ze kumpel ma reke wygieta jak bumerang. No wszystko super-extra tyle, ze jak mi mowil to nie klepal bo go nie bolalo. Ja rozumiem troske o zdrowie mlodych zawodnikow, ale chyba kazdy z nich wie, ze to nie zawody w szachy tylko bjj i zdaja sobie sprawe ze moze przytrafic sie kontuzja. Btw. nie tylko kumpel mial taka sytuacje inny junior tez nie klepal a przerwano.
Zawsze w takiej sytuacji w kategorii juniorów i początkujących walka będzie przerywana i sędzia nie będzie dyskutował z zawodnikiem czy go bolało czy nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprawdź czy jesteś prawdziwym grapplerem - humor ;)
- Ponad rok temu
-
GRACIE BARRA POLSKA
- Ponad rok temu
-
FIGHT CLUB ŁÓDZ zaprasza na treningi BJJ i MMA.
- Ponad rok temu
-
SUBMISSION FIGHTING NA AWF
- Ponad rok temu
-
Sambo w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Kluby kto wie??
- Ponad rok temu
-
Dziewczeta chcace trenowac BJJ i Submission w Warszawie