Baaaardzo wielki miecz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest wykute tak jak normalny miecz i tak samo zahartowane!!
Jest to typowy przyklad ostrza dla swiatyni, relikwi. Wiecej można poczytac tu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
MIalem okazje zobaczyc ten miecz osobiscie. Duze wrazenie, szkoda ze nei mozna bylo tym pomachacTo najdluzsze jest to ostrze swiatynne majace 3,77m Nagasa 2,26. Ważące 14,5kg.
Jest wykute tak jak normalny miecz i tak samo zahartowane!!
Jest to typowy przyklad ostrza dla swiatyni, relikwi. Wiecej można poczytac tu:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hara-kiri, to byly relikwie, nie byly przeznaczone do walki w religi shintoistycznej wystepuja 3 swiete przedmioty, lustro, klejot i miecz. Dlatego w swiatyniach wystepuja miecze jako przedmioty kultu.
Czasem muto takie duze miecze w celach propagandowych, po wycofaniu (celowym) wojsk pozucano je na polu bitwy w celu szerzenia fermentu w oddzialach wroga. Gdyz ten widzac tak wielkie pozucona miecze dochodzil do wnioski iz jego przeciwnik musi byc ogromny, to psulo morlae. (taki sam zabieg stosowane w grecji) Oczywiscie to odnosilo sie do dosc wczesnego okresu. Ale takie ostrza nie byly uzywane do walki, byly zbyt nieporeczne. Najdluzsze ostrza stosowane do walki mialy 120cm ostrza, i sluzyly do walki z konnica, jednak byly malo praktyczne i szybko zastapiono je yari.
Napisano Ponad rok temu
11000$!
Napisano Ponad rok temu
ten dlugi miecz wg mojej wiezdy faktycznie nazywa sie o dachi. Njadluzszy, jaki mialem w rekach byl (w saya) wyzszy ode mnie, a mam ponoc 180 cm wzrostu. Byl to o dachi Soke Tanaka Fumon. Sam mam o dachi o dlugosci 140 cm i nie jest latwo wyjac go z saya, jesli jest za pasem. Z tego co wiem, to nie nosili ich normalnie za pasem, ale uzywali go straznicy, ktorzy stali z nimi. Po prostu odrzucali saya i wymachiwali przd soba.
Niestey nie umiem zamiescic zdjec, bo stanie a talim mieczem jest przezyciem. Moze podpytam bardziej zorientowanych i mi sie uda.
Poki co pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Proszę:Niestey nie umiem zamiescic zdjec,
Powodzenia :-)1). wchodzisz na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
2) naciskasz przycisk "Browse..." (lub "Przegladaj" zalezy od przegladarki)
3) wybierasz na swoim twardym zdjecie, ktore chcialbys nam pokazac
4) naciskasz przycisk "host it !"
5) nastepnie kopiujesz (CTRL-C) zawartosc pola (link) opisanego jako "Hotlink for forums (1)"
6) i wklejasz to (CTRL-V) do swojego posta
7) 2-6 powtorzyc dla kolejnych zdjec
8 ) poprzez opcje "Podglad" skontroluj posta przed wyslaniem, czy zdjecia wyswietlane sa prawidlowo
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
wklejam zatem, zeby nie byc goloslownym
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
POzdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jak masz takie wielkie zdjęcie, wtedy przeklej adres z okienka Thumbnail for forums(1).
W poście będzie widoczny mały obrazek, który po kliknięciu będzie się otwierał do większego rozmiaru.
A miecz faktycznie, imponujący :-)
Pozdrawiam, h-k :-)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czasem muto takie duze miecze w celach propagandowych, po wycofaniu (celowym) wojsk pozucano je na polu bitwy w celu szerzenia fermentu w oddzialach wroga. Gdyz ten widzac tak wielkie pozucona miecze dochodzil do wnioski iz jego przeciwnik musi byc ogromny, to psulo morlae. (taki sam zabieg stosowane w grecji)
a w Air America rozrzucali gigantyczne kondony zeby wietnamczycy sie bali dzielnych amerykańskich chłopców
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cheness Cuterly - Shura vs Hanwei forge - PPK
- Ponad rok temu
-
Naginato w szczecinie
- Ponad rok temu
-
szkoła walki
- Ponad rok temu