Kick boxing czy karateka sie nadaje :P
Napisano Ponad rok temu
Trenuje Oyama Karate 3 lata, chce dalej sie doskonalić w tym stylu ale mam świadomość że raczej nie ma takiego stylu który by nauczył nas wszystkiego i kierując sie tym chciałem uzupełniać karate kick boxingiem.
Chciałem zadać kilka pytań:
-czy powinienem iść na grupę początkującą i zaczynać od zera
-jeśli tak to po jakim czasie w kicku przechodzi sie do jakiej takiej walki\sparingów
-czy trzeba mieć od początku swoje rękawice?? (odp. na podstawie tego jak jest u was)
-co sądzicie o kicku w rzeszowie jeśli ktoś może sie na ten temat wypowiedzieć
Hmm no i to chyba tyle bedzie :roll:
Napisano Ponad rok temu
2/ U mnie normalnie po zdaniu pierwszego egzaminu mozna było zaczac sparowac.
3/ Miec oczywiscie ze nie trzeba miec odrazu ale napewno warto choc kluby napewno maja swoje klubowe :wink:
4/NIe mieszkam, nie bywam w Rzeszowie to sie nie wypowiadam
Napisano Ponad rok temu
Inna sprawa że w walce z kontaktem na twarz techniki ręczne powinno się wykonywać w taki sposób jak w boksie lub kicku a nie w sposób typowy dla karate. Uderzenia wykonywane w sposób typowy dla karate (tsuki) są czytelne dla osób dłużej trenujących kicka i przez to niezbyt skuteczne. I to może być dobry argument żeby trenować kick boxing.
Ja jak zmieniałem sport z karate kyokushin na kick boxing (ale to było w pierwszej połowie lat 90-tych XX wieku) to trener pozwolił mi trenować z zaawansowanymi. Ale to bardzo nieprzyjemne doświadczenie jeżeli wcześniej walczyło się praktycznie tylko w knockdown. Na początku z uwagi na brak nawyku ochrony głowy przed ciosami rąk wchodzą praktycznie wszystkie techniki ręczne na głowę. Niemniej jeżeli zamierzasz walczyć używając rąk i nóg do zadawania ciosów na głowę to pomysł na uzupełnienie karate kickiem uważam za dobry.
Napisano Ponad rok temu
P.S. A co do egzaminów, jakieś nietypowe mi się to wydaje (dla kb). Ja żadnych pasów nie miałem i było si. Z czego niby są takie egzaminy?
Napisano Ponad rok temu
Tutaj masz link:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
W sumie to zależy mi głównie na poprawieniu pracy nóg, nauczeniu sie lepszej ochrony głowy no i poprawienie rąk jeśli dałoby sie to zrobić bez sparringów to nawet nie musiałbym sparować, choc wiadomo chciałbym :roll:
Napisano Ponad rok temu
W kick boxingu występują stopnie szkoleniowe (uczniowskie) i mistrzowskie. Stopniom uczniowskim przyporządkowane są pasy w odpowiednim dla każdego stopnia kolorze. Stopnie mistrzowskie upoważniają do noszenia pasa w kolorze czarnym. Zdanie egzaminu i uzyskanie określonego stopnia szkoleniowego jest jednym z warunków dopuszczających do rywalizacji sportowej w określonej formule (full lub light kontakt).
A tu jest link do wymogów egzaminacyjnych Polskiego Związku Kick Boxingu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Choć nie zgodzę sie z tym że techniki nożne w knockdown to najważniejsze a ręczne to pomocnicze bo jest całkiem na odwrót, ale możliwe że zależy to od osobistego podejścia tak czy siak nie ma sensu sie kłucić o to :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Międzynarodowa Gala MuayThai we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
K.S.Falanga - nabór
- Ponad rok temu
-