Czy to mistrz Tatang??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niema tu sie nad czym zastanawiac. Zastawisz noge wykroczna na sparingu to sie dowiesz dlaczego tak sie nie robi
Nie jestem osoba ktora sie na FMA zna(robie to tylko ponad 2 lata) . Moze przyjda inni i mnie oswieca, ale jak dla mnie to tylko nawyk broniacy wykroczna noge.
pozdrawiam
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Tak jest. Jestem tego samego zdania co mlodyraduh.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ten ruch to namiastka/symulowanie pracy nóg pod tytułem riterada...Podstawowa zasada w poruszaniu z Ilustrisimo. Tatang nie wykonuje tego głęboko, bo to co robi to zabawa bardziej niż nawet sparing...
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Chyba obie strony miały racje:)
Napisano Ponad rok temu
Happy?
Napisano Ponad rok temu
Mozesz cos wiecej napisac na ten temat?...pracy nóg pod tytułem riterada...Podstawowa zasada w poruszaniu z Ilustrisimo.
Bardzo chetnie sie dowiem czegos wiecej na temat tego systemu.
pozdrawiam
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Podstawowe rzeczy takie jak riterada, lastico wystepują także we Floro Fighting Systems, wg zasady oczywiście, ponieważ zostały lekko zmodyfikowane.
Ciężko jest opisywać system jakikolwiek. Lepiej pokazać. System Tatanga jest połaczeniem systemu rodzinnego, którego nauczył się od swojego dziadka i wujka oraz wpływu szermierki hiszpańskiej, której sie uczył od Pedro Cortesa.
Potem Tatang dokładał różne techniki i zasady z innych systemów, z którymi spotkał się podczas swoich podróży.
System Tatanga jest bardzo mocno związany z nim samym (podobnie jak JKD z Brucem). Bardzo wiele rzeczy Tatang robił odruchowo. Np na ten sam atak odpowiadał w jeden sposób a potem w inny - gdy jego uczniowie pytali dlaczego, to odpowiadał, że tak czuł...
Ciężko było usystematyzować system Tatanga. Tutaj kolosalną pracę wykonali Macapagal i Diego.
Tatang to była postać bardzo barwna. Jego umiejetności były ciągle sprawdzane w walce (na ostrą broń), był wykonawcą wyroków śmierci na Japończykach w czasie wojny,
miał prawo do noszenia bandany na prawym ramieniu, co oznaczało zabicie przeciwnika w pojedynku itd itd
No i oczywiście pochodził z rodziny wojowników - Floro Villabrialle to byl jego kuzyn. Ojciec, dziadek, wujek - wszyscy byli czynnymi zabijakami
Napisano Ponad rok temu
a tutaj jego krótka biografia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Estokada - relacja awaryjna
- Ponad rok temu
-
Dan Inosanto Filipińskie sztuki walki - pdf