WTF nazwy technik
Napisano Ponad rok temu
za pomoc dziekuje:)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jest w niej kilka błędów jak chociażby fotki na których niektóre techniki są wykonywane na palcach ale ogólnie jest ok.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Jest w niej kilka błędów jak chociażby fotki na których niektóre techniki są wykonywane na palcach ale ogólnie jest ok.
Nie można uznać tego za błąd. Techniki można wykonywac na palcach, tudzież pozostając całą powierzchnią stopy na ziemi. Na palcach głównie się kopie po to, aby zwięskzyć szybkość kopnięcia(głównie tkd sportowe), znam jednego byłeg MŚ, który wszystko kopie na palcach...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to pierwsze słysze : ) Mnie zawsze uczono żeby nigdy nie kopać na palcach bez względu na zamiary.
Mnie, tez tak kiedyś uczono, ale kopanie na palcach jest dużo szybsze i generalnie jest się bardziej dynamicznym, aczkolwiek walki sportowe i ulica rządza się swoimi prawami, więc warto umieć kopać na dwa sposoby :wink:
Napisano Ponad rok temu
za doradzenie ksiazki dziekuje heh
Napisano Ponad rok temu
nie wolno kopac na palcach poniewaz:
- mozna zerwac staw skokowy
- mozna stracic kolano jak sie dostanie na ta noge lowkick
- nie mozna a przynajmniej jest to bardzo utrudnione zrobic twimyo yop po innym kopnieciu
- sproboj zrobic ap chagi a potem dolyo na palcach i przejsc do tora yop, potem zrob to samo na stopie
- szybciej zrobisz kontre
Napisano Ponad rok temu
tez kiedys kopalem na palcach, az sie przekonalem dlaczego nie wolno
nie wolno kopac na palcach poniewaz:
- mozna zerwac staw skokowy
- mozna stracic kolano jak sie dostanie na ta noge lowkick
- nie mozna a przynajmniej jest to bardzo utrudnione zrobic twimyo yop po innym kopnieciu
- sproboj zrobic ap chagi a potem dolyo na palcach i przejsc do tora yop, potem zrob to samo na stopie
- szybciej zrobisz kontre
Ja nie opieram się o moje doświadczenie, tylko kolesia, który ma 46 lat i jest szybszy ode mnie, a jego uczniowie są jak ogień i kopią na palcach(oraz zdobywają mistrza niemiec). Poza tym na zawodach nie spotkalem się z low-kickiem, chyba że piszę na forum MT :wink: co do kombosów to też znacznie szybciej się je kopie na palcach...kwestia przyzwyczajenia(swoją droga ap-czagi w kombosie, chyba technika rzadko stsosowana do rozpoczęcia akcji).
Napisano Ponad rok temu
co do lowkickow to przewijalo sie juz w ktoryms z tematow ze w tkd mamy trzy strefy na zawodach nie kopiemy tylko na dolna.
Napisano Ponad rok temu
A co ma do tego zdawanie egzaminów u prowadzącego zajęcia, naprawdę nie wiem, tym bardziej, że o ile wiem w ITF też jest to możliwe, zależy jedynie od stopnia prowadzącego i posiadania bądź nieposiadania przezeń uprawnień egzaminatora...
Gizmo
(zajęcia prowadzę w butkach do taekwondo oraz egzaminuję własnych uczniów, a jak...)
Napisano Ponad rok temu
egzaminy zdawac u prowadzacego zajecia to nie widze problemu.
My zdajemy egzaminy u prowadzącego - egzaminator zatwierdzony przez PZTKD ITF.
Wierz mi, wcześniej u Kima (kto go jeszcze pamięta? ) albo Jeduta było łatwiej.
Podczas ostatniego egzaminu ludzie się zczołgiwali z sali .
Ale ta satysfakcja w ich oczach...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
p.s
ja nie w butach i tylko trener ma buty u mnie w klubie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy przejmowac się?