"Wszyscy jesteśmy Chrystusami". Koterski jest geni
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj był pierwszy dzień wyświetlania. Szczerze polecam.
Film w podobnym klimacie co pierwsza część, ale znacznie mocniejszy. Autor dalej operuje na symbolach, przejaskrawia i bezlitośnie demaskuje obłudę bohaterów i nas samych. Gagi i konwersacje do dziś sprawiają że zaczynam się śmiać jadąc autobusem jak głupi do sera, ale też nie zwalniają od myślenia.
Dla mnie majstersztyk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie sceny z osiedla i z autobusów widze codziennie i siebie .
Napisano Ponad rok temu
Co do dnia swira jeszcze, to jest to zajebiscie smieszny film, ale generalnie jest smutny tez. mozna go obejzec i miec rozne odczucia. Pokazuje jak zycie takiego "swira" moze byc koszmarem. DOBRE POLSKIE KINO 8)
do dzis leje w autobusach jak wiara sie przesiada z miejsca na miejsce SWIRY
Napisano Ponad rok temu
Oj Dzień Świra jest genialny...
pierwszy raz oglądając miałem niesamowity ubaw, ale za drugim razem to naprawde pobudził mnie do myślenia...
Przecież tak naprawde to wszystkie te sceny mają miejsce na codzień...a scena z autobusu...
Sam kiedyś sprawdziłem i sie przesiadłem Zaczęła sie taka rotacja jakiej nigdy nie widziałem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Film w podobnym klimacie co pierwsza część, ale znacznie mocniejszy.
A którą pierwszą część masz na myśli?
"Dom Wariatów."
"Nic Śmiesznego."
"Dzień Świra."
"Wszyscy Jesteśmy Chrystusami."
8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kogo te filmy jedynie śmieszą - JEST ZDROWY. :?
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście źle się wyraziłem, winiennem napisać poprzednią część z KondratemFilm w podobnym klimacie co pierwsza część, ale znacznie mocniejszy.
A którą pierwszą część masz na myśli?
"Dom Wariatów."
"Nic Śmiesznego."
"Dzień Świra."
"Wszyscy Jesteśmy Chrystusami."
8)
W sumie to nawet nie można powiedzieć, że jedno jest kontynuacją drugiego, bo we "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" Miauczyński nie jest już polonistą i jak napisał Noite - traktuje o innych problemach.
Wiesz, ja wiem, że problem przedstawiony nie jest śmieszny jako taki, i wiem że to nie jest czysta komedia. Niemniej jednak śmiałem się nie raz, co było przeplatane momentami zażenowania i współczucia a czasem był to "śmiech przez łzy". To samo było po wyjściu z kina. Pierwszy moment zadumy, że cholera to wszystko prawda i ten tam na ekranie to ja i że takie wrażenie pewnie odniosła większość sali, ale jak przypomniała się konkretna sytuacja zabawna to cieszyłem się pod nosem. I na tym wg mnie polega geniusz tego filmu. Każdy widz może wpisać w pewne sytuacje samego siebie lub ludzi znajomych/nieznajomych co daje dużo do myślenia. Nie zaszkodzi przy tym czasem się uśmiechnąć - "zwykłych" "zamulaczy" jest dużo, to jest rzadki okaz.Normalny czlowiek nie posmieje sie za duzo na tym filmie.
Imho zależy to od podejścia, ile razy oglądałem "Dzień Świra"(dużo) tyle razy wywierał na mnie różne wrażenie. Jak już ochłonąłem(dalej nie do końca) po tym co ten film miał do naprawdę do przekazania - wtedy mogłem się wyśmiać ze scen które mnie śmieszyły.Kogo te filmy jedynie śmieszą - JEST ZDROWY
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BUDO-MULTIMEDIA
Sztuki walki na papierze i ekranie. Filmy, prasa, ksiażki. Fotoalbum.
Napisano Ponad rok temu
chociaż kilka tekstów mnie rozbiło - np. ten o wysokim króliku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dragon Tiger Gate
- Ponad rok temu
-
czarny pas bjj w 3 lata ; )) a w judo w rok ; )))
- Ponad rok temu
-
umie ktos pobrac ten filmik ? : Nogueira Instrucional MMA
- Ponad rok temu
-
Smackdown vs Raw 06
- Ponad rok temu
-
Shoto, Goju, Wado and Shito Ryu kata video on-line, WKF cham
- Ponad rok temu
-
Bodyguard From Beijing