Kick i boks jednocześnie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanko: co sadzicie to tym, zeby trenowac jednoczesnie kicka i boks? Juz tlumacze o co mi chodzi: ostatnio mnie zaczepil trener bokserski, i zapytal czy nie chcialbym u niego trenowac bo mam dobre warunki i jestem dobry rocznik. Ale nie chce tez rezygnowac z kicka(tu wyrobie dobrze nogi, a na boksie rece, bo u nas w klubie techniki bokserskie sa ubogie(ostatnio sparowalem boksersko z kumplem, to mi takie czary zrobil ze troche oberwalem )) Rozpisalem sie, ale meritum sprawy: czy chodzac np. w jednym tygodniu na kicka, a w drugim na boks uda mi sie to połączyć w jakąs całość? Bo nie jestem pewny czy pogodzilbym w jednym tygodniu jedno i drugie. Z góry thx za odpowiedzi.
Albo rób jedną rzecz dobrze, albo nie rób wcale.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo nie jestem pewny czy pogodzilbym w jednym tygodniu jedno i drugie. Z góry thx za odpowiedzi.
........... nie ciągnij dwóch srok za ogon, bo w niczym nie będziesz naprawdę dobry.
Kick boxing i boks różnią się zdecydowanie. To zupełnie inne ułożenie ciała, zupełnie inna garda. Są podobne, ale tylko dla laika. Zawodowcy z kicka często mają problem z przestawieniem się na boks, a co dopiero chłopak który zaczyna.
Garda kick bokserska - jest szeroka i "dziurawa", dla boksera to małe piwo. Z kolei gardą bokserską - wąską i "szczelną" nie obronisz się przed wysokimi kopnięciami okrężnymi.
Najważniejsze są tu detale, ułożenie ciała, również uniki. Bokserzy stosując uniki, często schodzą nisko na nogach. W kick boxingu to nie przejdzie, bo Twoja głowa będzie wtedy łatwym celem. Różnice pozornie małe, się wbrew pozorom olbrzymie. Zdecyduj się lepiej na jeden sport i w nim zmierzaj do perfekcji. Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja bym na twoim miejscu wziął się za ten boks skoro trener mówi, że masz talent to go nie marnuj.
KB możesz traktować jako uzupełnienie tj. chodzenie tylko jak masz czas i ochotę.
Wielu mistrzów czegoś tam robi na boku coś innego.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czemu uwazcie ze powinien wybrac tylko jedna dyscypline....
........... dlatego że nawyki wyniesione z jednej dyscypliny, będą przeszkadzały w odniesieniu sukcesu w innej. Dla boksera garda kicboxera jest zła - a dla kickboxera, to bokser się źle zasłania.
Chodzi o to że przy treningu wyczynowym boksu czy kickboxingu, zachowania i nawyki stają się AUTOMATYCZNE, bezwiedne. Tam nie ma czasu na analizowania ułożenia swojego ciała, czy też gardy. Tam wszystko robisz z automatu. A jeżeli masz nawyki wyuczone, "bezwiedne" to siłą rzeczy nie będziesz w stanie przestawić się z treningu na trening na inny rodzaj automatyzmu. Z tej prostej przyczyny nie powinno się łączyć dyscyplin, chyba że celem jest walka przekrojowa np. w mma, albo też czysta rekreacja zamiast wyczynu. Jeśli ktoś chce trenować tylko i wyłącznie zabawowo, to bez problemu może łączyć boks, kickboxing, yogę, balet, medytację i co tam jeszcze ma ochotę. Pozdrowienia.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Floyd Mayweather vs. Zab Judah (8.04.06)
- Ponad rok temu
-
WBC Night of Champions
- Ponad rok temu
-
Parametry Hameda
- Ponad rok temu
-
<< ŁÓDŹ SIROCCO FIGHT CLUB >> ???
- Ponad rok temu
-
Seminairum Muay Thai z trenerem z Białorusi
- Ponad rok temu
-
Rekawice gdzie kupic
- Ponad rok temu
-
Takashi Koshimoto vs. In-Jin Chi
- Ponad rok temu
-
Robimy zawody Kick-boxing w Zielonej Górze
- Ponad rok temu
-
Muay Thai w Poznaniu i okolicach ?
- Ponad rok temu
-
Czy Walujew zrewolucjonizuje boks zawodowy?
- Ponad rok temu