Rękojeść do hebla - pytanie lamy.
Napisano Ponad rok temu
Głownia była wpuszczona w plastik, wiec chyba dlatego nie ma dziur na nity.
Jak myslicie, czy jest możliwe wykonanie rękojeści do tego ogryzka.
Pozdrawiam
yacca
Napisano Ponad rok temu
Nawet jak by się uprzeć to da się nawiercić dziurę w hartowanym ostrzu ale dałoby radę oprawić w g10 bez tego
Tylko po co?
Napisano Ponad rok temu
wiercisz otwor odpowiadajacy trzpieniowi rekojesc i mozesz osadzic to na wcisk + zywica epoksydowa. Ewentualnie bierzesz material nasaczony zywica i owijasz nim trzpien , czekasz az zawiaze i obrabiasz. taka mikarta na zywca.
Ave
Napisano Ponad rok temu
Ja bym najpierw doprowadzil do stanu uzywalnosci klinge. pozbiej bym sie bawil w reojesc. mozna osadzic bez problemu.
wiercisz otwor odpowiadajacy trzpieniowi rekojesc i mozesz osadzic to na wcisk + zywica epoksydowa. Ewentualnie bierzesz material nasaczony zywica i owijasz nim trzpien , czekasz az zawiaze i obrabiasz. taka mikarta na zywca.
Ave
O! Simon - fajnie! Gdzie można poczytać więcej na temat tej drugiej metody? Tj. jakiego materiału użyć i jak to nawijać, bo kawałek który siedzi w rękojeści jest krótki - nawine na niego i co dalej?
Jakieś tutoriale?
Napisano Ponad rok temu
Wsztystko tak długo aż będzie z tego rękojeść grubsza i dłuższa od wymaganej. Całość po wyschnięciu da się obrobić ścierniwami pilnikami szlifierką itd.
Poszukaj nożyka Psychiatry o nazwie "Japin", był tak robiony!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BTW
Dzieki Panowie.
Dzieki Wam mam teraz blade pojecie. Mogę sobie poeksperymentować.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo to miało być "psychiatrist". Tu masz link: http://budo.net.pl/v...ghlight=#558910
Właśnie załapałem i Psychiatrist przysłał mi fotki
Zdecydowałem się na wersję drewnianą i jest gotowa. Teraz tylko osadzenie na epidian i ew. "impregnacja". Niestety wszędzie na mojej wsi dzisiaj remanenty ... Shit. NIe mogę kupić kleju i innych dupereli. Dobrze, ze znalazłem chociaż miedzianą rurkę... poćwiczę robienie pinów. Póki co zmatowiłem też ostrze. Zniknęły rysy, ale nie mam drobniejszego papieru...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Taki robię...
- Ponad rok temu
-
pytanie!? pilnik do metalu...
- Ponad rok temu
-
JAk usunąć powłokę niklu ze stali?