Ucieczka z rzutu biodrowego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ooppss sorry ze sie wtracam
Napisano Ponad rok temu
To oczywiście ma swoje konsekwencje, bo poprzez wypięcie się w ten sposób daję przeciwnikowi idealną okazję do rzucenia mnie np. na tani otoshi, z której ów chętnie korzysta. I tym sposobem jestem na dole, no ale przed rzutem biodrowym się obroniłam!
Myślę, że fachowcy nie dają się tak poniewierać. Bo chociaż wytężam wzrok, jakoś trudno mi dostrzec te rzuty biodrowe w poważnych walkach. Czy się mylę?
Napisano Ponad rok temu
Bo chociaż wytężam wzrok, jakoś trudno mi dostrzec te rzuty biodrowe w poważnych walkach. Czy się mylę?
Zdarzają się:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdarzają się:
Masz rację, zdarzają się.
Ale zwróć uwagę, że jest tu jeden moment, w którym zawodniczka traci płynność wykonywania rzutu. Jest wejście biodrami, obrona przeciwniczki (czyli to wypięcie pupy, o którym pisałam), a rzut wychodzi tylko dlatego, że rzucająca dokłada dużą siłę rąk do wykończenia tego rzutu. Ergo, gdyby miała słabsze łapki to ten moment mógłby przesądzić o skutecznej obronie przed rzutem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mameha, chodzio ci o tani-otoshi, czy raczej o tai-otoshi?
Tani otoshi. Gdyby to był tai otoshi poleciałabym w przód, prawda?
Pewnie są tacy, którzy po nieudanej próbie rzutu przez biodro próbują tai otoshi, ale taka kombinacja, moim zdaniem, za dużo kosztuje. Łatwiej i ekonomiczniej zrobić to tak:
1)próba rzutu biodrowego,
2)obrona, przez którą sam się człowiek wychyla przeciwnikowi,
3) zmiana kierunku ruchu
4) i rzut w tył.
Napisano Ponad rok temu
Lukk, chyba nie dotyczy to harai-goshi? moge się mylić, ale nawet na olimpiadach się zdarzają.
No właśnie - tak sobie czytam co Wy o tyh rzutach biodrowych wygadujecie i sobie tak pomyślałem też o Harai Goshi. Wchodzi zawsze pięknie (szczegónie na niższych delikwentów - przynajmniej mi) - nawet jak coś trochę to bioderko nam nie wejdzie to poprawiamy nóżką (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Zdarzają się i to bardzo częstMameha, chodzio ci o tani-otoshi, czy raczej o tai-otoshi? Lukk, chyba nie dotyczy to harai-goshi? moge się mylić, ale nawet na olimpiadach się zdarzają.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lukk, chyba nie dotyczy to harai-goshi? moge się mylić, ale nawet na olimpiadach się zdarzają.
Harai-goshi to faktycznie chyba najskuteczniejszy z rzutów klasyfikowanych jako biodrowe, bardzo często używany na zawodach.
Tyle że to jest według mnie, wbrew nazwie i klasyfikacji, raczej bardziej rzut nożny niż biodrowy.
Napisano Ponad rok temu
Prof.Jigoro Kano wiedział lepiej =]Lukk, chyba nie dotyczy to harai-goshi? moge się mylić, ale nawet na olimpiadach się zdarzają.
Harai-goshi to faktycznie chyba najskuteczniejszy z rzutów klasyfikowanych jako biodrowe, bardzo często używany na zawodach.
Tyle że to jest według mnie, wbrew nazwie i klasyfikacji, raczej bardziej rzut nożny niż biodrowy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Maturo vs SPORT-SERWACH
- Ponad rok temu
-
[Zamówienie] Książka - "Moje Judo" Paweł Nastula
- Ponad rok temu