NDR wz 93 - co to?
Napisano Ponad rok temu
PS. Może składane ( jeśli nie bluźnię pisząc tu o scyzorykach)
PPS. Jestem zupełnie nowy więc jakby co - wybaczcie
Napisano Ponad rok temu
Hartowane jest to gdzies na ok. 52-53 HRC (tak na moje oko, bo nie sprawdzalem na twardosciomierzu), ale pilnikiem da sie obrabiac. Jednak sila rzeczy nie trzyma najlepiej ostrza z ww powodow, wiec przy intensywnym cieciu czeka Cie czeste ostrzenie.
Napisano Ponad rok temu
PS. Chyba będzie automat
Napisano Ponad rok temu
Ja tam na 93ke nie narzekam - przypadkiem doprowadziłem ją do stanu, w którym goli...
Aż się przeraziłem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kąt? Jaki kąt?
Po rzucaniu w parę desek (i nie trafianiu, przez co zdarzyło mu się trafić w beton - albo w gwóźdź w desce) potrzebował reanimacji czubka. Wziąłem pilnik i czubek wrócił (taki nieco typu "rekiniego zęba" czyli "sharktooth"). Potem wziąłem z szuflady w kuchni stalkę i po paru minutach pojechałem po przedramieniu, które stało się w tym miejscu bezwłose.
No nie było to taki idealne golenie jak mi się zdarzyło widzieć, ale jednak włosy odpadały
Kto by tam myślał o kącie?
Napisano Ponad rok temu
A jak to zrobiłeś??? Chodzi mi o kąt? Bo toto jest na płasko i do tego oksydowane :? Jechałeś po całości czy tylko krawędź? Chciałbym żeby został czarny...
a jak sie ostrzy kazdy inny noz? no moze z wyjatkiem scandi grind i konweks, ale i z tym nie do konca tak musi byc, i zwykle nie jest
oczywiscie ze po krawedzi a nie na plasko
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za odpowiedź. Mimo, zamiłowania do ostrzy jestem lajkonikiem w temacie.
Korci mnie strasznie zrobić z tego automat, ale nie wiem jak. Jestem w posiadaniu bazarowej wersji automatu, ale po rozłożeniu szacuję wytrzymałość konstukcji na kilkadziesiąt otwarć. Czy znajdę gdzieś szkice poglądowe innych rozwiązań ( blokady )?
i co zrobić, żeby ostrze nie latało na boki?
PS. czy łożysko kulkowe na osi ostrza jest głupim pomysłem ( bo takowe mam )? - jeśli przeginam - napiszcie to dam sobie spokój....
Oczywiście z pisaniem bo automat być musi :twisted:
Napisano Ponad rok temu
a automat zrobic bardzo prosto,
odcinasz rekojesc od swojego noza, wiercisz dziure i nadajesz ostrzu odpowiedni ksztalt, tzn, tej czesci wkolo dziury, ktora bedzie schowana pod rekojescia, ksztalt jest zalezny od typu blokady jaka wybierzesz, moze byc praktycznie kazda, liner lock, back lock, frame lock, axis lock, i najpopularniejsza w autpmatach plunge lock
potem obudowujesz to rekojescia, najlepiej z kawalka tytanu lub stopowego aluminium utwardzonego dyspersyjnie, recznie bardzo ciezko uzyskac odpowiednia dokladnosc, najlepiej nagraj sobie pomoc kogos z precyzyjna frezarka, no i rekojesc musisz polaczyc z ostrzem precyzyjna osia, wszystko ulozyskowac, ja polecam lozyska slizgowe, ale sa i tacy co wstawiaja kulkowe, no i nie zapominaj o sprezynie ktora ma otwierac automata, moze byc ona spiralna zwinieta wokol osi na ktorej obraca sie ostrze, albo plaska, biegnaca wzdluz grzbietu rekojesci, do drugie rozwiazanie jest stosowane w automatah double action, tzn ze mozna go otworzyc jak kazdy scyzoryk, albo przyciskiem jak automat, czesto przycisk jest ukryty pod elementami rekojesci, ale to juz wyzsza szkola jazdy i nie polecam na pierwszy raz,
tak wiec mowie, wszystko mozna pilnikiem zrobic, ale do automatow przydaje sie frezarka,
precyzja potrebna, im wieksza tym lepsza, najlepiej odchylki w granicach kilku setnych milimetra nie wiecej, inaczej beda w mechanizmie niechciane przez ciebie luzu
jak bedziesz mial jakies szczegolowe pytania to dawaj smialo
pozdrawiam
wojtekn
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wielkie dzięki dla Pitera.
- Ponad rok temu
-
warsztatowy złom
- Ponad rok temu