Taka sobie CUDA EDC w lesie:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piszesz dla miłośników noży, ale nie dla znawców. Miłośnicy noży w ogromnej większości nie mają pojecia o stalach i łykają każdy marketingowy szajs jaki tylko przyjdzie do głowy panom w dziale marketingu. Ogólnie wiadomo co zrobić by stal nadawała się na nóż i jak zrobic dobry nóż- problem w tym że to akurat wiadomo już od dawien dawna. Teraz liczy sie tylko to, by przyciągnąć potencjalnego klienta i zrobic nóż jakiego nie wyprodukowała konkurencja- stąd sie biorą takie cudaczne stale. 154CM była wyprodukowana jako stal na łopatki turbin silników odrzutowych, BG 42- jako stał łożyskowa. Przykłady można by mnożyć. Faktem jest że napisałeś prawdę: 154CM trudniej się ściera od AUS8(AUS 8A) ale jest od niej mniej udarna. Czyli że łatwiej sie szczerbi i zawsze sie złamie a nie ugnie- jej sprężystość jest zerowa. Wybór 154CM na nóż w teren jest beznadziejny- trzyma ostrze trochę lepiej od AUS 8(fakt!) ale łatwiej koroduje a ostrzenie jej gdzieś w lesie na podręcznej ostrzałce to juz wyższa udręka. W ogóle: takie stale jak AUS8 czy 440C są bardzo dobrym wyborem na nóż do pracy i to nie hartowane na jakieś wybujałe twardości rzędu powyżej 60HRC. Wie o tym Chris Reeve- hartuje serie OPR na 55-57HRC i jakoś nikt nie skarży sie na jakość jego ostrzy z A2, S30V w Sebenzie jest hartowana bardzo wysoko na 58-59HRC ale i tak niżej niż poprzednia wersja z BG 42(60-62HRC) która była po prostu za krucha na nóż roboczy i tyle. Większośc producentów noży podąża za modą która dyktuje rynkiem używanych stali, co często powoduje że ta pogoń za super ostrzem staje się absurdalna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Racja. Ja też zrezygnowałem z ATS34 w Gerberze EOut na rzecz AUS8 w innym nożu. Nie dość że ATS34gorzej trzymała ostrze to faktycznie EOut miał grubszą nie tyle klingę co krawędź tnacą i gorzej ciął. Ostrzenie to już była inna bajka. Większość ludzi po prostu nie ma pojęcia że dobre hartowanie pozwala z teoretycznie "gorszej" stali zrobić klingę która o wiele bardziej nadaje się na dobry nóż niż proszkowy spiek. Pewnie że trzeba zachować pewne granice, bo takie stale jak 4H13 nadają sie w zasadzie tylko na noże kuchenne, podobnie jak 440A czy jej japoński odpowiednik AUS6. Ale porządna AUS8 czy jej amerykański pseudo odpowiednik 440B to juz bardzo dobre stale nozowe. Pod warunkiem oczywiscie, że maja dobry skład i są właściwie obrobione termicznie. Ale akurat to powino dotyczyć każdej nożowej stali.
ps. Z tego co wiem to 440B uzywa w swoich nożach(wersja stainless) Bob Randall. Nie jestem pewien czy oni czasem nie przkuwaja nierdzewek na klingi bo węglówki - na pewno. Pozwala to otrzymać bardzo dobre klingi. Nierdzewki rzadko sie kuje, ale jest to absolutnie możliwe, choć trudniejsze niż w przypadku stali węglowych.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zagadka
- Ponad rok temu
-
Trident TCFM 02
- Ponad rok temu
-
Spyderco Gunting
- Ponad rok temu
-
Tego u Chrisa Reeve nie widziałem
- Ponad rok temu
-
Camillusa przyrząd do golenia....
- Ponad rok temu
-
Mały chłopczyk wg Chrisa Reeve'a
- Ponad rok temu
-
Zagadka.
- Ponad rok temu
-
...i znowu Sebka.
- Ponad rok temu
-
Mini Pitbull
- Ponad rok temu
-
indiana lock
- Ponad rok temu