Dylemat wyboru - czy co mam kupić?
Napisano Ponad rok temu
Na pewno zapytać do czego mi kolejny nóż - odpowiedź jest prosta, do kolekcji, bo to manie i głód posiadania kolejnego ostrza.
A więc pretendenci:
1. M21-02 (czyli ten mniejszy) Zalety: będę mógł się wreszcie wpisać na forum jako posiadacz M21; mocna konstrukcja, porządna blokada, dobry kształt głowni i stal. Wady: agresywny kołek (rwie spodnie), mam juz M16 więc ta M21 będzie go dublowała, moze kiedys kupie M21-04 więc po co mi mała M21.
2. Trail Guide CS - podobna mi sie głownia w wersji drop i lubie stale Carbon V ze względu na jej trzymanie i ostrzenie, niska cena. Wady: plastikowa rekojeść, korozyjnośc stali, nierozbieralność.
4. Becker Necker - Zalety: porzadne wymiary, otwieracz i łamacz drutu, neck (bo jeszcze nie mam necka). Wady - jak wynika z fotek to ciężko to pochwa nosić inaczej jak na szyji.
5. CRKT F4 Carson Neck - Zalety - neck, fajna pochwa (duzo możliwośc montzu), niewielkie wymiary do noszenia na szyji. Wady - niewielkie wymiary głowni, stal ASU 6.
A może jakies inne propozycje (choć te nożyki podobają mi się optycznie) i jak widac szukam czegos składanego lub niedużego, raczej jako EDC lub drugie mniejsze ostrze na wyprawę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale ja bym se kupił M21 - zawsze można poklikać... A to jest coś tak relaksującego... (Spyderco si.ę nie da...chlip.... )
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Mnie sie Neckera nosi na szyi luksusowo. Nie widze problemu. Mala bestyja.
M21 mam 04 i jest lux. 02 jest dla dzieci
Napisano Ponad rok temu
Ale podobnie jak przedmowcy obstawilbym emke. Coz, pomijajac dobra cene - przekonasz sie czemu wszyscy ja maja :wink:
Napisano Ponad rok temu
Do kolekcji -... piękny nie jest - za to PRAKTYCZNY
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
F4 jescze mniejszy
CS rdzewieje jak cholera
M21 fajny (najwajniejszy z tych wszystkich)
Becker wygrywa w neckach
m21 wygrywa w folderach
a i tak wybierzesz cos innego
ja bym polecał ta większą wersję......sam się szykuje tylko nie wiem czy tanto czy zwykly :wink:
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
z wymienionych chyba tylko jest CS trail guide (choć nie jestem pewien który to) i chyba jakiś neck z CRKT ale nie ten który piszesz
M21 nie ma, neckera też nie widziałem
ale bede jutro to moge zerknąć co tam Jarek ma
niemniej ostatnio miał zajebistądostawę i noży tyle że na półkach sie nie meiszczą
wybór ma przezajebisty
Napisano Ponad rok temu
Jak juz się Super zdecydujesz to moge odkupić od ciebie Gripa W dobrej cenie oczywiscie
hahahahahahhaha nie ma takiej opcji :wink: Grip zostaje....M21 ma być nożem Tactical do wszystkiego..jego cena pozwala go uzywać bardzo brutalnie...jak się rozleci to zawsze mozna zakupić nastepnego...w przeciwieństwie do np. SOCOMA czy EMERSONA
Napisano Ponad rok temu
A polecam Beckera, bo to naprawdę fajowy sprzęcik, malutki a potężny.
Napisano Ponad rok temu
A tak apropo list, to przedtsawię Wam moja pierwsza listę zakupów. Później odrzuconą, bo za mała praktycznego pozytku były z tych noży. Powstała ona częściwo w oparciu o "Enc. Noży Wojskowych" Tadeusza Krolikiewicza:
- Trener (do rzucania)
- Sztylet Gerbera (ten z Wietnamu z głownią "wołowy język" s.159)
- CS Peace Keeper (sztylet, s.154)
- Recon tanto (s.154)
- Seal Knife 2000 (s. 167)
- Smachet (s.136)
- Applegate-Fairbanks (s.143)
- KaBar (ten tradycyjny s.145)
Victorinex (tego sobie kupiłem, model Climber)
- Latherman (lub jakiś inny orygnialny tool)
- Fallmesser (niemiecki IIwś)
- Golok (brytyjski, s. 147)
- Kukri (kupiłem sobie CS Mini Kukri)
- szwedzki Frost (mam, jedyne 30zł, fajny lekki nożyk)
- Recon Scout s. 157
Później po lektruach Survivalu, tego forum i zakupacie CRKT M16, lista się skóciła i stała bardziej użytkowa:
- CS Trail Guide (ale chyba sobie go odpuszczę i kupię CRKT M21-04)
- jakiś neck (chyba Becker Necker)
- jakies Tanto (może tylko plastikowe, tak dla szpanu)
- CS Kukri Machete i jakieś oryginalne kukri (kocham ten kształt)
- Opinel (bo kultowy)
- CS Bushman (choć już nie jestem pewien czy go chcę)
- CS SRK lub Rallkniven F1 (zamiast bushmana po dołożeniu kasy, tylko jeszcze nie wiem który)
- i jakąś składaną piłę żeby nie hałasowac w lesie.
I to by było moja aktualna lista zakupów w zakresie noży. Można prosić o następne komentarze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzisiaj byłem u Jarka i ma chyba wszystkie noże które chcesz kupić
ale ma w chuj nowych
z moich typów to CRKT - nie pamiętam modelu ale kosztuje coś koło 240 pln - bez kołka tylk opodcięcie na kciuk a konstrukcja pancerna tak że przypomina troche budową buckaastridera - rewelka pancerny nóz z grubym linersem za śmieszną cene
nóz w którym sie zakochałem to ekonomiczna wersja BuckStrider Tarani - gorsze materiały od orginału ale za to bez ząbków - pełne plain i grubszy niż w orginale liners
normalnie pierdolony czołg pancernik
aż sie poszczałem prawie dziś - dla mnei znacznie lepszy niż orginalny a cena troche ponad 400 pln. - kiedyśgu kupie - kolejne pancerne bydle po M21 (a myślałem że tego nie powiem nigdy)
generalnie chuj z Twoim postanowieniem - wybór jest taki i Jarek ma niektóre ceny takie że oczopląsu dostaniesz i będziesz miałnaprawde wielki problem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ile wart jest Mammut?
- Ponad rok temu
-
Kopromed - test drugi
- Ponad rok temu
-
Kerambit jako EDC?
- Ponad rok temu
-
Kopromed - test pierwszy
- Ponad rok temu
-
Komu nożyk nastrugać?
- Ponad rok temu
-
Sklep Coventry/London/Manchester
- Ponad rok temu
-
Jak ustalić fabryczny kąt ostrzenia?
- Ponad rok temu
-
Czym zabezpieczyc stal 1095 przed korozją?
- Ponad rok temu
-
Spyderco Crow & Raven
- Ponad rok temu
-
czym się różni ...
- Ponad rok temu