proiekt
Napisano Ponad rok temu
przesłać plik w wersji Corela 9 lub niższej.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze dwie, finalne, nieodwołalnie wariacje projektu A'te. Z mej strony wzór zastrzeżony
dla wszystkich "nożoklepów", ale że projekt żródłowy jest A'te to on decyduje czy jest "free".
Napisano Ponad rok temu
Jak byś mial chwile czasu to możesz mi narysować coś na Rat'a tak koło 6 cali :wink:
Napisano Ponad rok temu
Sonny, ja rysuję kopię w Corelu jako grafikę wektorową, można wtedy dowolnieMikop ale jak ty z takiego różowo-landrynkowatego projektu wykrzesał takie fajtery??
Jak byś mial chwile czasu to możesz mi narysować coś na Rat'a tak koło 6 cali :wink:
korygować kształt, zmieniać wielkość bez utraty jakości a póżniej eksportować do
większości formatów bitmapowych. Tu, na forum jest sporo zawodowców, ja jestem
raczej laikiem w tworzeniu i obróbce grafiki i znajomości programów do niej.
Co nieco musiałem się naumieć bo córka kończyła szkołę średnią i studia o kierunku
artystycznym i to ja musiałem opanować bo jej zawsze brakowało na to czasu.
Mój wzrok jednak nie pozwala na zbyt długie i częste działanie na komputerze by
opanować biegle te programy.
Co do RAT'a to dopiero po niedzieli, bo za ok. 9 godz. wyjeżdżam z wykrywaczem i
kolegami w okolice Poznania na meteoryty. W poprzednim poście napisałem "wzór
zastrzeżony dla wszystkich "nożoklepów" ", ma się rozumieć dla wszystkich dozwolony.
Napisano Ponad rok temu
I co narysuje i wydaje mi sie ze jest OK, to jak otworze ten plik za dzien lub dwa to cos bym zmienil
widze ze ladne noze powstaly na bazie projektu pierwotnego, ale jest jedno ale
jak A`te zacznie robic noz z czyjegos projektu to bedzie, pewien niesmak..."a jednak nie moj projekt"
takze A`te narysuj, wytnij z tekturki a potem ze stali i wklej zdjecia.
niestety gdzie dwoje ludzi to trzy zdania, wiec kazdy doda cos co sie jemu podoba..
mi na przyklad nie podobaja sie duze "choil'e" szkoda dlugosci ostrza.
a najbardziej podoba mi sie pierwszy pomysl Mikopa - prawie jak oryginal, tylko rekojesc wygodniejsza.
Napisano Ponad rok temu
No właśnie, potem tych wersji 1, 2, 3...., A, B, C, przybywa i niewiadomo co wybrać.I co narysuje i wydaje mi sie ze jest OK, to jak otworze ten plik za dzien lub dwa to cos bym zmienil
Jak mi się tego typu noże nie podobały, to po tym rysowaniu mam teraz ochotę takie coś zrobić. A co do rękojeści, to w jednym ze swoich projektów narysowałem taką jak A'te, po wycięciu z tektury szybko przekonałem się ze to będzie niezbyt wygodne do trzymania,
chociaż wizualnie bardzo mnie rajcowała. Przy kontrowersyjnych projektach lepiej najpierw wyciąć przynajmniej model z tektury.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z modelowaniem w plastelinie/modelinie jest doskonały, natomiast z CAD/CAM
jest nieco gorzej bo sporo czasu trzeba poświęcić żeby biegle się nim posługiwać.
Taka wizualizacja projektu przed wykonaniem warta jest jednak zachodu.
Napisano Ponad rok temu
Autodesk Inventor.
Projektuje się w od razu w przestrzeni. Oprócz obracalnego renderowanego modelu jednym ruchem dostaje sie rysunki techniczne - jak w Acadzie.
Co więcej można między innymi poruszać elementami (np. składać i rozkładać folder), automatycznie wylicza się waga (jeśli znamy gęstość). Ma wiele materiałów w bazie, więc można obserwować wpływ zmiany tekstury np. brzoza - orzech na wygląd - sam takie robiłem ze zdjęć drewna. Obrazki daje sie exportować do Autocada, bitmap i wielu innych formatów. Full wypas.
Tu jest link - wersja trial 30-to dniowa dostępna po rejestracji.
Trochę się trzeba pouczyć ale efekty są niebywałe. 30 dni powinno starczyć na parę noży.
Uwaga: Ostrzegam przed crackowaniem, bo jest zabezpieczony wstrętnym systemem c-dilla. Niby daje się go skrakować, ale po sformatowaniu dysku on dalej pamięta, że był na tym kompie instalowany i umie robić brzydkie rzeczy. Pewnie zerowanie dysku pomaga.
Cena trochę jest zaporowa - może sporą tokarkę dało by się za licencję kupić
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Inventor to zupełnie, zupełnie co innego niż corel.
Tu się nie rysuje, tu się projektuje trójwymiarowe elementy i składa do kupy jak w prawdziwym montażu, przez nadanie tzw. więzów.
Nie wiem jak z modelowaniem podatności (np. sprężyn blokujących), bo nigdy tego nie potrzebowałem a do projektowania składanych noży bardzo by się przydało.
Napisano Ponad rok temu
A'te ja bym w ogóle dał recurve do modyfikacji Mikopa z 22.września tej z wklęsłym grzbietem, w tym nożu wyglądał by genialnie, a zamiast tych nacięć pod kciuk dałbym rampę, ale taką płynnie przechodzącą
coś w tym stylu, robiłem w photoshopie te zmiany i wyszła kopa trochę :wink: więc
- zmieniłbym oczywiście ten brzuch przy choil
- można by poprowadzić szlif tak żeby pióro było wklęsłe razem z recurve (BTW. zajbiste Ci pióro i tak wyszło)
- rękojeść bym bardziej wygiął w dół, znaczy zaokrąglił grzbiet
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nieetety trzeba trochę posiedzieć , ale efekty są bardzo zadowalające
zdrówka
marcins
Napisano Ponad rok temu
wizualizacje mnie najlepsze wychodzą
taaa... do swoich nozy tez masz zawsze zastrzezenia... jako jedyny
a to ponizej twoejgo tesktu to nie jest zdjecie? to ten tekst o nienajlepszosci wizualizacji tez jest nie na miejscu...
A'te:
ten choil w takim miejscu nie ma w ogole sensu... przesun szlif tak, zeby sie konczyl w najwyszym miejscu podciecia (czyli w polowie tego polkola) to bedzie na miejscu...
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Jak byś mial chwile czasu to możesz mi narysować coś na Rat'a tak koło 6 cali :wink:
Sonny, tobie chodziło o to? Samo ostrze do choila ma 150mm, całość 280. Mogę Ci wysłać
PDF to wydrukujesz sobie w skali 1:1. To jest odwzorowany mniej- więcej RAT7, raczej
więcej niż mniej ale nie całkiem dokładnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oddam brązowy paracord
- Ponad rok temu
-
Takie dwa juz skonczone - troche zdjec :]
- Ponad rok temu
-
Mikov-Naprawa
- Ponad rok temu