surval napisał:
Najlepiej dobrać latarkę z regulacją snopa światła - jak chcemy to światło rozpraszamy albo skupiamy w zależności od sytuacji, Takie rozwiązanie jest najbardziej uniwersalne i umożliwi pełne wykorzystanie naszej latarki. Pozdr. Surval
mapet napisał:
Jak coś jest do wszystkiego to zazwyczaj do niczego. Regulacja snopa światła oznacza, iż w którejś pozycji latarka nie pracuje efektywnie... Ja nie znosze lattarek, które regulują snop światła poprzez zmiane ogniskowej. Zazwyczaj wtedy jest pełno dziur w promieniu jak się ustawi rozproszone światło. Pewnym rozwiązaniem są filtry rozpraszające, ale na nich też jest pewna strata...
Zgadzam się z tobą mapet z reguły jest tak jak mówisz jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego , ale od tej reguły są wyjątki za który w dziedzinie latarek osobiście uważam np. latarkę czołową f-my PETZL model Tikka XP ( latarka czołowa ) właśnie na taką zachorowałem po demonstracji jej możliwości przez mojego znajomka który używa jej od kilku tygodni: Kilka podstawowych danych : Światło zapewnia dioda L.E.D. o mocy 1 wata , masa bez baterii 59 g , z 3 bateriami AAA/R03 95 g ( więc jest mała i lekka a to jest duży plus jak dygamy ze sprzętem na plecach a dodatkowo daje nam wolne ręce), Wodoszczelna do 1 m (nurkować z nią nie można ale jak nam wpadnie w głębszą kałużę lub napotkamy ulewę to możemy być spokojni bo nic jej się nie stanie), trzy poziomy siły świecenia Maksymalny – 35 lumenów, 60 h zasięg max 35 m (do większości przypadków wykorzystania latarki taki dystans jest w zupełności wystarczający ), Optymalny 80 h zasięg 27 m i Ekonomiczny 120 h zasięg 18 m do tego opcja światła pulsującego oraz coś co mnie zadziwiło t.j. tryb boost po uruchomieniu którego latarka świeci maksymalną mocą dodatkowo zwiększoną o 50% przez czas 20 sek. zasięg max. 50 m. Wskaźnik rozładowania baterii który informuje nas o zużyciu baterii w 70% a następnie w 90% co da nam czas na przygotowanie lub wymianę baterii – więc nie będzie skuchy że w środku ciemnego lasy albo wisząc na linie w ciemnej jaskini nagle zgaśnie światełko do nam bateryjki padły :roll: , regulacja kąta nachylenia reflektora, i jeszcze jedna fajna sprawa zamontowana przesuwna przesłona do oświetlenia bliskiego zasięgu której użycie powoduje że światło ze skupionego zmienia się w rozproszone o tej samej mocy które jest idealne przy wykorzystaniu w namiocie, przy czytaniu mapy, drobnych pracach ręcznych , robieniu papu i innych tego typu czynnościach ( pokój o powierzchni ok. 12 m kwadratowych był na tyle jasny że spokojnie było widać wszystkie szczegóły wyposażenia wnętrza o rozpoznaniu twarzy kumpla z 4 m nie wspominając a latarka była uruchomiona w opcji ekonomicznej. Cena ok. 170 zł . Po więcej szczegółowych informacji odsyłam na stronkę Petzl-a
Tak więc niby do wszystkiego a jednak do wszystkiego. Latarka uniwersalna świetna do lasu , na biwak , na rower, w góry, na jacht, do samochodu, domu i wszędzie tam gdzie potrzebujemy światła mocnego i słabego, skupionego i rozproszonego stałego i migającego a przede wszystkim latarki dającej nam wolne ręce dającej się zawiesić np. w namiocie i mówiącej z wyprzedzeniem że czas wymienić bateryjki.
Pozdr. Surval
P.S. Od razu wyjaśniam że nie jestem związany w żaden sposób z firmą Petzl :wink: – po prostu ta latarka mi się widzi i wkrótce będę ją miał.