duży folder EDC
Napisano Ponad rok temu
Przede mną trudna decyzja:
Otóż zaniebawem nabyć zamierzam drogą kupna nóż, który zastąpić ma BM Monochrome na stanowisku mojego głównego EDC'a.
Będzie kupowany w Stanach i transportowany przez Dużą Kałużę w torbie mojej psiapsióły
Parametry obmyśliłem następujące:
* raczej drop point
* stal z półki raczej wyższej, poniżej 154cm/ats-34 wolałbym nie zchodzić.
* długie i masywne ostrze, w granicach 3.5-4" powiedzmy
* wysoka ergonomia chwytu. (to chyba NAJWAŻNIEjSZE)
* raczej bez pokrycia (chyba, że będzie prawie niezniszczalne)
* raczej plain
*cena ok.150USD
Jako blokadę preferowałbym framelock lub backlock.
Dodam, że jestem mańkutem, w dużym stopniu oburęcznym, ale konstrukcja noża musi przewidywać otwieranie lewą ręką.
Reakcję otocznia traktuję stromym łukiem gotyckim, "kozacki" wygląd byłby nie od rzeczy... 8)
Nie ukrywam, że bardzo podoba mi się Spyderco manix. Ale jestem otwarty na zbliżone parametrami konstrukcje.
EDYTA/ Szlag! Zapomniałbym! Ma mieć głośną i ładnie brzmiącą blokadę!! (to dla Puszka )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem co prawda zdeklarowanym Manixoholikiem na glodzie .... ale coraz czesciej spogladam z zainteresowaniem na 710... ladna jest
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bierz manixa
dzisiaj wieczorkiem w warszawce imprezka nożownicza - wpadnij to pomacasz mojego manixa i nei bedzieszchciał innego
Napisano Ponad rok temu
Raczej ciezko bedzie... szczegolnie ponizej 200$Dla mnie tylko MT LCC
A z wymienionych wybralbym zdecydowanie Amphibiana...
Czy cos jeszcze? Jasne - BM Presidio i Spyderco ATR (stalowe, bo tytan nie zmiesci sie w podanej kwocie), no i oczywiscie Military/Paramilitary...
Napisano Ponad rok temu
Buck Strider 880 sp. Mam go od niedawna i ....... .jest 8)
bron boze. chyba ze chcesz go przerabiac. 880sp w oryginalnej wersji najlepiej nadaje sie jako kubota. chwytu tez rewelacyjnego nie ma.
guldan mowi: manix! duza klinga, s30v, g10, rekojesc klei sie do lapy, pewny back lock, pelen plaski... rewelacja!
Napisano Ponad rok temu
OT
Gdzie ta impressa ??
OT c.d.
Chodzi o (b)rowerowanie na Bielanach?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kto narzekal?
Dla mnie i dla wiekszosci, ktora miala jakies uwagi, to z tego co pamietam, jego jedyna wada jest "duzy i ciezki"
Ewentualnie "duzo miejsca w kieszeni zajmuje".
A lezy bardzo wygodnie.
A moje trzy grosze:
- o Manixie juz chyba wszystko bylo.
- SOCOM (jesli to faktycznie ma byc duzy a nie mini) i Amphibian, to rzeczywiscie raczej nie bardzo "do 200$", poza tym kwestia rekojesci, lepiej, zebys obmacal zanim sie zdecydujesz, bo mnie np. Amphibian nie do konca dobrze lezy.
Na EDC wzialbym chyba Amphibiana, bo SOCOM sie mniej do ciecia nadaje. Chyba, ze chodzi Ci o MSE.
- Mini Skirmish - jesli ma byc "duzy noz" to raczej nie to, za to plus taki, ze rekojesc ma dlugosci Monochrome, no i wyraznie dluzsza klinge.
Tylko tez wzialbym najpierw do reki, jesli tego jeszcze nie zrobiles, bo nie kazdemu musi lezec, to juz mam przecwiczone.
- B/S Tarani to jest specyficzny noz, rekojesc jak w Striderach, wiec wiec moze pasowac lub nie, no i nie moge sie do tego cienkiego liner locka przekonac jakos.
Generalnie przed decyzja koniecznie pomacalbym sobie dokladnie wszystko z listy, zwlaszcza jesli to jest najwazniejsze kryterium. "Wysoka ergonomia chwytu" to jest pojecie mocno wzgledne i zalezy od indywidualnego chwytacza ;-)
"Inne" - tez bym sie 710 przyjrzal. Do wyboru masz satin 154CM i pokryte juz obecnie BK1 M2 - i to jest IMO absolutny hardcore, jak chodzi o trzymanie ostrosci, to nawet znane mi S30V zostaja w tyle. O powloce powinienem byc cos wiecej w stanie powiedziec niedlugo.
AFCK axis bym obejrzal, 520 tez.
No a jak klinga ma "wygladac", to przyjrzalbym sie tez 420, czyli Resistorowi.
Wygodny, klocowaty troche i wyglada, jak noz Batmana
Z tych wszystkich to najlepszym ostrzem bedzie Manix - pytanie, czy rowniez dla Ciebei sie nie okaze "za duzy i za ciezki", co jest z noszeniem zwiazane ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Manix albo Chinook - jak dla mnie opis idealnie pasuje do tego drugiego.
O tak. Chinook spawuje sie calkiem dobrze jako EDC chociaz to nie droppoint.
Albo AlMar Sere 2000 lub Shrike. Bardzo solidne noze.
Napisano Ponad rok temu
Ale gdybym mial glosowac w ankiecie, bralbym Manixa.
Napisano Ponad rok temu
Poza tymi z ankiety (Mili nie wliczam ) to Chinook i jak słusznie wspomniał Fred Al Mar Shrike (IMHO najladniejszy folder za ta cene).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wszystko prócz cięcia :wink:
bierz manixa
dzisiaj wieczorkiem w warszawce imprezka nożownicza - wpadnij to pomacasz mojego manixa i nei bedzieszchciał innego
karwa karwa... gdzie i kiedy? bo malo precyzyjnie podane...
Napisano Ponad rok temu
Guldan, może i tak ale jażem konent z niego i nie zamirzam go przerabiać. Jest mocny i jako edc nadaje mi sie, a kupiłem go nie drogo - chyba o to idzie w tym głosowanku
jezeli chodzi o jego bycie edc to: zjebany szlif. da sie nim przeciac jakies drobne rzeczy (sznurek, kabel itp), natomiast krojenie jest wybitnie utrudnione bo noz w pewnym momencie po prostu rozrywa a nie tnie.
niewatpliwa zaleta jest naprawde duza rekojesc, z g10 na okladzina (nie mniej podszlifowanie okladziny tak zeby lepiej pasowalo w podcieciu pod palec mogliby zrobic fabrycznie bo znacznie polepsza chwyt).
co do tytanowego liner locka to powiem tyle ze lepiej byloby zastosowac tu stalowy, przy tak ciezkim nozu nie ma to znaczenia w wadze a zapewne zwiekszyloby wytrzymalosc owej blokady - bo wszak to folder pancerny rzekomo.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
William Henry w Polsce:)
- Ponad rok temu
-
Jaki folder wybrac?
- Ponad rok temu
-
Osiłkowi w żłoby dano ...czyli military czy manix ???
- Ponad rok temu
-
siekiery - Kuźnia
- Ponad rok temu
-
Duży fliper w M16
- Ponad rok temu
-
RTAK vs. MINI GURKHA KUKRII
- Ponad rok temu
-
Spyderco - Triangle Gliwice
- Ponad rok temu
-
Wz. 98 potrzebne fakty.
- Ponad rok temu
-
ZDP-189...WTF???
- Ponad rok temu
-
[desperado] kto mi porzadnie naostrzy noz (wawa)
- Ponad rok temu