na starcie odrazu napiszę ,że nie wiem czy ten temat nadaje sie na "MofS" , czy do "multimedii", jeśli do tego drugiego, to proszę Moda o przeniesienie
do rzeczy, ściqagnąłem sobie ostatnio
"Discovery Channel - The Samurai Sword" - < 208 MB , 23:15 min> film o mieczu japońskim, ogólnie o wszystkim po troszku, dlaczego jet taki niezwykły, o wykuwaniu < kuźnia mistrza Yoshindo Yoshihary > itd.
"Abenteuer.Leben.-.Samurai.Schwert_Sword_Yoshindo_Yoshihara_japanese.sword.forged.forging.process.nihonto.gunto.gendaito.showato" - < 60 MB , 9:16 min> , hmm, cały poświęcony panu Yoshindo_Yoshihara, pokazne jak się wykuwa i hartuje ostrze < oczywiście w skrócie > baaardzo mi sie to podobało
"Sharpening the Katana (Documentary)" <54,8 MB, 27:20 min> , całość poświęcona ostrzeniu/polerowaniu katany , przez pana Usuki Yoshihiko, bardzo dokładnie pokazane jest czym i jak to robić
Więc jest tak... chętnie się filmikami podzielę i żeby było łatwiej wrzucę na jakiś server żeby Budowicze sobie pościagali
pozdrawiam
-orbi-
ps.aha, i takie małe pytanie odnośnie książki " "The Craft of the Japanese Sword", ponieważ na tych filach jest pokazana kuźnia mistrza Yoshihary, to się tak zastanawiem czy w powyższej książce znajdę jakąś wzmiankę o o jego kużni ?