Dla latrkoholików na wypady w dzicz
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie wiem jak z jakością wykonania urządzenia, ale sam pomysł wydaje być się praktyczny.
Myślałem swego czasu o zbudowaniu takiej ładowarki z niezależnych ogniw, do ładowania akumulatorków, tylko, że z możliwością zamontowania panelu na wierzchu plecaka.
Jak widać tu jest gotowe, co prawda nie spełnia wszystkich moich wymagań, gdyż nie nadaje się do ładowania ogniw R-14, jednak mimo to urządzenie wydaje się być użyteczne.
Ciekawe tyko jak solidna jest obudowa...
Napisano Ponad rok temu
miałem okazje cos takiego testowac. Teoretycznie wszytko jest ok ale w praktyce okazuje sie mało praktyczne. Najwiekszą wada jest brak dostatecznej ilości swiatła. Urzadzenie aby naładować prosty akumulator AAA potrzebuje w zaleznosci od modelu od 5 do 8 godzin bardzo dobrego swiatła. Najlepiej silne swiatło słoneczne. Czyli jak planujesz wyprawe na sahare to wtedy mozna kupowac bez zastanawiania. Jak niebo jest zachmurzone lub idziesz i czasami urzadzenie jest w cieniu a czasami w słoncu to efektywnosc ładowania gwałtownie spada. O ile sie nie myle to cały trik z własciwym naładowaniem akumulatorów to dostarczanie im stałego i stabilnego pradu. Nam nigdy nie udało sie tak naładować akumulatorów aby ich wydajność byłaby porównywalna z ładowaniem ze zwykłej ładowarki prądowej. A testowalismy w sumie trzy rózne urzadzenia. 2 badziewia i jedno markowe za 300USD. Taka ładowarka znakomicie sprawdza sie gdy słoneczko swieci a ty masz rozładowana baterię w telefonie i pilnie chcesz zadzwonić . I jeszcze jedno. Strasznie sie niszczą w takiej ładowarce akumulatorki NIMH.
W trakcie 2 tygodniowego wyjazdu z dala od cywilizacji rozczarowalismy sie tym pomysłem. Moze nastepne modele bedą miały większą skuteczność. NA razie polecam zwykłe pradnice.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście z tymi ogniwami trzeba pokombinować tak, by ich połączenie zapewniało skuteczność wystarczającą w przypadku pochmurnego dnia.
Sądzę, że bazując na kilku takich ogniwach można by już było osiągnąć zachęcające rezultaty
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
H-1 Waistpack
- Ponad rok temu
-
Czas na PEAKi
- Ponad rok temu
-
TAKTYCZNE MAJTKI
- Ponad rok temu
-
Taktyczne zapięcie do roweru
- Ponad rok temu
-
Taktyczne sandaly
- Ponad rok temu
-
kurtka wind/rain-stopper camo
- Ponad rok temu
-
Gdzie w polszci dostane oakleye?
- Ponad rok temu
-
Nie tylko Chińczycy "luxeony" lepią
- Ponad rok temu
-
Streamlight Twintask 3C-krótka recenzja
- Ponad rok temu
-
OGIEŃ TARCIEM DREW - CZYLI ŁUK OGNIOWY NA BALKONIE :)
- Ponad rok temu