Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kto rozkręcał Manixa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

budo_rene nożownik
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kto rozkręcał Manixa?
No kto? Zacząłem się do mojego dobierać ze śrubokrętem torx...ale chyba jeden srubokręt to za mało :idea: Oś główna jest dalej dla mnie tajemnicą- jak to rozkręcić skoro na obu jej biegunach jest gniazdo torxa?? Czekam na pomysły.

PS Wiem, wiem...pewnie rozwiązanie jest jakieś banalne...ale ja jestem dziś bardzo odmóżdżony więc poddajcie pomysł :-)
  • 0

budo_vince
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kto rozkręcał Manixa?
po pierwsze primo nie torx tylko phillips (krzyzak)

po drugie primo ;) to sie bodajze nazywa chicago screws, czyli 2 srubki jedna damska, druga meska (wyobraz to sobie, jak to moze wygladac ;) po prostu wkladasz w kretak w jedna i blokujesz, zeby sie nie ruszal, wkladasz wkretak w druga i krecisz... Tak to sobie wyobrazam na chlopski rozum.

p.s. moze pojsc ciezko bo bedzie loctite.
  • 0

budo_rene nożownik
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki Vince- ja to też sobie własnie tak wyobrażałem ale nie chciałem niczego zasugerować odpowiadającym :wink:

Mam krzyżaka ale to bankowo jest torx bo idealnie tam się wpasowuje a krzyżak nie. Bo torx to taka sześcioramienna gwiazdka chyba ale może się mylę :roll:
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sądzac po fotkach http://budo.net.pl/v...5.............. to Vince sie myli :)
ale sposób rozkrecania dokładnie taki jak opisał. A ze swojej strony dodam ze prawdopodobnie jak bedziesz odkręcał to śruba jest od prawej strony ( zamknięty nóż, klingą do góry) przynajmniej tak w mojej 880 tak jest :wink:
  • 0

budo_rene nożownik
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No fakt faktem muszę kupić srubokręt bo do tego trzeba zabierać się z dwoma a nie jednym. Co za patent. Żeby mieć dwa identyczne srubokręty w domu i to tylko do tego jednego zadania :roll: . Ok już nie marudzę. :wink:
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja rozkrecałem jednym, ale fakt ze jak locktite trzyma mocno to moga byc 2 konieczne
  • 0

budo_rene nożownik
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i rozkręcone, wyczyszczone i namilitecowane:). Ani śladu locktite w moim nie było. Tera śmiga jeszcze płynniej jak po kupieniu :)
  • 0

budo_vince
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

fakt, pozmieniali sruby w tych nowych Manixach (co tez nota bene maja podkladki z brazu, nie z teflonu, jak te starsze), kiedys na bank byl Phillips.
  • 0

budo_rene nożownik
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jednak rozkręcany nóż to jest to. A że pracował mój pajączek ostro przez 2 miesiące to i na dokładne czyszczenie sobie zasłużył:)
A że podkładki z brązu to się okazało dopiero jak je umyłem benzynką ekstrakcyjną :P

Dzięki wszystkim za wskazówki i pomoc.
pozdrawiam
Rene
  • 0

budo_el primo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 631 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gratulacje - jak widze sie uporałeś z problemem :)
Ale chciałem zauważyć, że pajączek chodził całkiem ok...teraz smiga jak w masełku jak rozumiem :wink:
  • 0

budo_rene nożownik
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hehe cześć ZiZi :D
Chodził leciutko bo miał już lekkiego luza na osi. Po smarowaniu chodził jeszcze miodniej. Potem dokręciłem srubkę aby luzy znikły, ale niestety minimalnym kosztem płynności otwierania. Czyli ogólnie bilans płynności wyszedł na zero ale plus to że luzy znikneły :-)
  • 0

budo_rene nożownik
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Skoro już tak o anatomii manixa, to ciekaw jestem czy miał ktoś podobną przygodę. Mianowicie zaczęły mi wypadać srubki od klipsa. Kapnąłem się jak klip wisiał mi na ostatniej. Srubki odnalazłem co prawda w kieszeni...ale okazało się, że po wkręceni znów wypadały. Zachowują się jak przy zerwanym gwincie. Nigdy wczesniej się z nimi nie mocowałem :!: Podejrzewać zaczynam, ze to od ostrej rąbanki tym nożem- może drgania albo cuś. Tak czy siak musze je teraz zagnieżdzić na loctite.
  • 0

budo_el primo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 631 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wytam wytam na początek krótki dowcip... :wink:
Słyszałem co nieco o waszym abusowaniu noży na ogniskach i w okolicy :lol:
  • 0

budo_rene nożownik
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A tam zaraz abjusowanie. Na ogniskach i w okolicy to noże po prostu tylko pracują, robią co do nich należy :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024