Wakizashi...
Napisano Ponad rok temu
I oniemiałem...
To co zobaczyłem przypomina jako żywo...ayasugi-hada. Poszperałem w internecie i ayasugi-hada występuje właściwie tylko z prostym hammonem, takim jak w tym wakizashi.
Nauczony przykrymi doświadczeniami z hada (jedna z moich katan ma hadę uzyskaną metodą trawienia głowni) dobrze przyjrzałem się tej, jest widoczna jedynie przy ustawieniu miecza pod pewnym kątem pod światło, jest niewyczuwalna pod palcami.
CO SĄDZICIE O TYM MIECZU? Proszę o wasze opinie.
Wakizashi w błysku lampy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wakizashi bez błysku lampy
Trzpień w błysku lampy
Trzpień bez błysku lampy i bez habaki
Jakimś cudem uchwycona hada
Hada i hammon w zbliżeniu
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdybyś dał troszkę bardziej ostre zdjecia samego issaki, głowni i miejsca gdzie zaczyna się nakago to możnaby co nie co powiedzieć o tej głowni
wygląda nawet ładnie - tylko te zdjęcia zupełnie nieostre.
Jeszcze habaki takie troszkę niewymiarowe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na razie bardzo dziękuję za dotychczasowe opinie.
Napisano Ponad rok temu
Kissaki (te dziwne zbrązowienia na linii hammonu w rzeczywistości nie istnieją)
i nakago
Proszę o dalsze, "bezlitosne" uwagi
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Jednakże zrobiony jest dość prawidłowo
Są pewne uchybienia co do szczegółów:
1. linia koshinogi w kissaki powinna ićć po łuku a nie prosto i powinna iść cały czas w takiej samej odległości od fukura a nie zblizać się do do fukura przy szpicu - choć i w głowniach japońskich czasem sie te linie delikatnie zbliżają.
2. otwór w nakago- mekugiana powinien znajdować się bliżej ostrza (generalnie zasada jest taka, że powinien sie znajdować w odległości ok. 7 cm od lini łączącej hamachi z munemachi, a w mieczach krótszych nieco bliżej jeszcze. Generalnie po założeniu tsuka powinien się znajdować najdalej za drugim zaplotem.
3. w zakończeniu nakago ostrze zbiegu nakagojiri powinno się znajdować na wysokości linii shinogi
4. brak nacięć yasurime na trzpieniu.
5. mune jest płaskie - płaskie mune najczęściej występowało w tanto - ale w katanach i wakizashi takie też były stosowane choć wyjątkowo rzadko.
6. hamon wygląda na robiony kwasem bo nie widać w ogóle linii nie lub nioi (ale być może to z powodu słabej jakości zdjecia)
7. hada które było widoczne na zdjęciach poprzednich nie jest prawdziwe. (gdyby były lepsze zdjęcia to może coś więcej dałoby się powiedzieć)
ale generalnie miecz wygląda całkiem przyjemnie i jest w miarę poprawnie wykonany, choć też krzywizna jest zbyt płytka jak dla mnie.
Możliwa jest też taka wersja, że jest to miecz może nawet japoński i historyczny tylko całkiem spieprzony przez kogoś kto przeprowadzał nieumiejętnie "renowację"
Pozdrawiam i przypominam, że mogę się mylic w swojej ocenie - nie jestem ekspertem
Napisano Ponad rok temu
Faktycznie po tych zblizeniach widac powyzej wymienione uchybienia dodatkowo pragne zwrocic uwage na rzecz prawie zawsze odrozniajaca miecz japonski od nie japonskiego (chyba ze ktos ma wprawe i umiejetnosci) to szlif a krytycznym miejscem szlifu jest linia Yokote czyli krawedz oddzielajaca koniec ostrza od czubka kissaki. Starannosc wykonania tej krawedzi jest dobra wskazowka. ponizej zdjecie poprawnie wyprowadzonej lini yokote
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego właśnie względu, a nie z nadziei, iż jest to zabytkowe ostrze, postanowiłem Was poprosić o opinie o mieczu. Za to małe nadużycie przepraszam
Grafie...czy posiadanie książki z tematu oznacza, że można czuć się fachowcem? Ja Was uważam za fachowców i dlatego poprosiłem właśnie Was o opinie.
Nie zmienia to faktu, że miecz jest piękny...przynajmniej dla mnie:)
Pozdrawiam Jacek
P.S.
Niebawem poproszę Was o ocenę pewnej oprawy, tym razem będzie to coś szczególnego i naprawdę STAREGO.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Frame Lock
- Ponad rok temu
-
Guldan Knives... tym razem już w ubrankach :P
- Ponad rok temu
-
Podkladki z brązu