Już niedługo Mistrzostwa Europy Ju-Jitsu 03-05.06. 2005
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- gdzie?
Napisano Ponad rok temu
Jestem pod wrażeniem . Ju Jitsu faktycznie jest z...e podzielone w Polsce.
PZJJ zorganizował ME JJ we Wrocławiu info na ich stronie.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam wszystkich amatorów jujitsu PZJJ.
Napisano Ponad rok temu
tu można znależć info na temat tej imprezy
"Podziwiam" jak jest ona fantastycznie położona pod względem promocji.
Wg oficjalnych danych (szczątkowych cudem wyszperanych w necie), ma się odbyc za trzy dni, tymczasem w mieście w którym sie to organizuje żadnej informacji o tym gdzie, za ile, czy jakaś przedaprzedaż, w ogóle nic, zero.
Pełna padaka i żenada.
Dlatego mnie, nie dziwią pytania w stylu Stando.
pozdr
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tu można znależć info na temat tej imprezy
"Podziwiam" jak jest ona fantastycznie położona pod względem promocji.
Wg oficjalnych danych (szczątkowych cudem wyszperanych w necie), ma się odbyc za trzy dni, tymczasem w mieście w którym sie to organizuje żadnej informacji o tym gdzie, za ile, czy jakaś przedaprzedaż, w ogóle nic, zero.
Pełna padaka i żenada.
Dlatego mnie, nie dziwią pytania w stylu Stando.
pozdr
nio bo PZJJ jest tak otwarty na współpracę z innymi klubami i zawodnikami
moi zawodnicy startowali na dwóch imprezach i bardzo nas rozczarowało to co widzieliśmy i przeżyliśmy.
1. mój zawodnik zadaje cios prosty - przeciwnik łapie go w tym czasie za rękaw i przyjmuje lekki cios na twarz - sędzia ogłasza dyskwalifikacje bez upomnień pkt karnych ot tak. - piszę protest i ... już 6 lat czakam na odpowiedź
2. na macie "A" zawodnik wykonuje kopnięcie boczne z wyskoku - nie trafia ale było blizko otrzymuje pkt. - na macie "C" mój zawodnik robi tą samą technikę i otrzymuje również pkt ale kary ?????
No i przestaliśmy jeżdzić na tak dobrze sędziowane imprezy
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Natomiast każdy kto ma chęci i możliwości wynikające z własnego doświadczenia i posiadanej wiedzy może wpłynąc na poprawę jego działania i wizerunku.
Pozdro
to nie jest takie proste ;(
Napisano Ponad rok temu
Piszesz o przekrętach z przed 6 lat. A moje pytanie brzmi co zrobiałaś przez te 6 lat aby to zmienić ? Nie chcę nikogo agitować bo nie oto chodzi ( sam obecnie nie jestem zrzeszony)ale mamy ten jeden Zwiazek i to on reprezentuje polskie Ju Jitsu za granicą.
Obecnie jest klimat do tego aby zacząć zmieniać jego oblicze powoli i bez rewolucji ale można, bo cierpią na brak kadry sędziowskiej brak nowych pomysłów na rozkręcenie rywalizacji duo no i brak kandydatów, którzy mogliby stworzyć konkurencję obecnym trenerom kadry.
Temat do przemyślenia.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
POZDRO
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o reprezentowanie Polski przez PZJJ to owszem jest on jedynym związkiem z Polski który reprezentuje JJ na turniejach i zawodach międzynarodowych ALE TYLKO I WYŁĄCZNIE NA TYCH TURNIEJACH, które są organizowane przez JJIF. Pragnę uświadomić, że na świecie istnieje kilka lub nawet kilkanaście organizacji o zasięgu międzynarodowym i światowym. Przepisy zawodów są nieco odmienne podobne do tych jakie obowiązywały w PZJJ w latach ubiegłych. W związku z tym że PZJJ nie jest zainteresowany (lub nie może ze względu na umowę z JJIF) współpracą z innymi międzynarodowymi organizacjami nie pozostało nic innego jak nawiązanie współpracy międzynarodowej przez osoby prywatne (instruktorzy i trenerzy), poszczególne kluby sportowe lub inne stowarzyszenia kultury fizycznej działających na terenie Polski zgodnie z przepisami prawa określonymi w odpowiednich ustawach.
Co za tym idzie nie jest prawdą, że tylko PZJJ może wysyłać zawodników na turnieje międzynarodowe. Owszem nie zawsze osoby (czy stowarzyszenia) które podejmują współpracę z międzynarodowymi organizacjami innymi niz JJIF wykazują się roztropnością i rzetelnością. Wynika to po części z nieprzygotowania osób odpowiedzialnych za te wyjazdy oraz braku podstawowej wiedzy z zakresu przepisów prawnych polskich jak i międzynarodowych dotyczących rywalizacji rekreacyjno - sportowej (badania lekarskie, ubezpieczenie, odpowiedni poziom wyszkolenia zawodników, itp.) oraz z braku dofinansowania z budżetu gdyż działając jako stowarzyszenia kultury fizycznej nie posiadające statutu Polskiego Związku Sportowego nie przysługują im takie dotacje. Dlatego też zmuszeni są do poszukiwania sponsorów (na szczęście z tym jest coraz lepiej) a co za tym idzie zawodnicy częściowo muszą sobie pokrywać koszty uczestnictwa w zawodach.
Jeszcze raz pragnę uświadomić szanownych uczestników forum, że zawody i turnieje rangi Mistrzost Europy, Mistrzostw Świata są organizowane cyklicznie na wszystkich kontynentach przez inne niż JJIF organizacje międzynarodowe i przebiegają na bardzo wysokim poziomie. Polacy odnoszą w nich bardzo wiele sukcesów zajmując wysokie miejsca medalowe tak torpedowane i podważane przez polskich działaczy (jedynie słusznych), którzy zamiast dbać, wspomagać oraz promować wszystkie przedsięwzięcia związane z występami polskich sportowców krytykują i narzekają. Panowie - działacze (jedynie słusznej drogi) przypominam - OD 1989 ROKU MAMY W POLSCE DEMOKRACJĘ I PLURALIZM RÓWNIEŻ W SPORCIE i w związku z tym Wasz monopol na wskazywanie jedynej słusznej drogi jest reliktem minionego okresu. Jeżeli macie jakieś wątpliwości to zapraszam do lektury przepisów prawnych dotyczących uprawiania rekreacji i sportu amatorskiego w Unii Europejskiej oraz do przepisów prawnych określonych w prawie międzynarodowym.
Na zakończenie mojego monologu pisanego chcę podkreślić jeszcze jedną bardzo istotną rzecz o której nie wszyscy wiedzą: Mianowicie nie jest prawdą, że kluby związane ze sportami walki w Polsce nie chcą współpracować i zrzeszać się w PZJJ protestując w ten sposób przeciwko działalności PZJJ. Powód jest o wiele bardziej prozaiczny - zawodnikom nie odpowiada i jest nie do przyjęcia forma rywalizacji (przepisy, punktowanie, itp.) obowiązująca w PZJJ i JJIF. Gdyby w PZJJ powołano poszczególne komisje sportowe, których regulaminy jasno i precyzyjnie określiłyby zakres działalności danej komisji np: komisja jujitsu - formuła semi -contakt, komisja jujitsu - formuła full - contact, komisja jujitsu tradycyjnego (rywalicja podobna jak w duo - systemie + kata z bronią i dowolne układy par), komisja brazyliskiego jiu jitsu, itd. i każda z tych komisji miałaby pewną autonomię w zakresie współpracy z organizacjami międzynarodowymi promującymi daną odmianę jujitsu (podobnie jak style w karate, gdzie praktycznie w każdym z nich rozgrywane są MŚ, ME, itp. i nikomu jakoś nie przeskadza że mamy utytułowanych zawodników nie tylko w "jednym słusznym" karate) to wtedy prawdopodobnym stałby się fakt, że do PZJJ przystąpiło by około 70 - 80 % klubów reprezentujących różne formy i odmiany jujitsu. Jeżeli jednak ta sytuacja nie ulegnie zmianie to PZJJ musi się liczyć z tym że w najbliższym czasie powstanie np: ogólnopolska federacja jujitsu, która z biegiem czasu będzie traktowana jak Polski Związek Sportowy. Jeżeli ktoś nie wierzy w taką ewentualność to zachęcam gorąco do zapoznania się historią powstania Polskiej Federacji Karate (którą powołało 6 największych organizacji stylowych w Polsce nie zrzeszonych w Polskim Związku Karate) i co najciekawsze federacja ta otrzymuje (i bardzo dobrze) subwencje i dotacje pieniężne z budżetu państwa. Niemożliwe a jednak !!!!! - sprawdzie sami w internecie.
Zapraszam do dyskusji w tym temacie - kluby, osoby prywatne oraz inne organizacje związane ze sztukami lub sportami walki a w szczególności działaczy PZJJ, którzy w sposób autorytatywny powinny zająć jakieś oficjalne stanowisko w sprawie "niezdrowej" sytuacji w polskim jujitsu.
Wszystkich pasjonatów sztuk i sportów walki serdecznie pozdrawiam MJ.
Napisano Ponad rok temu
i bardzo dobrze myślę podobnie (nie tak samo ) tylko tyle pisać mi się nie chciało
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na stronie byl web cam i radio z mistrzostw.
ale ...
mysle ze 39 zdjeci ( bo tyle zamiescili) to zdaje mi sie malo jak na parodniowe mistrzostwa,
pozatym te filmiki ktore sa na stronie zamieszczone sa w tak dobrej jakosci ze nie wiem czy wogole oplaca sie je sciagac, sa za mala , nic nie widac, a takie dostalismy szczescie miec u nas takie mistrzostwa... hmmm...
moim zdanie jest tu cos zaniedbane.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Klip z windy
- Ponad rok temu
-
Czy są szkoły w Polsce pod kierunkiem S.Rovigattiego ?
- Ponad rok temu
-
filmiki zawodow KTJ
- Ponad rok temu
-
Obóz ju-jutsu
- Ponad rok temu
-
Co Wam dało JJ ??
- Ponad rok temu
-
Nowa strona Hakkoryu Ju Jutsu Bydgoszcz