Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lekcja przetrwania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Lekcja przetrwania
własnie ogladam ten film na TV4 Tym co dzis nie widzieli radze poszukac jutrzejszej powtórki bo film po części odpowiada na odwieczne pytanie "po co ci ten nóź", a poza tym dobry dla survivalowców
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Lekcja przetrwania
aaaaaaa..... zapomniałem o drugim ważnym pytaniu: jaki to nóż ????? :wink:
nagrody nie bedzie
  • 0

budo_wysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1649 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to folderek Briana Lyttle

Dołączona grafika

ATS 34 i okładziny z kła mamuta. Inicjały CM od "Charlesa Morse'a" - postaci granej przez Hopkinsa.
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czemu wiedziałem, że na to odpowiesz ?? :wink:
  • 0

budo_wysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1649 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dawaj nagrodę! :)
Eeeee....tak naprawdę to przez Seikena. Wcześniej mnie kanadyjscy nożorobowie nie interesowali. A film lubię, mimo ze to bałach (zwłaszcza scena z niedźwiedziem).
  • 0

budo_langus
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1155 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Judo

Napisano Ponad rok temu

Witam

Ciekawe ile czasu oprawiali tego niedźwiedzia tym nożykiem (:

Pozdrowionka
  • 0

budo_mr_twinkle
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 655 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mieli czas...
Ale najlepsze było jak go zabili zaostrzoną gałęzią... Muszę kiedyś spróbować :)
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do czasu sprawienia misia takim nożem to około 1 godziny. słyszałem o człowieku który nożem CS trut&bird sprawił łosia. A co do techniki polowania na niedzwiedzie to był by nawet realne gdyby było ich więcej. Prymitywni ludzie jakoś dawali sobie radę z niedzwiedziami bez broni palnej. W moim rodzie przechowywane są tradycje polowania na niedzwiedzie z użyciem tylko noża 8O sam bym sie nie odważył tak zapolować co innego z mocnym łukiem i oszczepem. Nie chcę rozwijać OT więc jeśli chcecie to opiszę metody polowania na misie z nożem. Teoretycznie wiem z praktyką gorzej. Jeszcze moja babcia opowiadała, że w naszym rodzie był wielki łowca niedzwiedzi ale zabił go niedzwiedz, był to wuj mojej babci z klanu totemicznego rosomaka Czan du.
  • 0

budo_diabelek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 387 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no Hakas dawaj dawaj
chociaz jak piszesz metoda jednak w praktyce okazala sie troszke zawodna to i tak warto pocztac :)
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No nie wiem czy zawodna jednak tą metodą polowano i zabijano niedzwiedzie. No a mojemu wujkowi to nieposzło dopiero za którymś z kolei niedzwiedziem.
  • 0

budo_diabelek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 387 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sorry Hakas :wink: nie wstawilem skoro polowano to musiala byc skuteczna, a pojsc cos nie tak zawsze moze
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No dobrze już piszę jak to drzewiej bywało.
Najpierw szczuto misia psem lub psami kiedy niedźwiedź zaczynał się opędzać i był już wkużony i to zdrowo wchodził do akcji myśliwy. Z reguły myśliwy nosił na plecach rodzaj peleryny zrobionej ze skóry ( po to ja nosił żeby była przesiaknięta zapachem człowieka) , gwiżdżąc i krzycząc podnosił tą pelerynę jak najwyżej aby upozorować swój wysoki wzrost. Niedźwiedź widzac groźniejszego od psa przeciwnika unosił sie na tylne łapy ( w brew opinią i opisą niedźwiedźie atakują z biegu a nie ze stania na dwóch łapach) to był krytyczny moment aby go tz. podnieść na tylne łapy. Myśliwy zbliżał się do niedźwiedźia i w ostatnie chwili rzucał mu tą płachtę na głowę. Niedźwiedź obejmował łapami płachtę i wgryzał się w nią myśląc, że to przeciwnik wtedy łowca uderzał w komore nożem( nóż nie zbyt szeroki za to długi i mocny ok 30 cm głowni z fałszywym ostrzem. Widziałem taki nóż zrobiony z bagnetu od mausera- trofiejka z okresy IIWŚ , bardzo sobie chwalił ten nóz właściciel łowca z plemienia Hakasów z nad Jeniesieju z klanu Kan szicz. Zabił około 100 misiów) To musiał być jeden cios jak nie trafił to miał przegrane po ciosie przechodził pod łapami za plecy niedźwiedźia i uciekał jak najdalej. Potem jak dobrze trafił to dobrze a jak nie to Duch tajgi powoływał go do siebie.
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a dla mnie morał z tego filmu taki, że "wiedza" i opanowanie to podstawa !!! Ilu z was pomyślałoby o zakopywaniu zakrwawionych rzeczy, o tym gdzie iść, żeby was znaleźli, jak zrobić kompas, jak zrobić gęsty biały dym ?? :wink: .Na szczescie wiekszość z nas umie sie poslugiwac ostrym nożem i nie zrobi sobie takiego kuku jak ten murzyn :) No i scena z rozcinaniem pasów pod wodą... przecież to klasyka. Gdyby spojrzec na ten film naszym okiem to można powiedzieć, że bez noża by nie przeżyli i to nie był nawet "taktical". Scena polowania na misia OK pomysł z pułapką OK.Z kijami tez, ale moim zdaniem 2 facetom z 3 m pikami łatwiej by było zranić misia (oczy, otwarty pysk) bo szedł, a nie szarżował.
Do kilku rzeczy można by sie przyczepić, a raczej szczegółów, no ale jak dla mnie i tak nie wklejano kitów... warto obejrzeć, bo a nóż widelec...
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witaj obol ! no dla mnie takie postępowanie to norma 8) Tylko to łowienie pstrągów jakoś mu nieszło. A co do polowania na niedzwiedzia to właśnie problem z postawieniem misia do pionu :-) Film klasyczny oglądałem go już parokrotnie i zawsze będę oglądał.
  • 0

budo_diabelek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 387 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...

trzeba miec niezle kohones czy jak to mexicano mowia zeby taki numer odwalic, ale kiedys to byla normalka dla ludzi, nie to co teraz :( , fajne czasy byly
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeszcze mój Ojciec kordem położył ok 25 dzików, a potem przyszła wojna i zaczął polwać na Niemców.
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tylko to łowienie pstrągów jakoś mu nieszło.

No właśnie to mi sie spodobało, że mu nie wyszło bo to potwierdza realizm filmu. Kto by złapał 2-3kg rybke na 4cm drewniany haczyk i złotą "blache" z ??? , 0,5m żyłka z wełny przyczepiona do palca to też niewypał :wink: Z mojej niedoświadczonej strony radził bym im szybciej zadbać o nakrycia głowy bo tak spiernicza 50% ciepła, a w takiej dziczy przechłodzenie organizmu to koniec.... no i nad jakimś mini szałasem bo na jednej scenie siedzą w deszczu przy ognisku.
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do pstrąga to ościeniem potraktować. Film jest ciekawy ale nie do końca , a co do łowienia z drewnianym hakiem to mam doświadczenie. W końcu wychowywałem sie na łowcę północy. Dbano o moją edukację w tym kierunku. Pozdrawiam.
  • 0

budo_wojtas13
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1573 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak dla mnie plenery wystarczają, żeby ten film obejrzeć.
  • 0

budo_lama
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

filmu nie widziałem, ale opis mi sie podoba, szczególnie "mściwy niedźwiedź"
Hakas... ten sposób polowania na niedźwiedzie :) kapitalny
Tylko nie rozumiem, po co Twój dziadek w taki sposób polował na misie?
W filmie Kurosavy (chyba) "Siedmiu samurajów" jest taka scena, jak jeden samuraj łowi pstrąga łapiąc go zębami... Chyba że się starzeję i coś mi się miesza. Też można spróbować, ale myślę, że każda metoda jest bardziej skuteczna. ALe pewnie i tak można
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025