Jak preparować?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Thanks to ImageShack for [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
narazie kiepskie skany - po łikendzie postaram się wrzucić zdjęcia
Może i na pierwszy rzut oka wygląda jak kupa to jednak jest to skamieniały kieł niedżwiedzia jaskiniowek - który wieki temu został znaleziony przes mojego brata w Ojcowie. Ząbek nie miał łatwego życia - w suchym powiertzu domowym szybko skruszał i zaczął się kruszyć (jak widać na skanach nie ma końćówki i jest popękany) co więcj był klejony (podejżewam butapren lub coś w ten deseń), a potem zapomniany na lat prawie 16! (hehe co go może i uratowało)
w każdym razie zastanawiam się czy nie zrobić by z niego okładzin do jakiegoś ładnego nożyka - a żeby to osiągnąć chciałbym go najpierw ładniutko spreparować.
Czy zna ktoś z Was jakiejś techniki preparatorskie - lub gdzie z tym się można udać? muzeum? jakieś inne forum? znajomy archeolog z okolic Krakowa?
acha i wymiary to ok 11 cm długośći 3,5 cm szerokośći w jaszerszym miejscu i ok 2 cm w najgrubszym
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a apropo dawania jakichś dziwnych okładzin to takie rzeczy się jednak zdarazją - większość noży tych kolekcjonerskich z wyższej półki ma okładziny z różnych skamieniałych części zwierząt - więc nie wiem skąd ździwwienie takie wielkie
ale jak mowiłem spoko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kiedys gadalem z laska z smithsonian institution w waszyngtonie i oni takie zeczy nasaczali zywica.
Napisano Ponad rok temu
Ja bym to nasączył epoksydem ,tak jak to koledzy wcześniej stwierdzili.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
podziekowania i medal:)
- Ponad rok temu
-
tactical santoku
- Ponad rok temu
-
Resoro-phibian ;)