film ELEKTRA
Napisano Ponad rok temu
sceny z SAI - ciekawa i widowiskowa bron.. mogli wiecej nauczyc glowna bohaterke..
a co sadzicie o technikach z kijem?
ps
sai bylo ostrzone? czytalem, ze nawet czesto nie mialo ostrego konca.. a ostrze uniemozliwialoby przeciez manipulacje ta bronia.. no i pogarszalo jej wytrzymalosc..
Napisano Ponad rok temu
Fajnie wogole ten film czy jakas lipa ?
Wogole o nim nie slyszalem wczesniej
Napisano Ponad rok temu
carmen elektra tam nie gra.. jakas inna.. niepamietam nazwiska..
film oglada sie.. tak sobie.. jest kilka fajnych scen.. na koniec lekkie zaskoczenie.. ale malo czuc w tym komiks.. jak macie mozliwosc to obejrzyjcie..
w skali 1-10 daje 5
Napisano Ponad rok temu
zasatnawiam sie gdzie niby te zaskoczenie na koncu :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zaskoczenie - jak dla mnie.. to to, ze gosc z corka tez byli z tej szkoly co elektra..
Napisano Ponad rok temu
sai bylo ostrzone? czytalem, ze nawet czesto nie mialo ostrego konca.. a ostrze uniemozliwialoby przeciez manipulacje ta bronia.. no i pogarszalo jej wytrzymalosc..
Sai było odmianą broni zwanej jitte, czyli metalowej pałki z hakiem po jednej stronie (w sai hak jest po obu stronach). Broń ta służyła do obezwładniania przeciwnika uzbrojonego w miecz, przez policję japońską w okresie Edo. Często chodziło o wzięcie szermierza żywcem, stąd jitte (sai) rzadko były ostrzone, poza tym wtedy nie byłyby tak wyrzymałe, żeby przyjąć cios ostrym mieczem.
Aczkolwiek jitte (a konkretnie hak/ haki) często łączono z innymi rodzajami broni (sztylety)lub przedmiotami pozornie bronią niebędącymi (np wachlarz),a by tym samym dostosować je do obrony przed mieczem.
Innymi słowy zdarzaly się sztylety-sai, które były ostre, ale były one baardzo rzadkie. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kobieta kot byla ladniejsza..
zaskoczenie - jak dla mnie.. to to, ze gosc z corka tez byli z tej szkoly co elektra..
Kurde człowaku może film guwniany ale byłbym wdzięczny gdybyś takie słowa grubą krechą oddzielał i pisał spoiler ech.... co by jedyne "zaskoczenie" dla innych też nim być mogło
Napisano Ponad rok temu
a ja gdzies czytalem ze sai pierwotnie sluzylo do sadzenia ryzu 8O bolec wbijalo sie do momentu zetkniecia tych odgalezien z ziemia...
To juz podchodzi wtedy pod szkole Tsunami
Napisano Ponad rok temu
a ja gdzies czytalem ze sai pierwotnie sluzylo do sadzenia ryzu 8O bolec wbijalo sie do momentu zetkniecia tych odgalezien z ziemia...
8O 8O 8O
To po cholerę, nie lepiej wziąć krótszy patyk?? :wink:
O sai się czasem pisze jako o okinawskiej odmianie jitte, a jitte było od zawszze bronią...
A na tsunami używają łopaty! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A propos filmu to nie ten w którym gra Bob Sapp?
Napisano Ponad rok temu
podobiej jak komiks.. jeden z gorszych Marvela
Napisano Ponad rok temu
ale toż to cała seria i sporo oneshotów. taka, proszę ciebie, "Elektra: Assassin" Franka Millera nie jest chyba knotem???
a "ściana" wydana u nas? (ale nie w całości) toz ci ninja byli tam naprawde nieźli. w żadnym filmie takich fajnych nie widziałem.
a poza tym to ciekawym jakiego komiksu Marvela nie uwazasz za knot, bo nie wiem czy mamy różne gusta, czy czytalismy różne elektry.
Napisano Ponad rok temu
Chociaż i tak Kobieta - Kot bije na głowe ten film
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BUDOKAN - coś się poprawiło?
- Ponad rok temu
-
Zgadnij kim jestem - sobota 20:10.
- Ponad rok temu
-