następny fixed - jeszcze w powijakach
Napisano Ponad rok temu
Żelastwo: 50HF (resor)
wymiary: długość całk.: 239mm,
długość ostrza: 116mm,
max. szer. ostrza: 30mm,
grubość: 6mm.
Technologia: Obrys-wiertara-piła, później zgrubnie oszlifowany kątówką z tarczą listkową, potem pilnik.
Oczywyście jeszcze nie skończony, co widać po jakości wykonania np. false edge'a, wykończenia krawędzi. Szlif pełny, płaski, ręcznie piłowany, narazie położony po jednej stronie, druga się robi dopiero.
Wykończenie wymyśliłem takie: najpierw - jasna sprawa - dokończyć klingę, żeby można było sie z tym wśród ludzi pokazać, potem okładziny drewniane (np. buk, dą barwione na bordowy kolor i polerowane, a w dupce jeszcze dziura na sznurka kawałek... Myślałem nad bolsterem, ale Zioman przekonał mnie, że jeszcze nie teraz.. nie poradzę sobie ze zrobieniem go. Chciałbym dołożyc mozaikowe piny, ale chyba skończy się śrubami. Polerować ostrze na mirror? A z siostrzanego kawałka resora Zioman robi też kawał niezłego noża.
Napisano Ponad rok temu
zdjęcia troche małe i dopatrzeć sie szczegółów nie można, fałszywe ostrze łatwiej jest zrobić po nadaniu szlifu z oby stron i wyrównaniu ich
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak zabarwic drewno?? i czy jest jakiś sposób aby szlif dwustronny wysszedł równo a nożyk zapowaida sie nieźle czekamy na dalszą część :-)
stosuje metode podana przez kogos kiedys tu na budo: połowę grubości materiału odkładasz rysikiem na krawędzi (tam, gdzie ma być ostrze) i piłujesz z jednej i drugiej mani aby osiągnąć tą linię. Innymi słowy - rysujesz na krawędzi linie w polowie grubosci żelaza i jedziesz do niej kątówą/pilnikiem/papierem...
A barwienie drewna? Bejca rustykalna alibo Drewnochron Najprosciej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
12 kransnoludkow .....czyli konusy na sloneczku
- Ponad rok temu
-
Pierwszy carbon fiber