SAI
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prędzej znajdziesz w kung wu/wu shu niż tu, choć formalnie to chyba ten dział.Szukam materialow odnosnie poslugiwania sie SAI. Filmy, kursy. Dawajcie wszystko co macie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BTW: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - pare rzeczy ktore udalo mi sie znalesc, jak kogos tez interesuje ta tematyka
Napisano Ponad rok temu
Baza u mnie na stronie.
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Szukam materialow odnosnie poslugiwania sie SAI. Filmy, kursy. Dawajcie wszystko co macie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
the_d poszukaj na stronach kobudo (kungfu to nieporozumienie)..
Fakt, ze sai kojarzy sie przede wszystkim z okinawskim karate, jednak okazuje sie, ze wystepuje w stylach kungfu pochodzacych z Fujianu (co w sumie dziwnym nie jest) i Guangdongu. Nazywa sie to bijiacha lub shoucha. Czasem tiechi, lub jian (choc te dwie ostatnie nazwy moga wprowadzac w blad, jako ze czasem odnosza sie do innej broni - metalowych palek). Ponoc cwiczy sie tym w Zhou jia tanglang, i w cwiczonym w Polsce Hung Gar - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
taaigihk Okinawskim Kobudo nie karate ale nie chodzi o przepychanki jaki jest rodowód broni i gdzie występuje.
Pewnie, ze nie chodzi o zadne przepychanki. Sam sie zlapalem na tym, ze w sumie nic nie wiem na temat tej broni w kungfu, wiec postanowilem poszukac :-) . Podejrzewalem jednak, ze cos znajde, jako ze okinawskie karate/kobudo ;-) czerpalo chyba dosc obficie z wzorcow chinskich (fujianskich). Dla kogos kto sie interesuje tematem moze to byc interesujace.
Napisałem - kungfu to nieporozumienie - dla tego, że u nas mało jest dobrze opracowanych materiałów o użytkowaniu tej broni przez kluby kungfu. Nie brakuje natomiast szkół i klubów kobudo gdzie ta broń występuje i jest nauczana praktycznie tak samo jak na Okinawie.
Formulujac to w ten sposob masz zupelna racje.
Napisano Ponad rok temu
Pozdro.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cold Steel Torpedo - know how
- Ponad rok temu
-
BROŃ PALNA - badania lekarskie!!!!!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Broń palna prosba o pomoc.
- Ponad rok temu
-
!!!ostrzegam!!! drastyczne !!!
- Ponad rok temu
-
otwieranie batona
- Ponad rok temu
-
pomozcie