Nastula w Pride, Saleta w K1
Napisano Ponad rok temu
Maciej Baranowski 03-03-2005 , ostatnia aktualizacja 03-03-2005 09:18
Przemysław Saleta, Paweł Nastula - polscy mistrzowie sztuk walki znów sprawdzą się z najlepszymi. "Nastek" będzie walczyć dla federacji Pride, a Saleta w formule K-1
O ile o walkach Nastuli mówiło się już od dłuższego czasu, to potencjalna walka Salety jest sporą sensacją. Zwłaszcza, że jego rywalem będzie zawodnik z najwyższej półki - Jerome Le Banner. Francuz co prawda nie wygrał nigdy prestiżowego Grand Prix, ale uchodzi za jednego z najbardziej efektownie walczących zawodników K-1. - Każdy lubi go oglądać, bo jak wychodzi na ring, to wiadomo, że będzie nokaut. Czy wygra, czy przegra, zawsze daje show i idzie na ostrą wymianę - opisuje Le Bannera Andrzej Janisz, komentator walk K-1 stacji Eurosport. - Ta walka jest możliwa na 90 procent. Byłaby to tzw. superfight gali, która odbędzie się pod koniec kwietnia w Genewie. Wszystko wyjaśni się jeszcze w tym tygodniu - uważa Cezary Podraza, prezydent organizacji World Kickboxing Network w Polsce, organizator wielu gal MMA (Mixed Martial Arts, czyli mieszane sztuki walki). Podraza dodaje, że Saleta nie jest jedynym kandydatem. Brani są jeszcze pod uwagę Marcin Rożalski (niedawno przegrał z Saletą) i Łukasza Jarosza.
Nastula, wielokrotny mistrz świata, Europy i medalista igrzysk olimpijskich, to ceniona postać w Japonii. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni doskonale pamiętają passę 312 zwycięskich walk "Nastka". Zawodnik niedawno podpisał kontrakt na pięć walk dla organizacji Pride i już rozpoczął przygotowania do pierwszej, która odbędzie się 25 czerwca.
Zawody MMA cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, a szczególnie w Japonii. Na stadionach ogląda je po kilkadziesiąt tysięcy widzów, a za transmisje w systemie pay-per-view trzeba płacić sumy rzędu 50 dolarów.
Czy Saleta lub Nastula mają jednak szanse w konfrontacji z doświadczonymi zawodnikami? - Szanse Przemka z Le Bannerem są takie jak Tomasza Bonina z Mikem Tysonem - uważa Janisz. - Co do Nastuli to może na początek dadzą mu jakiegoś kelnera, ale w parę miesięcy nie można nauczyć się boksu. Warto jednak pamiętać, że w sportach walki wszystko jest możliwe. Poza tym do Nastuli i Salety trzeba mieć szacunek. Choćby za odwagę, bo tu nie ma miejsca dla mięczaków.
K-1
Za ojca K-1 uchodzi Kazuyoshi Ishii, który w latach 80. organizował pierwsze zawody w formule full-kontakt karate. Pierwsze zawody zorganizowano w 1992 roku w Japonii. Do dziś odbywają się tam najważniejsze turnieje - World Grand Prix. O awans do nich zawodnicy z całego świata walczą w mniejszych turniejach na całym świecie. W K-1 zabronione są uderzenia łokciami, w szyję, poniżej pasa i w tył ciała. Sędziowie punktują nokauty, siłę i czystość trafień oraz stopień agresywności w ataku. Nie ma podziału na kategorie wagowe.
Aktualnym mistrzem jest Holender Remy Bonjasky.
Pride
Organizacja powstała w 1997 roku. O ile w K-1 dominują kopnięcia i uderzenia pięściami, o tyle w tej formule dopuszcza się walkę w parterze. Startują w niej głównie specjaliści jiu-jitsu, zapasów, judo, sambo i valetudo. Wbrew powszechnej opinii Pride nie jest "walką bez zasad". Zawodników ogranicza wiele zakazów, m.in. ciosy w oczy czy kopanie w głowę. Istnieje też podział na kategorie wagowe - do 93 kg i open. Wagowy rekordzista Emmanuel Yarborough waży... 272 kg. Aktualnym mistrzami są Rosjanin Fiodor Emelianenko (open) i Brazylijczyk Wanderlei Silva.
zrodlo: gazeta.pl
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A propos, kto wie jaka stacja zajmie się ewentualną transmisją tych walk? Chodzi mi głównie o walkę p. Nastuli...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A propos, kto wie jaka stacja zajmie się ewentualną transmisją tych walk? Chodzi mi głównie o walkę p. Nastuli...
Zdaje sie, ze telewizja TRWAM.
Napisano Ponad rok temu
Hmmm no niewątpliwie pozwoliłoby to Rydzykowi przyciągnąć do swojej stacji widownię nie posiadającą na wieszaku moherowego beretu
Napisano Ponad rok temu
bardzo zabawne.
Mysle ze POLSAT, albo TVN
Napisano Ponad rok temu
bardzo mi sie podoba ze powiedzieli ze w pride nie mozna kopac w glowe...
mi tez, wynika z tego ze np Mirko Crocop wygrywa swoje walki nieraz niezgodnie z zasadami ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
.... a depatający VANDbardzo mi sie podoba ze powiedzieli ze w pride nie mozna kopac w glowe...
mi tez, wynika z tego ze np Mirko Crocop wygrywa swoje walki nieraz niezgodnie z zasadami ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Super ta fota:
i pozostale dwie w galerii Sherdog(swoja droga został ciepło przyjety w Japonii, nie?)
Czuje ze Nastula w PRIDE to bedzie strzał w dziesiatke
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ULTIMATE NOKAUT 1 - 11.03.2005 - Chorwacja
- Ponad rok temu
-
Pancrase 2005 Spiral Tour
- Ponad rok temu
-
Mercer-Bonjaski
- Ponad rok temu
-
Randy Couture vs. Mark Kerr
- Ponad rok temu
-
Ale bajer - dla fanów K-1 ;)
- Ponad rok temu
-
Saleta Vs. Różalski
- Ponad rok temu
-
Saleta vs Najduch
- Ponad rok temu
-
Saleta vs. Le Banner??!!
- Ponad rok temu
-
Drwal, Yama i Temi w akcji 6 marzec Duseldorf!!!
- Ponad rok temu
-
Quinton "Rampage" Jackson - wywiad 26.02 (video)
- Ponad rok temu