Jaki kąt ostrzenia w AFCK Axis?
Napisano Ponad rok temu
Może któryś z Szanownych Forumowiczów Vortalu Budo orientuje się co do kąta ostrzenia AFCK-a (806)?
Od kilku godzin jestem szcześliwym (mam nadzieję - czas pokaże) posiadaczem pilniczka Spyderco Triangle i chciałbym za jego pomocą przywrócic wyżej wymienione ostrze do stanu fabrycznego (czyli żeby goliło). Nóż dotąd nieostrzony, stosunkowo mocno stępiony.
Problem:
ostrzyć na 40 (20) or 30 (15) stopnia? ...a może Benchmade stosuje fabrycznie inny kąt i standardowe Spyderco bez diamentów które początkowo wyprofilują ostrze "pod siebie" się nie nadaje?
Pozdrawiam,-
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
40 stopni, i normalnie uzywaj noza, a jak sie stepi to znow na 40st i tak juz do konca 8)
Taa... tyle tylko ,że za pierwszym razem trochę sie namachasz ...
Ja doszedłem do wniosku ,że latwiej trochę podostrzyć kilka razy niż od razu próbować zmienić nieznany kąt na 40. Trzydziestkę sobie podaruj ,chyba że masz już ładnie wyprowadzone 40 i chcesz wyłagodzić płaszczyzne ostrza w celu gładszego przechodzenia przez ciety materiał. Wsio jest w instrukcji ,tyle tylko ,że nie napisali ile się trzeba namachać.
Uwaga- przy jeżdzie na 30 nie należy instynktownie pochylać klingi, bo robi się kamba z groszkiem i trzeba od nowa wyprowadzać 40 stopni.
Edit - strona 6 instrukcji jest lepsza od mojego marudzenia.
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie dzięki za (p)odpowiedz.
pozdr,-
PS. Już z czystej ciekawości, może jednak ktoś wie jaki kąt nadaje pierwotnie AFCK-owi producent?
Napisano Ponad rok temu
Albo już było i przegapiłem?
Albo ostrzą z łapy i nie zawsze taki sam .
PS - wydaje mi się że BM nie podaje kąta ,ale zawsze chętnie ostrzą za drobną opłatą.
PS-2 - Rybaku bądż tak dobry i wyjaśnij koledze .... :wink:
Napisano Ponad rok temu
chodzilo mi oczywiscie o zwykle naostrzenie na 40st do stanu w ktorym tnie, bez silenia sie na przeszlifowanie.
przeszlifuje sie samo, po pewnym czasie podostrzania
Napisano Ponad rok temu
Bo mu sie juz nie chce - bylo pare razy ostatnio, nawet chyba w tym miesiacu juz.Skoro Rybak się nie wypowiedział
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Master Cutlery
- Ponad rok temu
-
Jak powstaje CRK Shadow III
- Ponad rok temu
-
Konkurs vortalu budo/magiastali
- Ponad rok temu