Kaski, kije i inne...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrowionka
:roll:
przyjedźcie do nas na zawody
Napisano Ponad rok temu
nie bede zaczynal nowego tematu, zapytam tutaj.
Szukalem troszke na temat dlugosci kijkow w fma, ale jakos tak srednio mi to wychodzi.
Z tego co _mi sie wydaje_ to powinna byc chyba okolo 60cm????
A moze co system to inna dlugosc tego kijka????
jak to jest???
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W Modern Arnis obecnie używamy kijów 70 cm długości, chyba że ćwiczymy pod teleskopa, wtedy 50 cm.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
24 cale to serrada (Cabales, Inay etc), choc mozna mierzyc od pachy do nadgarstka i to jest chyba lepsza metoda, bo rozmiar jest "pod cwiczacego".
w kalis Ilustrisimo pomiar jest nastepujacy: trzymac kij przy klatce piersiowej w obu rekach mniej wiecej na srodku i dlugosc wlasciwa to od lokcia do lokcia, albo po prostu z pod pachy do konca srodkowego palca. o tych "patentach" tylko slyszalem, nie trenowalem ilustrisimo.
osobiscie preferuje 30 - 31 cali. do zabawy w tapi - tapi sie to nie nadaje (chyba 26 cali jest najlepszy), ale jak sie chce w cos uderzyc to jest jak znalazl. mozna sobie takie zamowic u Dale'a na kaliescrima.com. cena ok. 8 - 10$ za patyk (taniej jest hurtem, albo jak masz wejscia ).
Ros, mozesz cos rozsadnego napisac o treningu teleskopa? osobiscie preferuje ostre narzedzia, ale wielu ludzi jest zainteresowanych impact weapons wiec przydaloby sie wlaczyc do curiculum. masz jakies doswiadczenie w uzyciu palki, czy to raczej teoria wsparta wiedza o FMA?
pozdro
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
edit:
A co do kupowania kijków:
W każdym prawie mieście jest jakiś sklep ze sprzętem do SW. I jeśli nie ma danej długości kijka to można kupić większy i pociąć.
Np u mnie 90cm kijek kosztuje chyba 14 zeta. Wydaje mi się, że takie coś się nada.
Napisano Ponad rok temu
albo po prostu z pod pachy do konca srodkowego palca.
Tak jest....Te metode najczesciej uzywam. Chociaz ostatnio raczej 21" pod teleskopa....
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście trzeba opanować umiejętność wyciągania i rozkładania teleskopa z wykonaniem pierwszej techniki, a później robię to samo co przy kiju. Potrzebna jest umiejętność "poruszania" się pomiędzy ramionami przeciwnika. Dążę do całkowitego "otwarcia" przeciwnika, rozumiesz co mam na myśli :-)
oczywiście składamy pałkę teleskopową używająć leżącej podkładki - czyli przeciwnika :wink:
Jeżeli coś przekręciłem to oczywiście chętnie wysłucham innych !!
Jestem "młodym" arnisadorem i cały czas się uczę
Napisano Ponad rok temu
pomysl "podlkadki" swiadczy o wlasciwym nastawieniu do ewentualnej konfrontacji jak napisales - w tym temacie cudow sie nie wymysli. wiem, ze master Tom Sippen (Doce Pares + SWAT, a po emeryturze jako trener tej jednostki) prowadzi kursy impact weapons (teleskop, tomfa i nawet paly ala zomo + tarcza , ale to drogo i daleko wiec odloze na czas nieokreslony.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
McCoy - nawiązując jeszcze do tematu pałki teleskopowej, to wydaje mi się że sam dzwięk rozkładania jest już "techniką" samą w sobie, która działa na psychikę przeciwnika.
Ten miły, metaliczny "szczęk" metalu - poezja !!
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wystarczy go dodać do ulubionych i się będzie wiedziało co kiedy wystawia. Człowiek sam sprowadza sprzęt z Filipin i sprzedaje po okazyjnych cenach najtaniej w Polsce.
Polecam, sam u niego zakupiłem cały kompletny sprzęt.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja wszystkie kupiłem od tamtego gościa z Allegro. Te jednolitego koloru są gorsze - grubsze i krótsze. Najlepsze są te tygrysie opalane - oprócz super wyglądu są dłuższe i lepiej wyważone. Te tygrysie jak sprawdzałem najlepiej leżą mi w ręku.
Polecam też te softy. Można się prać i za bardzo nie czuć na drugi dzień.
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
a gdzie takie mozna nabyc?Hm... my posiadamy np. kijki ratanowe w cenie 35 zł./para )
Napisano Ponad rok temu
a gdzie takie mozna nabyc?Hm... my posiadamy np. kijki ratanowe w cenie 35 zł./para )
odwiedź nas to jakoś się dogadamy - zawsze po znajomości coś tam mam w futeraliku na "wędki"
do zobaczenia na sali - może w w tą niedziele
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
first blood ;) - liga knifefightingu 30.04-01.05.2005
- Ponad rok temu
-
czy doce pares to sztuka walki dla kobiet
- Ponad rok temu
-
linki z ukladami